Rijeka: Dovršena energetska obnova OŠ-SE Belvedere

Radovi su vrijedni 2.225.040,63 kn i u potpunosti su financirani iz proračuna Grada Rijeke za 2020. i 2021. godinu.

Na zgradi Osnovne škole – Scuola elementare Belvedere završeni su radovi na energetskoj obnovi. Radovi su u potpunosti financirani iz proračuna Grada Rijeke, a obuhvatili su obnovu i zamjenu fasade, krova, stolarije i sustava grijanja.

Obnovljenu zgradu OŠ – SE Belvedere na Kozali u petak su uz domaćina, ravnatelja škole Denisa Stefana, obišli gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš te pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj.

Radovi na energetskoj obnovi OŠ-SE Belvedere započeli su tijekom jeseni 2020. godine, dovršeni su krajem siječnja 2021. godine, a obuhvatili su sanaciju fasade, odnosno skidanje stare fasadne žbuke uz obnovu oštećenja reparaturnim mortom, nakon čega je zgrada u potpunosti ožbukana mineralnom žbukom i premazana mineralnom bojom. Djelomično je postavljena i nova PVC stolarija čime je postignuta dodatna ušteda toplinske energije. Također, u potpunosti je zamijenjen stari salonitni krovni pokrov -  stari salonit je  skinut, odvezen i deponiran prema propisima, a škola je dobila novi krov od glinenog crijepa tipa Mediteran, novu daščanu oplatu i limariju te je izveden novi sustav zaštite od munje.

  • Foto: Grad Rijeka

U sklopu radova na energetskoj obnovi postojeći radijatorski ventili zamijenjeni su s novim ventilima koji na sebi imaju termostatsku glavu čime je omogućena regulacija topline u svakom prostoru i osigurana određena ušteda toplinske energije od 10-20 %. Ugradnjom elektronskih cirkulacijskih crpki omogućeno je lakše balansiranje sustava centralnog grijanja čime su smanjeni pogonski troškovi sustava grijanja. Izvršeni su također i manji radovi kao što je obrada špaleta nakon ugradnje stolarije, obrada zidova i stropova.

Ukupna vrijednost ovih radova na energetskoj obnovi škole iznosi 2.225.040,63 kn i u potpunosti su financirani iz decentraliziranih funkcija osnovnog školstva, odnosno iz gradskog proračuna za 2020. i 2021. godinu.

Tijekom 2021. godine planiraju se i radovi na sanaciji fasade OŠ Centar, vrijedni 2,4 milijuna kuna, a trenutno je u tijeku priprema dokumentacije za pokretanje postupka javne nabave koja će se također financirati iz proračuna Grada Rijeke za 2021. godinu.

Kako su izvijestili iz gradske uprave, Grad Rijeka je od 2013. energetski obnovio 28 objekata javne namjene, odnosno obnovio je 27 objekata vrtića, škola i školskih sportskih dvorana te dosadašnju zgradu Muzeja grada Rijeke. Uz dovršene radove energetske obnove na OŠ-SE Belvedere, Grad Rijeka je od 2013. godine iz gradskog proračuna financirao radove na energetskoj obnovi osnovnih škola Zamet, Kantrida i Vladimir Gortan te sportskih dvorana osnovnih škola Vežica, Brajda i Srdoči. Ukupna vrijednost ovih investicija, koje su u potpunosti financirane iz gradskog proračuna, iznosi gotovo 18 milijuna kuna. Također, uz pomoć europskih sredstava Grad Rijeka je energetski obnovio ukupno 21 objekt javne namjene, odnosno energetski je obnovljeno još 20 vrtića i škola te dosadašnja zgrada u Muzeja grada Rijeke na Trgu Riccarda Zanelle 1.

  • Foto: Grad Rijeka

Ukupne investicije Grada Rijeke u energetsku obnovu škola putem EU projekata (zajedno s projektnom dokumentacijom)  iznose 98,4 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva od Europskog fonda za regionalni razvoj, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije iznose 49,02 milijuna kuna ili dok je Grad Rijeka osigurao 49,4 milijuna kuna, odnosno, preko 50 % sredstava.

Rijeka se time svrstava u sam vrh javnog sektora s obzirom na učešće u EU projektima kojima se podupire energetska obnova javnih zgrada. Važnost obnove zgrada u smislu energetske učinkovitosti prepoznali su i građani vlasnici zgrada i upravitelji zgrada pa je tako putem javnih natječaja čitav niz objekata energetski obnovljen po čemu je Rijeka vodeća u Hrvatskoj, ističu u gradskoj upravi.

„Premda u ovoj godini neće biti pozivnih natječaja EU strategijom razvoja do 2027. godine, Grad Rijeka se opredijelio za tzv. Zeleni plan (Green deal) koji podrazumijeva nastavak obnove ovakvih zgrada poput OŠ SE Belvedere“, rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Završena energetska obnova zgrade OŠ Zvonka Cara u Crikvenici

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske sufinanciralo je energetsku obnovu zgrade Osnovne škole Zvonko Car u Crikvenici, koju je Grad Crikvenica prijavio na natječaj za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora.

Kreće energetska obnova administrativne zgrade u Krku

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH sufinancirat će energetsku obnovu administrativne zgrade na adresi Lukobran 5 u Krku, koju je Grad Krk prijavio na natječaj za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora (Ref.oznaka: KK. 04.2.1.04.0765).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER