U Beču je 2021. izgrađeno više od 23 km biciklističkih staza

Nastupajući blagdani pravo su vrijeme za godišnji pregled proširenja mreže bečkih biciklističkih staza

Programom izgradnje biciklističkih staza u 2021. godini osigurano je daljnje poboljšanje bečke biciklističke infrastrukture, kako širenjem postojećih biciklističkih staza i kvalitetnijim povezivanjem gradskih četvrti i okruga, tako i izgradnjom novih i još sigurnijih biciklističkih staza.

Tijekom 2021. godine u Beču se intenzivno radilo na kvalitetnom biciklističkom povezivanju gradskih četvrti i okruga. Tako su otvorene 44 jednosmjerne biciklističke staze i uređena 32 nova biciklistička prijelaza, dok je biciklistička mreža porasla za više od 23 kilometra.

Osim ulaganja u biciklističku infrastrukturu, u Beču se nastavilo s promocijom biciklizma, a posebna pozornost posvećena je djeci i mladima te unapređenju njihovih biciklističkih vještina i svladavanju osnovna pravila ponašanja u prometu. Oko 4.600 osnovnoškolaca pohađalo je besplatne tečajeve vožnje biciklom, a u gradskoj četvrti Seestadt Aspern u 22. bečkom okrugu Donaustadt otvoren je i novi biciklistički park namijenjen poboljšanju motoričkih sposobnosti djece i mladih.

  • Park u 22. bečkom okrugu Donaustadt sastoji se od 17 različitih prepreka koje se protežu stazom te omogućuju treniranje, ali i zabavu za djecu i mlade. © PID - Christian Fürthner

Biciklističke staze izgrađene su ili poboljšane u gotovo svim gradskim okruzima pa tako i u samom središtu grada. Ulica Canovagasse prilagođena je za biciklistički promet čime je vožnja biciklom od trga Karlsplatz - jednog je od najposjećenijih i najbolje povezanih bečkih prometnih čvorišta - do povijesne jezgre grada postala sigurnija i ugodnija.

  • Nove staze u ulici Franz-Grill-Straße u trećem i na Gersthofer Platzlu u 18. bečkom okrugu © PID - Christian Fürthner

Nova biciklistička staza izgrađena je i u novoj gradskoj četvrti Eurogate, dok je u trećem bečkom okrugu u travnju otvorena nova dvosmjerna biciklistička staza, a novu, betonskom strukturom odvojenu dvosmjernu biciklističku stazu dobila je i ulica Favoritenstrasse. Ulice su prilagođene biciklistima u pet gradskih okruga, a svoju prvu biciklističku ulicu dobila je i četvrt Seestadt.

  • Izvor: Mobilitätsagentur Wien

Podaci o realiziranim projektima kojima se dodatno poboljšala već izvrsna bečka biciklistička infrastruktura dostupni su na stranicama Bečke agencije za mobilnost (Mobilitätsagentur Wien).

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

21 projekt biciklističkih staza u 2021.

Šire biciklističke staze, kvalitetnija biciklistička povezanost između gradskih okruga te nove i još sigurnije biciklističke staze. Programom izgradnje biciklističkih staza u 2021. godini osigurava se daljnje poboljšanje bečke biciklističke infrastrukture i nastavlja s promicanjem biciklizma.

Beč nastavlja s velikim ulaganjima u biciklističku infrastrukturu

Provedbom čak 44 projekata ove će se godine glavna biciklistička mreža grada Beča proširiti za dodatnih 17 kilometara. Naglasak je na povećanju sigurnosti za bicikliste i nastavku gradnje biciklističkih staza koje su na pojedinim dijelovima prekinute.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER