Završena energetska obnova administrativne zgrade Grada Krka

Zgrada je nakon energetske obnove prešla u energetski razred A

Grad Krk je jedna od prvih jedinica lokalne samouprave u Primorsko-goranskoj županiji koja je prepoznala važnost smanjenja emisija CO2 i ublažavanja klimatskih promjena, i to kroz ključni sektor - energetiku.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH sufinanciralo je energetsku obnovu administrativne zgrade na adresi Lukobran 5 u gradu Krku, prethodno prijavljenu na natječaj za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Ugovor o dodjeli  bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. potpisan je 12. travnja 2019. godine, a potpisali su ga tadašnji direktor Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Dubravko Ponoš, i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić. Sukladno potpisanom Ugovoru, ukupni prihvatljivi troškovi projekta energetske obnove administrativne zgrade Grada Krka iznose 1.858.536,43 kn od čega je 447.494,55 kn bespovratnih. Osim temeljem spomenutog Ugovora, bespovratna sredstva za predmetnu investiciju odobrilo je i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, i to u iznosu od 705.520,94  kn.

  • Foto: Grad Krk

Ugovor o radovima zaključen je sa zajednicom ponuditelja tj. tvrtkama RI-MA Aedificiolum d.o.o. i Kalun gradnja d.o.o., obje iz Klane, na iznos od 1.070.812,25 kn s uračunatim PDV-om, dok je usluga stručnog nadzora povjerena tvrtki ITC d.o.o. iz Kostrene. Ukupno ulaganje u ovaj projekt energetske obnove iznosilo je 1.299.562,25 kn, od čega su bespovratna sredstva 919.079,51 kn, s tim da učešće Grada Krka iznosi 380.482,74 kn što čini 29 posto ukupne vrijednosti čitavog projekta.

U sklopu energetske obnove administrativne zgrade Grada Krka izvršena je rekonstrukcija fasade i kosog krova, zamjena vanjske stolarije, zamjena sustava grijanja i hlađenja te cjelovita rekonstrukcija rasvjete.

Na vanjskim je zidovima izveden eksterni termoizolacijski kompozitni sustav (ETICS) s toplinskom izolacijom od mineralne kamene vune debljine od 10 cm (λ ≤ 0,035 W/mK), čime je koeficijent prolaska topline (U) kroz taj dio ovojnice smanjen s 1,11 W/m2K na 0,27 W/m2K. Energetsko svojstvo kosog krova poboljšano je postavom mineralne kamene vune debljine od 14 cm (λ ≤ 0,037 W/mK) među rogove krovne konstrukcije uz oblaganje podgleda gipskartonom. Ovim je koeficijent prolaska topline (U) kroz taj dio ovojnice smanjen s 2,80 W/m2K na 0,23 W/m2K.

  • Foto: Grad Krk

Vanjska stolarija zamijenjena je gotovo u cijelosti, a umjesto postojeće drvene postavljena je nova PVC stolarija s trostrukim ostakljenjem, koeficijenta prolaska topline (Uw) 1,10 W/m2K. Novi sustav grijanja i hlađenja sastoji se od dvije dizalice topline (po jedna za svaku etažu) snage grijanja od 11,2 kW te rashladne snage od 12,40 kW i koeficijenta energetske performanse (COP) 4,61. Prije energetske obnove rasvjeta u objektu sastojala se od svjetiljki sa žarnim nitima i fluorescentnim cijevima, a taj je sustav zamijenjen suvremenom LED rasvjetom. Procijenjeno smanjenje potrošnje električne energije za rasvjetu rezultirat će nižom emisijom CO2.

Provedbom netom navedenih mjera potrebna godišnja toplinska energija izračunata za stvarne klimatske podatke (Q, hnd) smanjena je s 44.308,39 kWh/a na 11.235,77 kWh/a (74,64 posto), dok je godišnja primarna energija (E, prim) smanjena s početnih 22.594,11 kWh/a na 10.783,10 kWh/a (52,27 posto). Također, prije energetske obnove zgrada se nalazila u energetskom razredu C (95 kWh/m2a), a sada je prešla u energetski razred A (22,81 kWh/m2a).

Administrativna zgrada na adresi Lukobran 5 izgrađena je 1968. godine, a njenom se rekonstrukcijom i ugradnjom visokoučinkovitog sustava grijanja i hlađenja pridonijelo smanjenju godišnje potrošnje primarne energije, poboljšanju uvjeta rada korisnika te smanjenju troškova poslovanja.

  • Foto: Grad Krk

U narednom razdoblju na zgradi se planira ugradnja fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije što bi trebalo rezultirati zadovoljavanju potreba za energijom. Ovaj se projekt planira prijaviti na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti (FZOEU) sa subvencijom od 60 posto bespovratnih sredstava.

Grad Krk se ovim projektom svrstao među hrvatske gradove koji svojim planskim i ciljanim uštedama na primjeru vlastitih objekata demonstriraju kvalitetnu i dobro osmišljenu strategiju zelene tranzicije i obnovljivih izvora energije, zaključuju u krčkoj gradskoj upravi.

  • Foto: Grad Krk

Grad Krk / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kreće energetska obnova administrativne zgrade u Krku

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH sufinancirat će energetsku obnovu administrativne zgrade na adresi Lukobran 5 u Krku, koju je Grad Krk prijavio na natječaj za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora (Ref.oznaka: KK. 04.2.1.04.0765).

Završena energetska obnova zgrade OŠ Zvonka Cara u Crikvenici

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske sufinanciralo je energetsku obnovu zgrade Osnovne škole Zvonko Car u Crikvenici, koju je Grad Crikvenica prijavio na natječaj za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.

Rijeka: Dovršena energetska obnova OŠ-SE Belvedere

Na zgradi Osnovne škole – Scuola elementare Belvedere završeni su radovi na  energetskoj obnovi.  Radovi su u potpunosti financirani iz proračuna Grada Rijeke, a  obuhvatili su obnovu i zamjenu fasade, krova, stolarije i sustava grijanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER