U Beču razvili aplikaciju za pomoć pacijentima koji su pretrpjeli moždani udar

Aplikaciju je razvilo Veleučilište Campus Wien

Važnu ulogu tijekom oporavka i postepenog povratka u svakodnevicu nakon moždanog udara za pacijente imaju propisana terapija i vježbe kod kuće. Kako bi pacijenti vježbe izvodili što uspješnije, Veleučilište Campus Wien razvilo je aplikaciju koja pomaže u rehabilitaciji.

Osobama koje se oporavljaju od moždanog udara terapeuti u okviru radne i fizikalne terapije savjetuju vježbe koje gotovo uvijek objašnjavaju usmeno ili ih imaju pismeno prikazane. Katkad je pak pravi izazov vježbe razumljivo objasniti kako bi ih pacijent unutar svoja četiri zida pravilno izvodio. Nova aplikacija „MARTHA“ Veleučilišta Campus Wien tu uskače u pomoć.

Aplikacija nudi jasan pregled vježbi u obliku videa te program koji se može individualno prilagoditi potrebama pacijenta. Izvođenje vježbi osmišljeno je kako bi se poboljšala funkcija gornjih udova i trupa, a pacijenti usto imaju dobar pregled treninga te točnog vremena njegova provođenja kao i postavljenih ciljeva. Avatar zvan „MARTHA“ ili „Master Therapy Asisstent“ vodi kroz program kućnih vježbi, motivira korisnika te mu omogućava lakšu komunikaciju s terapeutom.

U tromjesečnoj studiji tijekom koje su se ispitivali učinci vježbanja, jednostavnost upotrebe aplikacije, njena prihvaćenost kod korisnika te zadovoljstvo njome, sudjelovalo je 18 osoba koje su pretrpjele moždani udar te 13 terapeuta. Rezultati studije pokazali su kako bi većina ispitanika i ubuduće voljela koristiti aplikaciju te bi je preporučila drugim pacijentima i terapeutima. Osim toga, po mišljenju mnogih terapeuta, slična aplikacija mogla bi se primijeniti i u ginekologiji, ortopediji, neurologiji te u psihosocijalnoj skrbi.

  • Veleučilište Campus Wien © FH Campus Wien

Aplikacija je rezultat interdisciplinarne suradnje različitih studijskih grupa Veleučilišta Campus Wien poput zdravstvenog inženjerstva, psihoterapije, računarstva, digitalnih komunikacija te softverskog dizajna i inženjeringa. Projekt razvoja aplikacije realiziran je uz pomoć Grada Beča i bečke gradske službe za gospodarstvo, rad i statistiku. S više od 60 studijskih grupa i 8.000 studenata Veleučilište Campus Wien najveće je veleučilište u Austriji, a raspoređeno je čak na šest lokacija.

EurocommPR / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Biciklisti u Beču smiju skrenuti udesno i na crvenom svjetlu na semaforu

Od početka svibnja biciklistima je u austrijskoj prijestolnici dopušteno skretanje udesno na više od 170 semafora čak i kada je upaljeno crveno svjetlo. Time se dodatno olakšava kretanje gradom biciklom, priopćili su iz Međunarodnog ureda Grada Beča u Zagrebu (City of Vienna | International Offices).

Avatar zvan Iris prenosit će informacije na znakovnom jeziku

U okviru novog pilot-projekta bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien trenutačno razvija program koji obavijesti o smetnjama u javnom prijevozu u austrijskoj prijestolnici automatski prevodi na znakovni jezik. Gluhim i nagluhim osobama informacije bi ubuduće trebale biti dostupne u obliku animiranog videa u aplikaciji.

Otkrijte Beč pomoću nove aplikacije za brojanje koraka

Austrijska metropola kao „najzelenija prijestolnica svijeta“ nastavlja nagrađivati „zelenu” mobilnost svojih građanki i građana. Nakon pokretanja aplikacije „Kultur-Token“ kojom se smanjenje emisije CO2 nagrađuje besplatnim ulaznicama za kulturna događanja i izložbe, Bečanke i Bečani korištenjem nove aplikacije „Wien zu Fuß“ (Beč pješice) od 4. svibnja mogu brojati svoje korake i zamijeniti ih za kavu i vođenje gradom u pratnji stručnog vodiča.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER