Pariške plaže otvorene plutajućim kinom na rijeci Seine

Pariška gradska uprava svojim građanima i turistima na obali rijeke Seine nudi niz sadržaja za rekreaciju, opuštanje i zabavu

Pariz od 2002. godine u ljetnim mjesecima na obalama svoje rijeke uređuje pješčane plaže i organizira događanja pod zajedničkim nazivom „Paris Plages“ (Pariške plaže). Za razliku od potpunog promašaja Bandićevog „Ljeta na Savi“ koje je prošlog ljeta privuklo samo komarce i tek pokojeg prolaznika, pariška gradska uprava svojim građankama i građanima nudi niz sadržaja za rekreaciju, opuštanje i zabavu, a ovoljetni program otvoren je plutajućim kinom na umjetnom jezeru Bassin de la Villette.

Svakog ljeta tijekom održavanja manifestacije Paris Plages (Pariške plaže) francuska metropola dobije svoje privremene pješčane plaže. Iako se lokacija manifestacije mijenjala tijekom godina, sada se plaže uređuju duž desne obale rijeke Seine i na najvećem umjetnom jezeru u Parizu Bassin de la Villette. Zahvaljujući zabrani automobilskog prometa na nekad frekventnoj prometnici duž desne obale rijeke, Parižanke i Parižani u središtu svog veličanstvenog grada sada mogu uživati na pijesku i ležaljkama, pod suncobranima, palmama, u brojnim kulturnim, zabavnim i sportskim aktivnostima, ali i plivati u bazenima.

Aktualna zdravstvena kriza poremetila je planove i održavanje manifestacija širom svijeta, pa su se tako i Pariške plaže morale prilagoditi novonastaloj situaciji. S obzirom da su tijekom nekoliko proteklih mjeseci bile zatvorene i brojne pariške kino dvorane, njihovo ponovno otvaranje proslavljeno je otvaranjem ovogodišnje manifestacije u subotu 18. srpnja i to postavljanjem plutajućeg kina „Le Cinéma sur l’Eau“ (Kino na vodi).

Grad Pariz se tako ove godine udružio s velikim francuskim kino prikazivačem MK2 Cinémas te građanima omogućio besplatno gledanje francuske komedije „Le Grand Bain“ („Plivaj muški“) iz 2018. godine u režiji Gillesa Lellouchea. Užitak je uistinu bio poseban jer su gledatelji film mogli gledati iz 38 električnih brodica i s ležaljki na obali jezera.

„Nakon nekoliko mjeseci zatvorenih kino dvorana, mislili smo da ljudima trebamo na poseban način poslati poruku da su pariška kina ponovno otvorena. Pariz je ipak jedna od svjetskih prijestolnica filma“, izjavio je izvršni direktor MK2 Cinémas Elisha Karmitz.

Na svakoj od 38 električnih brodica bilo je četvero do šestero ljudi, a zbog provođenja mjera socijalnog distanciranja to su mogli biti samo članovi iste obitelji ili grupe prijatelja. Tako je na otvorenju Pariških plaža u brodicama uživalo 150 sretnica/ka koji su svoje ulaznice dobili na lutriji, a dodatnih 150 osoba film je gledalo s ležaljki postavljenih na obali Bassin de la Villette.

Parižanke i Parižani će na ovim privremenim ljetnim plažama moći uživati do 30. kolovoza, a kako je izgledalo „Kino na vodi“ pogledajte u priloženom videu.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Paris 2024: Čarobno okruženje za još čarobnije otvorenje Olimpijskih igara

Prvi put u povijesti Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, svečanost otvorenja neće se održati na stadionu, već u središtu grada domaćina - na ponovno čistoj rijeci čija bi kvaliteta vode trebala omogućiti kupanje, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama #Paris2024.

Ljetne olimpijske igre ubrzavaju parišku ekološku tranziciju

Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo francuski glavni grad uspješno pretvara u jednu od najzelenijih metropola svijeta, a svojom predanošću u prilagodbi klimatskim promjenama u suradnji sa sportašima i partnerima želi organizirati i dosad najodrživije Olimpijske igre, u potpunosti usklađene s ciljevima Pariškog sporazuma. Jedan od važnih ciljeva je i otvaranje kupališta na rijeci Seine.

Popuštanje mjera karantene izbacuje automobile s pariških ulica

Kako bi se tijekom popuštanja mjera karantene izbjegao nagli porast automobilskog prometa, ali i rasteretio javni gradski prijevoz, pariška gradonačelnica želi dodatno potaknuti korištenje bicikala. Jedna od središnjih pariških prometnica, rue de Rivoli, mogla bi se zbog toga namijeniti isključivo prometu biciklista, autobusa, taksija i malih dostavnih vozila.

Pariz se dobro pripremio za ovotjedni toplinski val

Francuska metropola još uvijek pamti opasan toplinski val i velik broj smrtnih slučajeva iz ljeta 2003. godine. Pariška gradska uprava stoga je jučer najavila, a danas i objavila posebne mjere zaštite, uključujući produženo radno vrijeme bazena i otvaranje „hladnih soba“, kako bi se ublažile potencijalno smrtonosne posljedice toplinskog vala koji će prema očekivanju zahvatiti velik dio europskog kontinenta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER