Borzan: „Baterije u uređajima trebamo moći sami zamijeniti kao prije“

Građani se žale na brže trošenje baterija, nova pravila moraju biti u korist potrošača!

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) Europskog parlamenta proteklog je tjedna raspravljao o uvođenju novih pravila za baterije, a raspravljani su i prijedlozi hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan.

„Ne tako davno svi smo mogli zamijeniti bateriju na mobitelu ili laptopu: jednostavno otvorite uređaj, izvadite, umetnete drugu. U slučaju da se baterija pokvari, lako kupite drugu i uređaj normalno radi bez da ste ga nosili u servis. Sada to uglavnom nije moguće. Studije su pokazale kako se mobiteli sada sastavljaju ljepilom, a ako želite izvaditi bateriju, velik je rizik da ćete ošteti uređaj“, objasnila je Biljana Borzan.

Na Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) Europskog parlamenta raspravljani su i prijedlozi hrvatske zastupnice Biljane Borzan koja je s kolegama eurosocijalistima dala prijedlog da baterije moraju biti lako zamjenjive, a upute o tome kako se mijenjaju moraju biti dostupne kako servisima tako i građanima. Isto tako predložila je da rezervne baterije moraju biti na tržištu tijekom očekivanog trajanja uređaja.

„Jako puno građana mi se žali kako kada skinu novi operativni sustav, na mobitelu dođe do bržeg trošenja baterije. U prijedlogu tražimo da se zabrane takvi namjerni kvarovi kojima je cilj primorati građane da kupuju novije modele“, kazala je Borzan.

Prema Eurobarometru, 64 posto građana smatra da trebamo promijeniti način na koji proizvodimo i trošimo, a čak 80 posto građana smatra da upravo velike multinacionalne kompanije i industrija mogu napraviti najviše kako bi se zaštitio okoliš.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlin bilježi porast stope recikliranja otpada

Početkom kolovoza u Zastupničkom domu Berlina predstavljena je bilanca otpada za 2020. godinu kojom se prikazuju vrste, količine i tokovi pojedinih vrsta otpada, kao i provedba mjera sadržanih u planu gospodarenja otpadom za razdoblje od 2020. do 2030. godine.

Borzan predstavila rezultate istraživanja o programiranom kvarenju uređaja

Čak 94 posto građana Hrvatske smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje, a čak 61 posto je uvjereno kako se uređaje proizvodi s ugrađenim kvarom kako bi nas se primoralo kupovati nove proizvode. Pokazuje to istraživanje hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan koje je u ponedjeljak predstavila u Kući Europe u Zagrebu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER