Bečki biciklisti i biciklistice i ove godine ruše sve rekorde

Zbog velikog porasta broja biciklist(ic)a pojedine bečke biciklističke staze postaju preopterećene

Austrijski glavni grad je u lipnju 2021. zabilježio rekordan broj biciklista na svojim ulicama. Tog je mjeseca vrijedno pedaliralo čak 1,37 milijuna Bečana čime je oboren rekord od 1,25 milijuna biciklista iz srpnja prošle godine.

Ljeti zbog povećanog biciklističkog prometa biciklističke staze postaju preuske pa ih Grad Beč planira privremeno proširiti kako bi i dalje poticao građane ne samo na rekreaciju, nego i na alternativni način prijevoza.

 

Prema najnovijim podacima austrijskog autokluba VCÖ, Beč je u lipnju 2021. zabilježio rekordan broj biciklista. Tako su automatski brojači biciklističkog prometa postavljeni na 13 lokacija glavnog austrijskog grada u lipnju izbrojali 1,37 milijuna biciklista čime je znatno premašen rekord od 1,25 milijuna iz srpnja prošle godine.

Prema analizi VCÖ-a je u lipnju ove godine na ulicama austrijske metropole bilo dvostruko više biciklista nego u ožujku, a na Pratersternu, najvećem kružnom toku u gradu, te u ulici koja od kružnog toka vodi prema najpoznatijem mostu preko Dunava Reichsbrücke, mjesečno se na biciklima vozilo više i od 200.000 osoba. Zbog pojačanog biciklističkog prometa u ljetnim mjesecima pojedine biciklističke staze postaju preopterećene zbog čega Grad Beč i ove godine planira privremeno proširiti staze i omogućiti više prostora za pedaliranje.

>>> Pročitajte još >>> Kako se orijentirati u bečkoj biciklističkoj džungli?

  • Biciklist u vožnji Dunavskim otokom u Beču © MA 45 / Wiener Wildnis

Privremena proširenja biciklističkih staza za sigurniji promet

„Budući da sve više Bečana koristi bicikl kao prijevozno sredstvo i time u velikoj mjeri doprinosi zaštiti okoliša te smanjenju motoriziranog prometa, važno je privremenim proširenjima biciklistima pružiti više mjesta za vožnju“, obrazložili su iz VCÖ-a.

Upravo je za obitelji koje sebi ne mogu priuštiti godišnji odmor izvan Beča važno da biciklom sigurno stignu do kupališta i drugih rekreativnih centara. Proširenjem staza povećala bih se sigurnost biciklističke infrastrukture, a djeca i mladi bi se dodatno motivirala na dnevno kretanje, kojeg prema podacima manjka i kod bečke djece. Glasnogovornik VCÖ-a Christian Gratzer istaknuo je kako je tijekom ljetnih mjeseci manje automobila u Beču pa su pojedini vozni trakovi zatvoreni zbog gradilišta. „Zato bi svi oni koji doprinose smanjenju emisija CO2 i ostvarenju klimatskih ciljeva trebali dobiti dodatnu biciklističku stazu na mjestima gdje je ona preuska“, nada se glasnogovornik VCÖ-a.

  • Šire biciklističke staze, kvalitetnija biciklistička povezanost između gradskih okruga te nove i još sigurnije biciklističke staze. Programom izgradnje biciklističkih staza u 2021. godini osigurava se daljnje poboljšanje bečke biciklističke infrastrukture i nastavlja s promicanjem biciklizma / Mobilitätsagentur Wien

A kako izgleda bicikliranje u suvremenoj bečkoj četvrt Seestadt pogledajte u priloženom videu.

  • EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

21 projekt biciklističkih staza u 2021.

Šire biciklističke staze, kvalitetnija biciklistička povezanost između gradskih okruga te nove i još sigurnije biciklističke staze. Programom izgradnje biciklističkih staza u 2021. godini osigurava se daljnje poboljšanje bečke biciklističke infrastrukture i nastavlja s promicanjem biciklizma.

U Beču je 2021. izgrađeno više od 23 km biciklističkih staza

Programom izgradnje biciklističkih staza u 2021. godini osigurano je daljnje poboljšanje bečke biciklističke infrastrukture, kako širenjem postojećih biciklističkih staza i kvalitetnijim povezivanjem gradskih četvrti i okruga, tako i izgradnjom novih i još sigurnijih biciklističkih staza.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER