Javnozdravstveno-edukativna akcija „Dan crvenih haljina 2023.“

Ova međunarodna kampanja u Hrvatskoj se provodi od 2019. godine

Javnozdravstvena kampanja „Dan crvenih haljina“ pokrenuta je kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena. Moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen.

Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja. Žene i muškarci često imaju sličan skup simptoma tijekom moždanog udara, ali žene češće imaju atipične, nejasne simptome.

U srijedu 1. veljače, od 10:00 do 13:00 sati, na Trgu Petra Preradovića održat će se javnozdravstveno-edukativna akcija „Dan crvenih haljina 2023.“ u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – Hrvatskog neurološkog društva i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Cilj kampanje je podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena, upozoriti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjena načina života, a tijekom kampanje građani će imati priliku razgovarati o specifičnostima moždanog udara, savjetovati se s liječnicima specijalistima neurologije te provjeriti vlastiti rizik za nastanak moždanog udara.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

„Mali Beč“: Europski grad drveća 2024. je Varaždin!

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu Europskog grada drveća 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje Gradu Varaždinu i njegovim građanima, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi koja brine o održavanju gradskog zelenila.

Obilježavanje Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Hrvatsko gastroenterološko društvo povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva organiziraju javnozdravstvenu akciju koja za cilj ima podizanje svjesnosti o raku debelog crijeva.

Za zdravu prehranu nikad nije kasno!

Prehrana koja uključuje više povrća, svježeg voća, ribe, cjelovitih žitarica i mahunarki nije dobra samo za planet, već i za nas ljude. Rezultati nedavno objavljenog istraživanja pokazuju da bi se izbjegavanjem crvenog mesa i prerađene hrane životni vijek ljudi mogao produžiti i do 13 godina.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER