Borzan: Na proizvodima će biti oznaka koliko ih je lako popraviti u slučaju kvara

Rezolucija o pravu na popravak usvojena je s 509 glasova za, 3 protiv i 13 suzdržanih

Europski parlament danas je gotovo jednoglasno usvojio Rezoluciju o pravu na popravak. Jedna od glavnih autorica je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan koja je tijekom rasprave istaknula kako živjeti zeleno ne bi trebala biti privilegija bogatih, već standard za sve u EU-u.

„Čak 77 posto građana EU preferira popravak o kupovine novog uređaja, a moje istraživanje u  Hrvatskoj je pokazalo kako 81 posto ljudi smatra kako je popravak neisplativ- što zbog skupih ili nedostupnih rezervnih dijelova, što zbog nedostatka servisa“, rekla je Biljana Borzan.

Njeno istraživanje pokazalo kako 90 posto građana Hrvatske smatra kako su rezervni dijelovi preskupi, a 78 posto kako na uređajima treba biti oznaka mogu li se lako i povoljno popraviti u slučaju kvara.

„Građani trebaju znati u trenutku kupnje je li uređaj moguće popraviti te koliko su dostupni rezervni dijelovi. Zato tražimo oznaku popravljivosti. Isto tako, tražimo da su upute o dizajnu proizvoda dostupne kako serviserima, tako i građanima. Oni koji nose uređaje na popravak, trebaju dobiti financijske olakšice“, rekla je Borzan.

Hrvatska europarlamentarka je vrlo zadovoljna što je u rezoluciji usvojena zabrana ugrađenih kvarova, jer kako kaže, građani joj se najviše žale da im se proizvodi pokvare u drugoj ili trećoj godini rada - odmah nakon isteka obaveznog jamstva.

„Našim građanima se najviše kvare mobiteli, tableti, printeri i perilice za rublje. To su vrlo skupe stavke za kućni budžet. Ponašanje kupi-iskoristi-baci je neodrživo, kako za budžet građana, tako i za okoliš. Kad bi cijeli svijet bacao smeća kao EU, trebala bi nam skoro tri planeta da ga odložimo. Popravkom i prenamjenom proizvoda stvara se daleko više kvalitetnih i ekoloških prihvatljivih radnih mjesta nego bacanjem ili čak recikliranjem“, rekla je Borzan.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlin bilježi porast stope recikliranja otpada

Početkom kolovoza u Zastupničkom domu Berlina predstavljena je bilanca otpada za 2020. godinu kojom se prikazuju vrste, količine i tokovi pojedinih vrsta otpada, kao i provedba mjera sadržanih u planu gospodarenja otpadom za razdoblje od 2020. do 2030. godine.

Borzan predstavila rezultate istraživanja o programiranom kvarenju uređaja

Čak 94 posto građana Hrvatske smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje, a čak 61 posto je uvjereno kako se uređaje proizvodi s ugrađenim kvarom kako bi nas se primoralo kupovati nove proizvode. Pokazuje to istraživanje hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan koje je u ponedjeljak predstavila u Kući Europe u Zagrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER