Nuklearna energija i plin nisu „novo zeleno“!

Krah europske energetske tranzicije: Peticija za zaustavljanje „zelenog pranja“ nuklearne energije i plina!

Peticiju za zaustavljanje „zelenog pranja“ nuklearne energije i plina pokrenuo je Sven Giegold, član skupine Zelenih/EFA u Europskom parlamentu i glasnogovornik Europske zelene skupine.

U nedavnoj rezoluciji Europarlamentarci su naglasili hitnost poduzimanja mjera za borbu protiv klimatskih promjena na konferenciji COP26 u Glasgowu te izrazili zabrinutost da će nacionalni ciljevi najavljeni u Parizu 2015. dovesti do zagrijavanja znatno iznad 3 °C do 2100. Međutim, iako se na tekućoj klimatskoj konferenciji UN-a planira predstavljanje europskog klimatskog paketa „Spremni za 55“ („Fit for 55“), Zeleni najavljuju mogućnost sloma europske energetske tranzicije i donošenje katastrofalne odluke koja će ugroziti klimatsku neutralnost i održivost opskrbe energijom u Europi.

Istovremeno s trajanjem koalicijskih pregovora u Berlinu, ali i naglim porastom cijena fosilnih goriva, u Europi su sve glasniji postali argumenti o korisnosti nuklearne energije i važnosti prirodnog plina, kao i inicijative da se nove nuklearne i plinske elektrane trebaju klasificirati kao „održiva ulaganja”.

Za njemačke Zelene tijek rasprava o postizanju klimatske neutralnosti i održivosti opskrbe energijom poprimio je „kobni tijek“, što je i razumljivo za zemlju koja je odlučila ugasiti sve svoje nuklearke. S obzirom na važnost postizanja cilja klimatske neutralnosti do 2050. godine, ključni korak je napuštanje fosilnih goriva i prijelaz na obnovljive izvore energije. Stoga isticanje važnosti nuklearne energije i prirodnog plina kao „donekle zelenog“ izvora energije, „barem u tranzicijskom razdoblju“, smatraju „zelenim pranjem“ (greenwashing), koje bi tim izvorima energije otvorilo pristup financiranju europskim sredstvima. Zeleni smatraju kako se time postavlja potpuno krivi smjer klimatske i energetske politike u Europi.

„Europska komisija već mjesecima radi na novom EU standardu za održiva ulaganja, takozvanoj 'EU taksonomiji'. Prema tome, ovaj će standard kao oznaka održivosti definirati koji se izvori energije smatraju održivima, a nova klasifikacija imat će goleme posljedice. Tako će banke, osiguravajuća društva i drugi igrači na financijskim tržištima, ali i svi mali ulagači, svoje odluke o ulaganju u budućnosti temeljiti na ovom standardu EU-a. Osim toga, europske i nacionalne subvencije, a time i porezna sredstva, slijevat će se u nuklearnu energiju i plin, ako navedeni izvori energije dobiju oznaku održivosti“, ističe se u priopćenju Zelenih.

Riječ je o vrlo važnoj odluci jer Europa svoju opskrbu energijom trenutno mora pretvoriti u klimatsku neutralnost. O ulozi plina i nuklearne energije vode se žestoke rasprave među državama članicama EU-a, a izvori energije koji se u EU-u klasificiraju kao „održivi“ bit će vrlo popularni tijekom sljedećih nekoliko godina.

„Ako neki energent nije dio taksonomije EU-a, neće biti zabranjen, ali će ga biti puno teže financirati“, ističu Zeleni te podsjećaju kako je 22. listopada predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila da će uskoro predstaviti prijedlog oznake održivosti EU-a, koja također uključuje nuklearnu energiju i plin.

Zeleni tvrde kako bi to moglo rezultirati izgradnjom novih i produženju starih nuklearnih elektrana pa čak i zastarjelih plinskih elektrane, a „ulaganja u nuklearnu energiju i plin dobila bi gotovo istu oznaku održivosti kao izgradnja vjetroturbina i solarnih elektrana.“

Njemački Zeleni ističu kako je sada već bivša njemačka savezna vlada odustala od otpora „zelenom pranju“ nuklearne energije, što znači da se sada plinu i nuklearnoj energiji ubrzano otvara put ka „održivosti“, čak i prije nego što nova savezna vlada počne svoj posao i zaustavi ove planove. Dakle, „sada se sve svodi na Europsku komisiju Ursule von der Leyen i njen prijedlog novih pravila održivosti“, tvrde Zeleni i dodaju kako će time predsjednica Europske komisije i potpredsjednik Frans Timmermans prekršiti obećanje vlastitog „zelenog plana”. „To bi bila prva jasna promjena na europskom putu prema klimatskoj neutralnosti – odmak od stvarne održivosti!“, zaključuju Zeleni.

„Proizvodnja električne energije iz nuklearne energije i plina nije održiva, stoga se nuklearna energija i plin ne smiju klasificirati kao održiva ulaganja u okviru taksonomije EU-a“, ističu Zeleni i pozivaju na potpisivanje peticije koju je do sada podržalo preko 55.700 osoba. Tekst peticije potpisuju Sven Giegold (Njemačka), Bas Eickhout (Nizozemska), Ernest Urtasun (Španjolska), Damien Careme, Yannick Jadot i Michèle Rivasi (Francuska) te Eleonora Evi (Italija), članovi i članice skupine Zelenih/EFA u Europskom parlamentu.

Podsjetimo, Republika Hrvatska se uz s još devet država članica EU-a pridružila otvorenom pismu u kojem se ističe važnost nuklearne energije u borbi protiv klimatskih promjena, izvijestilo je početkom listopada Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Otvoreno pismo su u ime RH potpisali Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija i Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, čime se Hrvatska pridružila Bugarskoj, Češkoj, Finskoj, Francuskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Rumunjskoj.

Kao jedan od argumenata kojim se potvrđuje nužnost da nuklearna energija bude uključena u europski okvir taksonomije do kraja 2021. su znanstvene procjene o utjecajima nuklearne energije na okoliš koje je zatražila Europska komisija. Kako se navodi, sve su došle do istog zaključka, a to je da „ne postoje znanstveni dokazi da je nuklearna energija manje klimatski prihvatljiva od bilo kojeg energetskog izvora uključenog u taksonomiju.“

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

WWF poziva hrvatske europarlamentarce da glasaju protiv lažno zelene energije

U sljedećih nekoliko tjedana Europska unija bi mogla proglasiti nuklearnu energiju i prirodni plin održivim izvorima energije. EU se priprema na potpisivanje liste „zelenih” ulaganja koja će postati dio EU taksonomije, dokumenta koji će služiti kao vodič investitorima za održiva ulaganja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER