Biljana Borzan imenovana glavnom autoricom europskog zakona o duljem trajanju uređaja

Novi veliki uspjeh za hrvatsku europarlamentarku Biljanu Borzan!

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan danas je imenovana glavnom autoricom prijedloga Europskog parlamenta za dulje trajanje uređaja i zabranu ugrađenih kvarova te će voditi pregovore o novom zakonu između Europske komisije, Vijeća i Parlamenta.

„Ovo je velika odgovornost, ali i radost jer borba koju sam počela davne 2014. ulazi u završnu fazu. Dat ću sve od sebe da ovim zakonom osiguram dulje trajanje uređaja, bolju mogućnost popravaka i servisa te jeftinije i dostupnije rezervne dijelove. Više od 60 posto naših građana smatra kako se uređaji proizvode ugrađenim kvarom i to treba zabraniti. Istraživanja su pokazala da se najviše uređaja pokvari između druge i treće godine upotrebe, što je odmah nakon isteka obaveznog jamstva. To ne može biti slučajnost!“, rekla je Biljana Borzan.

Biljana Borzan je nedavno provela istraživanje koje je pokazalo kako čak 94 posto građana smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje nego uređaji proizvedeni danas. Čak 90 posto građana Hrvatske smatra kako su rezervni dijelovi preskupi, a 78 posto kako na uređajima treba biti oznaka mogu li se lako i povoljno popraviti u slučaju kvara.

Biljana Borzan

„Nakon što sam bila autorica Izvješća i Rezolucije Europskog parlamenta, presretna sam što mi je ukazano povjerenje da završim ovu priču u najboljem interesu naših građana. Svjesna sam da će pritisci industrije na mene biti veliki, ali sam već navikla na takve bitke. Iskreno, uzbuđena sam i jedva čekam početi s radom!“, kaže Borzan.

Podsjetimo, Rezolucija o pravu na popravak usvojena je gotovo jednoglasno dana 7. travnja ove godine. Tijekom rasprave u Europskom parlamentu, Biljana Borzan je istaknula kako živjeti zeleno ne bi trebala biti privilegija bogatih, već standard za sve u EU-u.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Borzan predstavila rezultate istraživanja o programiranom kvarenju uređaja

Čak 94 posto građana Hrvatske smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje, a čak 61 posto je uvjereno kako se uređaje proizvodi s ugrađenim kvarom kako bi nas se primoralo kupovati nove proizvode. Pokazuje to istraživanje hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan koje je u ponedjeljak predstavila u Kući Europe u Zagrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER