Nezamjenjive baterije loše su za okoliš i potrošače

Novo izvješće najbolji je poklon koji su potrošači mogli dobiti za blagdan svetog Nikole

Sve veći broj elektroničkih uređaja kvari se prije očekivanog trajanja zbog nezamjenjivih litij-ionskih baterija. Naime, gotovo 100 % baterija tableta i pametnih telefona zalijepljeno je i ne mogu se zamijeniti u slučaju dotrajalosti, a ovaj problem mogao bi se riješiti novom Uredbom o baterijama kojom bi se zaštitili potrošači i postigle uštede dragocjenih resursa.

Europski političari često vole isticati kako je EU svjetski lider u održivosti i zaštiti klime, no većina baterija u elektroničkim uređajima poput pametnih telefona i prijenosnih računala, kao i e-bicikala ili skutera nezamjenjiva je ili nepopravljiva, što rezultira kraćim vijekom trajanja proizvoda, povećanim količinama EE otpada, gubitkom vrijednih materijala i nepotrebnim izdacima za potrošače. Ovo su glavni zaključci izvješća „Removable, replaceable and repairable batteries report“ koje su 6. prosinca objavili Europski ured za okoliš (European Environmental Bureau - EEB), pokret Pravo na popravak (Right to Repair) i istraživači sa Sveučilišta u Lundu (Švedska).

Punjive litij-ionske baterije mogu se naći u većini današnjih elektroničkih uređaja, od pametnih telefona, prijenosnih računala i tableta do električnih bicikala i skutera, a procjene pokazuju da će potražnja nastaviti rasti i tijekom sljedećeg desetljeća, i to do 60 % za baterije u potrošačkoj elektronici i 15 % za električne bicikle i skutere.

Starenje i otkazivanje baterije jedan je od najčešćih problema za mnoge elektroničke uređaje i često prva komponenta koja se kvari u e-biciklima i skuterima. Naime, 42 % popravaka pametnih telefona i 27 % popravaka prijenosnih računala odnosi se na zamjenu baterije, navodi se u priopćenju Europskog ureda za okoliš.

Međutim, uz nemogućnost zamjene zbog korištenja ljepila, softverskih brava i nedostatka zamjenskih dijelova, ali i kvalitetnih informacija o mogućnostima popravka, mnoge baterije nikada neće biti zamijenjene, popravljene ili reciklirane.

„Riječ je o zaista velikom problemu jer je prosječno trajanje baterije ovih proizvoda oko tri godine, a većina servisera s kojima smo razgovarali rekla je da se povećao rizik od oštećenja uređaja prilikom vađenja baterije. To sugerira da se značajan broj uređaja prerano baca zbog kvara baterije.” – izjavila je Chloé Mikolajczak iz pokreta Pravo na popravak.

  • Izvješće „Removable, replaceable and repairable batteries report“ je u cijelosti dostupno putem sljedeće poveznice.

Uvođenjem novih pravila za baterije osiguralo bi se da svi novi pametni telefoni i tableti imaju lako uklonjive i zamjenjive baterije čime bi se godišnja emisija tih uređaja mogla smanjiti za 30 % u usporedbi s 'business as usual' načinom poslovanja. Povrh toga, smanjio bi se gubitak kritičnih sirovina poput kobalta i indija, a europski potrošači uštedjeli bi čak 19,8 milijardi eura.

Istovremeno s objavom ovog izvješća, u ponedjeljak je objavljeno i zajedničko priopćenje najmanje 500 organizacija - udruženja servisera elektroničkih uređaja i baterija, predstavnika industrije recikliranja i ekoloških nevladinih organizacija, kojim Europsku komisiju pozivaju da poduzme potrebne mjere i podrži uvođenje uklonjivih, zamjenjivih i popravljivih baterija novim pravilima za baterije, odnosno Prijedlogom uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o baterijama i otpadnim baterijama, stavljanju izvan snage Direktive 2006/66/EZ i izmjeni Uredbe (EU) br. 2019/1020.

„Iako postoje mnoge tvrtke koje rade na zamjeni, popravku i recikliranju baterija iz elektroničkih uređaja poput pametnih telefona ili e-bicikala, zbog lošeg dizajna proizvoda i softvera to je sve izazovnije ili gotovo nemoguće. Proizvođači troše dragocjene resurse i tjeraju potrošače da zamjene uređaje prije nego što to uistinu trebaju. Europsko vijeće i Parlament koji sada pregovaraju o Europskoj uredbi o baterijama imaju ovlasti riješiti sva ta pitanja.” – kazao je Jean-Pierre Schweitzer iz Europskog ureda za okoliš.

Podsjetimo, Europska komisija je predložila Uredbu o baterijama koja ima za cilj rješavanje cijelog životnog ciklusa baterija od opskrbnog lanca do zbrinjavanja, a trenutno se o njoj raspravlja u Europskom parlamentu i Vijeću. Prijedlog se odnosi na mogućnost zamjene baterija, ali ipak zanemaruje ključna pitanja kao što su laka električna vozila, dostupnost rezervnih dijelova i softver koji sprječava popravak baterija.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlin bilježi porast stope recikliranja otpada

Početkom kolovoza u Zastupničkom domu Berlina predstavljena je bilanca otpada za 2020. godinu kojom se prikazuju vrste, količine i tokovi pojedinih vrsta otpada, kao i provedba mjera sadržanih u planu gospodarenja otpadom za razdoblje od 2020. do 2030. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER