Paris 2024: Čarobno okruženje za još čarobnije otvorenje Olimpijskih igara

U opjevanu parišku rijeku već su se vratile ribe, a uskoro će i kupači

Prvi put u povijesti Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, svečanost otvorenja neće se održati na stadionu, već u središtu grada domaćina - na ponovno čistoj rijeci čija bi kvaliteta vode trebala omogućiti kupanje, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama #Paris2024.

Glavne zvijezde ceremonije otvorenja Olimpijskih igara u Parizu dana 26. srpnja 2024. bit će rijeka Seine, njene obale i ljepote francuskog glavnog grada. Organizatori Ljetnih olimpijskih igara u Parizu 2024. godine obećavaju posebnu, čarobnu i avangardnu trosatnu svečanost koja će se održati na preko 160 brodova duž šest kilometara rijeke Seine.

Pratit će je čak 600.000 gledatelja u Parizu i milijardu gledatelja izravnog prijenosa diljem svijeta, a gotovo 10.500 sportaša iz 206 zemalja svijeta prodefilirat će rijekom te će i sami uživati u pogledu na veličanstvenu kulturnu baštinu francuskog glavnog grada i, vjerujemo, u jednako veličanstvenom i kreativnom otvorenju Olimpijskih igara. Također, očekuje se kako će Pariz tog dana ugostiti i oko 120 predsjednika, suverena i/ili šefova vlada.

  • © Paris 2024 / Florian Hulleu - A.G. Photographe

„Ovaj ambiciozni projekt, plod je intenzivnog zajedničkog rada i predstavljat će pravu svečanost za Parižane, stanovnike Île-de-Francea i turiste“, poručuju iz Grada Pariza. Ceremonija otvorenja donijet će svjetla reflektora iz cijelog svijeta u naš grad kako bi se podržale i slavile vrijednosti olimpizma.“

„To će biti pravi spektakl“, nastavlja Tony Estanguet, predsjednik Organizacijskog odbora Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024. „Umjetničke izvedbe bit će raspoređene posvuda: na mostovima, na spomenicima, u rijeci. Pridružite se i širite duh olimpizma, mira i zajedništva.“

  • © Paris 2024 / Florian Hulleu

Olimpijska povorka duga šest kilometara: Pont d'Austerlitz - Trocadéro

Tijekom ceremonije otvorenja Ljetnih olimpijskih igara, koja će se održati 26. srpnja 2024. i trajati tri sata i petnaest minuta, gotovo 10.500 sportaša plovit će Seinom na preko 160 brodova i to u dužini od šest kilometara: od mosta Pont d'Austerlitz do Trocadéra. Pariška katedrala Notre-Dame, Louvre, mostovi Pont Neuf, Pont des Arts i Pont Alexandre III, Muzej d'Orsay, kao i slavna „Željezna dama“ (Eiffelov toranj) bit će kultni dekor ovog spektakla.

Sportaši će otvoriti i sudjelovati u ceremoniji od njenog početka do kraja, a dok budu prolazili središtem Pariza, od istoka prema zapadu, imat će pogled na grad i njegovu veličanstvenu kulturnu baštinu, ali i na lokacije sportskih natjecanja. Animacije, instalacije, umjetnički nastupi koji slave sport i grad odvijat će se u srcu ovog riječnog ambijenta, a vrhunac ceremonije bit će na Trocadéru i području oko Eiffelovog tornja, gdje će se održati i glavni protokoli otvorenja Olimpijskih igara.

  • © Paris 2024 / Florian Hulleu

Organizatori Igara donijeli su odluku o premještanju ceremonije otvorenja sa sportskog stadiona na rijeku kako bi u njoj moglo uživati što više građana. Otvorenje će se moći pratiti bez naplate ulaznica, uz ozvučenje i goleme ekrane postavljene duž rute, a ne treba posebno napominjati kako će imati veliki marketinški odjek u cijelom svijetu.

„Doživjeti ceremoniju otvorenja Olimpijskih igara u bojama Francuske uvijek je intenzivna emocija. Ali doživjeti je ovdje, u Francuskoj, i štoviše, u samom srcu Pariza, u zajedništvu s gledateljima iz cijele Francuske i svijeta, bit će nesumnjivo nezaboravno iskustvo. Ovom ceremonijom otvorenja mijenjat će se povijest“, oduševljen je Teddy Riner, višestruki olimpijski pobjednik u judu.

  • © Paris 2024 / Florian Hulleu

Obale Seine već su 30 godina zaštićena UNESCO-va svjetska baština

Iako je najkraća od pet velikih francuskih rijeka, Seine je i dalje prilično duga – čak 777 kilometara, a samo 13 km rijeke prolazi kroz glavni francuski grad. Rijeka izvire na visoravni Langres (Côte-d´Or), zatim prolazi pariškim bazenom i Normandijom gdje se naposljetku ulijeva u kanal La Manche.

 

  • Područje između mostova Pont de Sully i Pont d’Iéna, zaštićena su UNESCO-va svjetska baština od 1991. godine. / Pixabay

Prije 30 godina dio obala opjevane pariške rijeke, između mostova Pont de Sully i Pont d'Iéna, uvršten je na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine, a riječ je o površini od 365 hektara koja uključuje 23 od 37 pariških mostova. Obale rijeke oblikovala je burna povijest Pariza pa je tako most Pont de la Concorde sagrađen korištenjem kamena iz srušene utvrde Bastille. Samo srce grada - Île de la Cité, krije najstarije tragove ljudske prisutnosti u Parizu, a rijeka prolazi i pored kultne pariške katedrale Notre-Dame, čija je izgradnja započela 1163. godine, te Eiffelovog tornja sagrađenog uoči velike Svjetske izložbe 1889. godine.

No, obale rijeke su i omiljeno šetalište Parižana i turista, na kojima pariška gradska od 2002. godine tijekom ljetnih mjeseci nudi niz sadržaja za rekreaciju, opuštanje i zabavu, uređuje pješčane plaže i organizira događanja pod zajedničkim nazivom „Paris Plages“ (Pariške plaže). Približavanjem domaćinstva Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2024. godine, Grad Pariz ubrzava svoju ekološku tranziciju, a jedan od glavnih ciljeva upravo je postizanje zadovoljavajućeg sanitarnog stanja riječne vode kako bi se ovdje mogla održati pojedina plivačka natjecanja, kao i kupanje građana u rijeci.

  • © Paris 2024 / Florian Hulleu

Od početka 1980-ih godina značajno su se intenzivirale aktivnosti pročišćavanja riječne vode, što je omogućilo postupno podizanje stupnja čistoće rijeke, ali i povratak riba. Tek rijetki stariji građani Pariza s nostalgijom se prisjećaju kupanja u svojoj rijeci, no ta mogućnost sada ponovno postaje stvarnost. Osim toga, u svojoj predanosti ublažavanju i prilagodbi klimatskih promjena, Grad Pariz teži održavanju dosad najodrživijih Olimpijskih igara uz ambiciozan cilj smanjenja ugljičnog otiska OI Pariz 2024. za čak 55 % u odnosu na igre održane u Londonu 2012. i Rio de Janeiru 2016. godine.

  • © Paris 2024 / Florian Hulleu

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljetne olimpijske igre ubrzavaju parišku ekološku tranziciju

Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo francuski glavni grad uspješno pretvara u jednu od najzelenijih metropola svijeta, a svojom predanošću u prilagodbi klimatskim promjenama u suradnji sa sportašima i partnerima želi organizirati i dosad najodrživije Olimpijske igre, u potpunosti usklađene s ciljevima Pariškog sporazuma. Jedan od važnih ciljeva je i otvaranje kupališta na rijeci Seine.

U opjevanu parišku rijeku vraćaju se ribe

Pred pariškom gradskom upravom velik je izazov: rijeka Seine bi u roku od četiri godine trebala postati potpuno čista, a kvaliteta njene vode trebala bi ponovno omogućiti kupanje građana, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama 2024. godine.

Pariz se priprema za najodrživije Olimpijske igre 2024.

Radovi na realizaciji ovog velikog projekta ozelenjavanja središnjeg dijela Pariza započet će krajem 2020. te će se izvoditi tijekom sljedeće tri godine, nakon kojih će se napraviti pauza zbog održavanja Ljetnih olimpijskih igara 2024. Radovi se potom nastavljaju, a konačan završetak uređenja očekuje se do 2030. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER