Kako se orijentirati u bečkoj biciklističkoj džungli?

Broj biciklist(ic)a u Beču ubrzano raste – i to ne samo zbog pandemije koronavirusa!

Bečka agencija za mobilnost (Mobilitätsagentur Wien) kontinuirano potiče održive oblike mobilnosti te daje savjete i prijedloge za bicikliranje u Beču.

„Bečke biciklističke staze“, „Planiranje biciklističkih ruta“, „Iznajmljivanje bicikala“ – tri su najčešća pretraživanja bečkih biciklist(ic)a na internetu koja ih dovode do stranica Bečke agencije za mobilnost Wien radelt (Beč biciklira). Zahvaljujući golemim ulaganjima u biciklističku infrastrukturu, koje je dodatno potaknula pandemija koronavirusa, broj bečkih biciklist(ic)a ubrzano raste te ih sve više bicikl koristi za svakodnevno putovanje na posao i s posla, a ne samo vikendom za izlete na Dunavski otok ili okolicom Pratera. Svi oni traže pomoć pri snalaženju u sve široj i kvalitetnijoj mreži biciklističkih staza kojom se povezuju gradske četvrti. Također, neki od njih još uvijek nemaju svoje bicikle i htjeli bi ih unajmiti kako bi isprobali vožnju i, najvjerojatnije, postali članovima sve brojnije bečke biciklističke zajednice.

  • Bečankama i Bečanima je na raspolaganju i online planer za biciklističke staze

Nova biciklistička karta i mrežno planiranje rute

Kako bi se zadovoljila potreba za orijentacijom, upravo je objavljena nova bečka biciklistička karta koja prikazuje najvažnije biciklističke staze i veze u austrijskoj metropoli. Također, na karti je označena ukupno 121 Citybike postaja na kojima se mogu unajmiti bicikli. Ova se karta distribuira u velikom broju prodavaonica bicikala te gradskim uredima i knjižnicama. Naravno, karta se može jednostavno naručiti na stranicama Bečke agencije za mobilnost te se potom korisnicima dostavlja poštom.

Karta pomaže pri jednostavnoj orijentaciji svima onima koji bi možda željeli voziti bicikl na posao i s posla ili traže nove načine za opuštanje i rekreaciju tijekom zaključavanja.

Svima onima koji nove biciklističke rute radije traže online, na raspolaganju im je i mrežni planer. Korisnici jednostavno mogu unijeti početnu lokaciju i odredište te tako odabrati pravu biciklističku rutu za sebe. Predložena ruta se također može preuzeti na mobilnom telefonu kao gpx datoteka.

  • U urbanom prostoru postoji puno potencijala za razvoj održivih oblika prijevoza, kako za građane, tako i za poduzetnike. Kratke i srednje duge udaljenosti mogu se prijeći na ekološki prihvatljiv način - električnim teretnim biciklima, a u europskim gradovima sve je više primjera razvoja logističkih usluga s nultom emisijom CO2 pa tako i u Beču © Mobilitätsagentur Wien / Christian Fürthner

Teretni bicikli sve omiljeniji

Bečani i Bečanke su zavoljeli svoj besplatni sustav iznajmljivanja bicikala Citybike Wien, no na raspolaganju im stoji i Grätzlrad - sustav javnih teretnih bicikala o kojem smo već ranije pisali na Ekovjesniku. Ovaj projekt pokrenut je 2017. godine kako bi Bečani i Bečanke mogli upoznati i koristiti prednosti prijevoza teretnim biciklom, a omogućuje jednostavno i besplatno rezerviranje prema željenom datumu. Naravno, ovaj sustav djeluje poticajno na kupovinu novih teretnih bicikala i odličan je za sve one koji žele prethodno isprobati različite modele.

  • Šire biciklističke staze, kvalitetnija biciklistička povezanost između gradskih okruga te nove i još sigurnije biciklističke staze. Programom izgradnje biciklističkih staza u 2021. godini osigurava se daljnje poboljšanje bečke biciklističke infrastrukture i nastavlja s promicanjem biciklizma.

Nove biciklističke veze i parkirna mjesta

Sa sve većim brojem biciklist(ic)a, povećava se i potreba za sigurnim i brzim biciklističkim rutama, a moraju se graditi i sigurnija parkirna mjesta. Broj parking mjesta za bicikle u Beču gotovo se udvostručio od 2010. godine, a osim toga postoje brojne lokacije za punjenje guma i stanice za samopopravak bicikala radi poboljšanja usluga održive mobilnosti. A za sve one koji traže inspiraciju za nova biciklistička osvajanja Bečka agencija za mobilnost daje prijedloge i savjete za izlete i vožnje koje će ih odvesti puno dalje od Dunavskog otoka i Dunavskog kanala.

Što sve našim biračicama i biračima po pitanju njihove politike vezane uz pješačenje, bicikliranje i javni gradski prijevoz uoči skorih lokalnih izbora nude kandidati i kandidatkinje za gradonačelnike većih hrvatskih gradova pročitajte ovdje: Tko je cikloHIT, a tko cikloSHIT?

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

21 projekt biciklističkih staza u 2021.

Šire biciklističke staze, kvalitetnija biciklistička povezanost između gradskih okruga te nove i još sigurnije biciklističke staze. Programom izgradnje biciklističkih staza u 2021. godini osigurava se daljnje poboljšanje bečke biciklističke infrastrukture i nastavlja s promicanjem biciklizma.

U Beču je 2021. izgrađeno više od 23 km biciklističkih staza

Programom izgradnje biciklističkih staza u 2021. godini osigurano je daljnje poboljšanje bečke biciklističke infrastrukture, kako širenjem postojećih biciklističkih staza i kvalitetnijim povezivanjem gradskih četvrti i okruga, tako i izgradnjom novih i još sigurnijih biciklističkih staza.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER