WWF poziva hrvatske europarlamentarce da glasaju protiv lažno zelene energije

#StopFakeGreen: Zajedno s okolišnim nevladinim organizacijama diljem Europe WWF želi zaustaviti EU da prirodni plin i nuklearnu energiju označi zelenim energijama

U sljedećih nekoliko tjedana Europska unija bi mogla proglasiti nuklearnu energiju i prirodni plin održivim izvorima energije. EU se priprema na potpisivanje liste „zelenih” ulaganja koja će postati dio EU taksonomije, dokumenta koji će služiti kao vodič investitorima za održiva ulaganja.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF i druge europske okolišne udruge proglašenje plina i nuklearne energije održivima smatraju vrlo problematičnim. Tom odlukom će se milijarde eura s energije vjetra, solarne energije i ostalih zelenih tehnologija preusmjeriti na neodržive izvore energije, što će za ljude značiti dodatni porast već sad sve većih računa za plin. Iz tog su razloga pokrenuli kampanju #StopFakeGreen (zaustavimo lažno zeleno), kojom pozivaju zastupnike Europskog parlamenta da glasaju protiv uključivanja plina i nuklearne energije u EU taksonomiju jer visoke emisije koje proizvodi plin i radioaktivni otpad koji nastaje od nuklearne energije nisu i ne mogu biti zeleni i održivi.

  • Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije / Foto: WWF Adria

„Plin uzrokuje inflacijsku krizu u Europi, a EU ga istovremeno želi promovirati kao održiv izvor energije. Time dodatno potiče njegovu potrošnju, što će samo pogoršati već lošu situaciju. Danas je energija dobivena iz obnovljivih izvora energije daleko jeftinija od plina, zbog čega će europska kućanstva imati financijske koristi od brže tranzicije na obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. Ne smijemo umjesto toga prihvatiti zastarjele i štetne tehnologije”, govori Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

Ne odnosite novac od obnovljivih izvora energije - recite ne lažno zelenoj taksonomiji EU-a

Danas je održana sjednica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane i Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku Europskog parlamenta koja je rezultirala negativnim odgovorom zastupnika na klasifikaciju plina i nuklearne energije kao ekološki održivih izvora energije.

„Današnja odluka odličan je prvi korak. Sljedeći je plenarna sjednica Europskog parlamenta u srpnju na kojoj zastupnici moraju finalno odbiti Dopunski delegirani akt o taksonomiji klimatski održivih djelatnosti radi ubrzanja dekarbonizacije, jer će drukčija odluka značiti službeno proglašenje prirodnog plina i nuklearne energije zelenim ulaganjima i izravno financiranje klimatske krize”, zaključuje Kalauz.

WWF provodi ovu kampanju diljem Europe i trajat će do završnog glasanja u srpnju kada će uz podatak o ukupnim glasovima stanovnika Europe pozvati Europski parlament da odbije dopunski delegirani akt o taksonomiji klimatski održivih djelatnosti radi ubrzanja dekarbonizacije.

Peticiju možete potpisati na ovoj poveznici, a više informacija o kampanji dostupno je ovdje.

 

EU taksonomija je klasifikacijski alat koji daje jasne informacije koje su to investicije i aktivnosti održive. On pomaže investitorima i tvrtkama da ulažu u okolišno prihvatljive gospodarske aktivnosti. Cilj EU taksonomije je zaštita ulagača i privatnih investitora od greenwashinga, pomoć tvrtkama u okretanju i provođenju klimatski prihvatljivih aktivnosti, ublažavanje  fragmentacije  tržišta i preusmjeravanje ulaganja tamo gdje su najpotrebnija.

 

Greenwashing se na hrvatski jezik doslovno prevodi kao „zeleno pranje“ ili ekomanipulacija, a definira se kao davanje pogrešnog dojma tvrtke o njenom ekološkom utjecaju. Greenwashingom se obmanjuju ulagači, zbog čega se ne daje zaslužujuća prednost onim tvrtkama koje zaista pokušavaju smanjiti svoj ekološki utjecaj. To u konačnici unazađuje zelenu ekonomiju.

 

Zastupnici i zastupnice iz Kluba zastupnika Zelenih/EFA-e Europskog parlamenta Michael Bloss (Njemačka), Bas Eickhout (Nizozemska), Ernest Urtasun (Španjolska), Damien Careme (Francuska), Yannick Jadot (Francuska), Michèle Rivasi (Francuska) i Eleonora Evi (Italija) također su pokrenuli potpisivanje peticije za zaustavljanje klasificiranja fosilnog plina i nuklearne energije kao 'ekološki održivih' prema EU taksonomiji - EU-ovom „vodiču za zelena ulaganja“. Peticiju je u trenutku objave ovog članka podržalo više od 186.000 građana i građanki Europske unije, a možete je potpisati putem sljedeće poveznice.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER