Borzan: Trebamo uvesti jedan punjač za sve manje elektroničke uređaje

Uvođenjem istog punjača za manje uređaje potrošači će uštedjeti više od pola milijarde eura do 2021.

Europski parlament je u ponedjeljak navečer raspravljao o potrebi uvođenja jedinstvenog punjača za mobitele i male elektroničke uređaje. U raspravi je sudjelovala i potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan.

„Svatko od nas kod kuće ima nekoliko punjača koje nikad ne koristi. Nekoliko smo ih već i bacili, ali po ladicama se i dalje nakupljaju novi. U okoliš se godišnje odloži 51.000 tona punjača. Komisijine dobrovoljne mjere za standardizaciju punjača nemaju rezultata. Elektronski otpad u EU i dalje raste i po pet posto godišnje“, kazala je Biljana Borzan.

Uvođenjem istog punjača za manje uređaje potrošači će uštedjeti više od pola milijarde eura do 2021. Procjenjuje se da punjači poskupljuju uređaje za oko 250 kuna. Komisija je početkom ove godine napravila studiju koja utvrđuje koji model punjača treba postati standard, a nakon toga bi jedinstveni punjač trebao postati obaveza .

„Želim naglasiti da bi standardizacija punjača trebala biti samo jedan mali korak prema održivijoj potrošnji. Čak 78 posto potrošača je moralo zamijeniti svoj mobilni telefon zbog razloga koji su se lako mogli riješiti u fazi dizajna proizvoda. Mislim da je Komisija imala i više nego dovoljno vremena da razmotri kvalitetna rješenja i modele punjača. Vrijeme je da nova Komisija pokaže da su interesi građana ispred interesa industrije!“, zaključila je Borzan.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Hoćemo li uskoro usisavati plastični otpad iz oceana?

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija Clear Blue Sea sagradila je poluautonomni robot katamaran s kojim iz oceana namjerava usisati što više otpada. Priču o tome objavio je Washington Post.

Od iduće godine trebat ćemo samo jedan punjač za sve male aparate

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta je raspravljao o obavezi uvođenja jedinstvenog punjača za sve mobilne aparate i manje elektroničke uređaje. Potpredsjednica europskih socijalista Biljana Borzan je rekla da bi do standardizacije punjača moglo doći već iduće godine.

Do ljeta obvezujuća pravila o univerzalnim punjačima

Europski parlament upravo je izglasao rezoluciju kojom se traži uvođenje univerzalnog punjača za mobilne telefone, tablete, čitače e-knjiga i druge prenosive uređaje jer postoji „hitna potreba za regulatornim djelovanjem EU-a“ kako bi se smanjila količina elektroničkog otpada i osnažilo potrošače za donošenje održivih odluka.

Borzan: Europski parlament zabranio različitu kvalitetu proizvoda

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio je zakon koji zabranjuje prodaju naizgled istih proizvoda različite kvalitete u Europskoj uniji. Objavila je to na konferenciji za medije hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER