Do ljeta obvezujuća pravila o univerzalnim punjačima

Europski parlament poziva Komisiju da najkasnije do srpnja 2020. predloži jasnija pravila o univerzalnim punjačima

Europski parlament upravo je izglasao rezoluciju kojom se traži uvođenje univerzalnog punjača za mobilne telefone, tablete, čitače e-knjiga i druge prenosive uređaje jer postoji „hitna potreba za regulatornim djelovanjem EU-a“ kako bi se smanjila količina elektroničkog otpada i osnažilo potrošače za donošenje održivih odluka.

Prema procjenama, na svjetskoj razini godišnje se proizvede oko 50 milijuna metričkih tona e-otpada, uz prosječno više od 6 kg po osobi. U Europi je 2016. ukupna količina nastalog e-otpada iznosila 12,3 milijuna metričkih tona, što je prosječno 16,6 kg po stanovniku. Kratki životni ciklusi nekih uređaja također uzrokuju veću količinu elektroničkog otpada, navodi se u rezoluciji.

 

Rješenje do srpnja 2020.

Rezolucija kojom se poziva na obvezno uvođenje univerzalnih punjača za sve mobilne uređaje usvojena je s 582 glasova za, 40 protiv i 37 suzdržanih.

Europski parlament želi da do srpnja 2020. Komisija donese delegirani akt predviđen Direktivom o radijskoj opremi iz 2014. ili, ako je potrebno, odobri drugu zakonodavnu mjeru najkasnije do istog datuma.

Izvršne vlasti EU-a trebale bi osigurati da se zakonodavni okvir za univerzalni punjač „redovito nadzire kako bi se uzeo u obzir tehnički napredak”, navodi se u priopćenju Europskog parlamenta. To znači da će se pozornost davati tome da postojeće zakonodavstvo ne ograničava inovacije na tržištu. Zastupnici u Europskom parlamentu ponavljaju da su istraživanje i inovacije ključni za poboljšanje postojećih tehnologija i osmišljavanje novih.

Parlament također želi da Komisija poduzme mjere kako bi se na najbolji način osigurala interoperabilnost različitih bežičnih punjača s različitim mobilnim uređajima, razmotri zakonodavne inicijative kao bi se povećala količine vodova i punjača koji se prikupljaju i recikliraju u državama članicama EU-a te osigura da potrošači više nisu obvezni kupovati nove punjače sa svakim novim uređajem.

Strategije za odvajanje kupnje punjača od kupnje novih uređaja trebale bi se uvesti rješenjem o univerzalnom punjaču, međutim, zastupnici u Europskom parlamentu ističu da bi se „svakom mjerom čiji je cilj odvajanje trebalo izbjeći potencijalno više cijena za potrošače”.

Podsjećamo, u svojoj rezoluciji o europskom zelenom planu Parlament je pozvao na donošenje ambicioznog novog akcijskog plana za kružno gospodarstvo s ciljem smanjenja ukupnog negativnog učinka proizvodnje i potrošnje EU-a na ekologiju i resurse, pri čemu su ključni prioriteti učinkovitost resursa, nulta stopa onečišćenja i sprečavanje nastanka otpada. Europska komisija usvojila je 29. siječnja Radni program za 2020. u kojem se obvezuje predstaviti zakonodavnu inicijativu za univerzalne punjače u trećem kvartalu ove godine.

  • Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan / Foto: Ured Biljane Borzan

Borzan: Važniji je interes građana, nego zarada Applea

Na rezoluciji je radila i potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan koja se založila se za uvođenje univerzalnog punjača koji bi građanima donio uštede i do 300 kuna po uređaju.

„Svatko od nas kod kuće ima nekoliko punjača koje nikad ne koristi. Nekoliko smo ih već i bacili, ali po ladicama se i dalje nakupljaju novi. Ako uzmemo u obzir da nepotrebni punjač poskupljuje uređaj i do 300 kuna, očito je da postojeće stanje ne odgovara potrošačima niti okolišu. Jedino profitira industrija!“, kazala je Biljana Borzan.

Borzan podsjeća kako se u okoliš godišnje odloži 51.000 tona punjača, a dobrovoljne mjere Europske komisije za standardizaciju punjača dosad nisu imale rezultata. Komisija je početkom ove godine napravila studiju koja utvrđuje koji model punjača treba postati standard, a nakon toga bi jedinstveni punjač trebao postati obaveza.

„U Radnom programu Europske komisije izmjena zakona o punjačima je najavljena za ovu godinu. Želim naglasiti da bi standardizacija punjača trebala biti samo jedan mali korak prema održivijoj potrošnji. Zbog lošeg dizajna mobitela, primjerice ukopavanja baterije iza matične ploče ili slabog ekrana, čak 78 posto građana je moralo kupiti novi uređaj. To su problemi koji su se lako mogli riješiti u fazi dizajna uređaja. Vrijeme je da nova Komisija pokaže da su interesi građana ispred interesa industrije!“, zaključila je Borzan.

Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Predstavljanje rezultata akcija prikupljanja morskog otpada

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita je krajem svibnja ove godine započela s akcijama čišćenja plaža i podmorja u sedam hrvatskih obalnih županija u sklopu usluga za Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH.

Parlament želi potrošačima u Uniji osigurati „pravo na popravak”

Parlament želi povećati održivost jedinstvenog tržišta promicanjem ponovne upotrebe i popravaka proizvoda te suzbijanjem praksi koje skraćuju njihov vijek trajanja. Potrebne su nam sustavne promjene, od proizvodnje i javne nabave do oglašavanja i gospodarenja otpadom.

Od iduće godine trebat ćemo samo jedan punjač za sve male aparate

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta je raspravljao o obavezi uvođenja jedinstvenog punjača za sve mobilne aparate i manje elektroničke uređaje. Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan je rekla da bi do standardizacije punjača moglo doći već iduće godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER