Beč dobio biciklistički park s jedinstvenim konceptom

Bečanke i Bečani participiraju u odlučivanju – novi biciklistički park bio je na samom vrhu njihovog popisa želja!

Na Šetalištu Rudolfa Nurejeva u 22. bečkom okrugu Donaustadt, na obali Dunava, prije nekoliko dana otvoren je jedinstveni biciklistički park namijenjen poboljšanju motoričkih sposobnosti djece i mladih.

Grad Beč cijeli niz godina ulaže znatna sredstva u širenje i unapređenje biciklističke infrastrukture, a ovogodišnje otvorenje velikog broja novih biciklističkih staza, potaknuto aktualnom zdravstvenom krizom koju je izazvala pandemija COVID-19, osigurava sigurnu vožnju biciklom i povezivanje raznih dijelova grada. Novi biciklistički park (Radmotorikpark) uređen je s ciljem poboljšanja motoričkih sposobnosti djece i mladih, a osim što je njegov koncept jedinstven u Europi, ideju o njegovoj izgradnji potaknuli su sami stanovnici 22. bečkog okruga.

  • Josef Taucher i Ernst Nevrivy, predstavnici 22. bečkog okruga i Ulli Sima, članica bečkog poglavarstva zadužena za okoliš, na otvorenju novog biciklističkog parka. / © PID - Christian Fürthner

Novi biciklistički park zauzima površinu od čak 8.000 četvornih metara te se sastoji od 17 različitih prepreka koje se protežu stazom te omogućuju treniranje, ali i zabavu za djecu i mlade. Praćenjem podnih oznaka mladi biciklisti duž staze nailaze na razne prepreke s kojima se inače mogu susresti u prometu, poput tramvajskih i željezničkih tračnica, neravnog terena i uskih prolaza. Duž staze je moguća i vježba hvatanja u kojoj biciklisti pokušavaju dodirnuti što više visećih prepreka, a neravna staza služi za vježbanje održavanja ravnoteže i vožnje u otežanim uvjetima. Svi Bečani i Bečanke ovaj park mogu koristiti bez ikakve naknade, a gotovo sve prepreke mogu iskušati i osobe s invaliditetom jer je omogućen pristup invalidskim kolicima.

  • Park se sastoji od 17 različitih prepreka koje se protežu stazom te omogućuju treniranje, ali i zabavu za djecu i mlade. / © PID - Christian Fürthner

Svakog tjedna, od petka do nedjelje u vremenu od 14 do 18 sati, mladim biciklistima na raspolaganju stoje biciklistički treneri koji im pomažu pri savladavanju biciklističkih vještina. Njihovo savjetovanje je besplatno, kako za pojedince, tako i za grupe, i to bez prethodne najave. Park se može koristiti i za druge oblike održive mobilnosti – monocikle, skateboarde, romobile i rolere, a provedbu projekta financirali su Grad Beč i okrug Donaustadt u suradnji s Magistratskim odjelom MA 45 (Wiener Gewässer).

Novi biciklistički park svakako će potaknuti mlade Bečane i Bečanke na korištenje održivih oblika mobilnosti, a koliko se ulaže u podizanje svijesti o potrebi ograničenja prometa motornih vozila i važnosti kretanja svjedoči i priloženi video snimljen za obilježavanje ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti u austrijskom glavnom gradu. Koliko urbanog prostora je potrebno za vožnju automobilom i biciklom, a koliko za pješačenje?
Gotovo tri četvrtine svakodnevnih putovanja u Beču obavlja se na klimatski prihvatljiv način - biciklom, javnim prijevozom ili pješice, dok se 26 posto putovanja odnosi na prijevoz automobilom. No, unatoč tome automobili u vožnji i na parkiralištima zauzimaju oko 67 % bečkog uličnog prostora. Nasuprot tome, biciklističke staze čine približno jedan posto ukupne površine javnog prostora. Pravedna raspodjela urbanog prostora koristi i ljudima i klimi, a na bečki primjer promoviranja klimatski prihvatljive mobilnosti mogle bi se ugledati i naše lokalne samouprave.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Biciklistički promet u Beču obara rekorde

U doba klimatskih promjena bicikl postaje sve značajnije prijevozno sredstvo. Da su toga svjesni i građani Beča, pokazuju statistički podaci o tamošnjem biciklističkom prometu koji je od 2011. godine do danas u neprestanom porastu. Vožnja biciklom je, naime, nakon pješačenja najpovoljnija prometna opcija koja uz to i čuva okoliš.

Austrijski biciklistički samit ovog ožujka u Beču

U Beču se od 29. do 31. ožujka ove godine održava 13. Austrijski biciklistički samit. Radi se o najvažnijoj stručnoj konferenciji o biciklizmu u toj zemlji, a okupit će oko 500 austrijskih i stranih stručnjaka iz područja gospodarstva, uprave, znanosti te predstavnika politike i nevladinih organizacija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER