Borzan predstavila rezultate istraživanja o programiranom kvarenju uređaja

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan predstavila rezultate svog najnovijeg istraživanja o iskustvima hrvatskih građana s kvarenjem kućanskih uređaja

Čak 94 posto građana Hrvatske smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje, a čak 61 posto je uvjereno kako se uređaje proizvodi s ugrađenim kvarom kako bi nas se primoralo kupovati nove proizvode. Pokazuje to istraživanje hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan koje je u ponedjeljak predstavila u Kući Europe u Zagrebu.

„Jedan od najčešćih problema na koje mi se žale naši građani je kvarenje kućanskih uređaja ranije nego što su očekivali. Proizvođači se pravdaju kako građani žele nove modele pa zato kupuju nove uređaje, ali moje istraživanje je pokazalo kako 94 posto građana smatra da uređaji trebaju trajati dulje, a preko 60 posto ih je uvjereno da proizvođači namjerno ugrađuju kvarove kako bi nas primorali na kupovinu novog uređaja najčešće odmah nakon isteka obvezanog jamstva“, objasnila je Biljana Borzan.

Njeno istraživanje je pokazalo i kako se građani žale na takozvane digitalne kvarove. Naime, više od polovice građana je primijetilo kako im uređaj uspori ili pak baterija kraće traje kada ažuriraju operativni sustav.

„Na ovom pitanju radim od 2014. godine i od tada sam u Europskom parlamentu bila glava autorica Socijalista i demokrata i za Izvješće i za Rezoluciju o kvarenju uređaja. Prije godinu dana, u Izvješću smo pozvali na zabranu ugrađenih kvarova i ta zabrana je prošla sa samo dva glasa više na plenarnom zasjedanju. Međutim, bilo je dovoljno da Komisija shvati kako je to problem koji muči građane i stvara im financijske poteškoće. Zato su predložili novi zakon koji uskoro kreće u pregovore“, rekla je Borzan.

Komisija je novim zakonom predložila zabranu ugrađenih kvarova, oznake koliko je lako popraviti uređaj u slučaju kvara te obveznu informaciju o očekivanom trajanju uređaja.

„Svi smo primijetili kako primjerice lampica za mijenjanje boje na printeru svijetli prije nego što je stvarno nestalo boje. Nekada skener na printeru ne radi jer u printeru nema boje. Građani mi kažu kako primjećuju da se u perilicama za rublje uvijek pokvari isti dio, ali proizvođači odbijaju staviti kvalitetniji. Sve te prakse ćemo zabraniti. Model kupi-iskoristi-baci je neprihvatljiv i za okoliš i za džepove naših građana!“, zaključila je Borzan.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlin bilježi porast stope recikliranja otpada

Početkom kolovoza u Zastupničkom domu Berlina predstavljena je bilanca otpada za 2020. godinu kojom se prikazuju vrste, količine i tokovi pojedinih vrsta otpada, kao i provedba mjera sadržanih u planu gospodarenja otpadom za razdoblje od 2020. do 2030. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER