Kreće energetska obnova administrativne zgrade u Krku

Potpisan Ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi administrativne zgrade u Krku čija vrijednost iznosi 932.903,13 kuna

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH sufinancirat će energetsku obnovu administrativne zgrade na adresi Lukobran 5 u Krku, koju je Grad Krk prijavio na natječaj za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora (Ref.oznaka: KK. 04.2.1.04.0765).

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014-2020. potpisan je 12. travnja 2019. godine, a potpisali su ga ministar Predrag Štromar za Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost g. Dubravko Ponoš i gradonačelnik Grada Krka g. Darijo Vasilić.

Prema potpisanom ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i FZOEU ukupni prihvatljivi troškovi projekta energetske obnove administrativne zgrade grada Krka iznose 1.858.536,43 kuna od čega je bespovratnih 447.494,55 kuna. Osim spomenutog ugovora bespovratna sredstva su za predmetnu investiciju odobrena i od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH, i to u iznosu od 705.520,94  kuna.

Ugovor o radovima zaključen je dana 18. ožujka 2021. sa Zajednicom ponuditelja Ri-Ma aedificiolum d.o.o. Klana i KALUN GRADNJA d.o.o. Klana na iznos od 932.903,13 kuna s uključenim PDV-om. Ugovor o pružanju usluga stručnog nadzora zaključen je s tvrtkom ITC d.o.o. iz Kostrene, a rok za izvođenje radova iznosi tri mjeseca.

  • Zgrada trenutno pripada energetskom razredu C, dok bi po završenim radovima na energetskoj obnovi isti trebao biti A. / Foto: Grad Krk

„Projekt energetske obnove ove administrativne zgrade je kao ideja predstavljen još 2018. godine, s time da su već 2019. godine s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisani ugovori o njegovom sufinanciranju. Od ukupno procijenjene vrijednosti projektna, točnije od 1.858.536,43 kuna, navedena ministarstva i Fond investiciju su podržali s učešćem od 70 posto, dok se preostali dio namiruje iz Proračuna Grada Krka. Međutim, po zatvaranju postupka nabave, zaključuje Hrast, vrijednost radova reducirana je na iznos od 932.903,13 kuna, s uračunatim PDV-om, što znači da su (proporcionalno) umanjeni i udjeli u sufinanciranju.“ – objasnio je Igor Hrast, predstavnik Odsjeka za gospodarstvo Grada Krka.

„Drago mi da danas krećemo s energetskom obnovom jedne od poslovnih zgrada u gradskom vlasništvu, a unatoč tome što nam je ulazak u ovaj projekt prvo takvo iskustvo, taj ćemo model sigurno koristiti i prilikom energetskih obnova nekih drugih objekata. Prvi sljedeći, s obzirom na u cijelosti spremnu projektnu dokumentaciju, trebao bi biti budući Muzej Grada Krka (ex-Multimedijalni kulturni centar Krk) na Trgu Kamplin, a za čiju se energetsku obnovu upravo priprema postupak javne nabave, što znači da bi ulaganje moglo krenuti već krajem ove godine.“ – izjavio je krčki gradonačelnik Darijo Vasilić te dodao kako bi svi radovi trebali biti završeni do početka glavne turističke sezone, budući da je na području Grada Krka od 15. lipnja zabranjeno izvođenje građevinskih radova.

  • Foto: Grad Krk

Admistrativna zgrada u vlasništvu Grada Krka smještena izgrađena je 1968. godine te je neadekvatnih konstrukcijskih elemenata u smislu energetske učinkovitosti. Rekonstrukcijom zgrade te ugradnjom visokoučinkovitog sustava grijanja i hlađenja za potrebe korisnika, pridonijet će smanjenju godišnje potrošnje primarne energije u objektu, poboljšanju uvjeta rada korisnika te smanjenju troškova poslovanja.

Na objektu se planiraju provesti mjere povećanja energetske učinkovitosti postavljanjem toplinske izolacije na vanjske zidove, kose krovove te zamjenom postojeće stolarije novom, čime će se postići značajne uštede u potrošnji energije Qh,nd 31.889,44 kWh/a (71,97 %). Zgrada trenutno pripada energetskom razredu C, dok bi po završenim radovima na energetskoj obnovi isti trebao biti A.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Komisija odobrila hrvatski program za potporu energetski intenzivnim poduzećima

Temeljem pravila EU-a o državnim potporama Europska komisija odobrila je hrvatski program u vrijednosti od 104 milijuna eura za smanjenje naknade za potrošnju električne energije energetski intenzivnim poduzećima. Cilj je programa ublažiti rizik da zbog te naknade energetski intenzivna poduzeća svoje djelatnosti presele na lokacije izvan Unije s manje ambicioznim klimatskim politikama.

Završena energetska obnova administrativne zgrade Grada Krka

Grad Krk je jedna od prvih jedinica lokalne samouprave u Primorsko-goranskoj županiji koja je prepoznala važnost smanjenja emisija CO2 i ublažavanja klimatskih promjena, i to kroz ključni sektor - energetiku.

Završena energetska obnova zgrade OŠ Zvonka Cara u Crikvenici

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske sufinanciralo je energetsku obnovu zgrade Osnovne škole Zvonko Car u Crikvenici, koju je Grad Crikvenica prijavio na natječaj za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.

Rijeka: Dovršena energetska obnova OŠ-SE Belvedere

Na zgradi Osnovne škole – Scuola elementare Belvedere završeni su radovi na  energetskoj obnovi.  Radovi su u potpunosti financirani iz proračuna Grada Rijeke, a  obuhvatili su obnovu i zamjenu fasade, krova, stolarije i sustava grijanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER