WWF: EU parlament mora odbaciti lažnu zelenu budućnost

Plan za klasificiranje plina i nuklearne energije „ekološki održivima“ dovodi do optužbi za greenwashing

Nakon što je Europska komisija usvojila delegirani akt o taksonomiji EU-a, WWF poziva Europski parlament i Vijeće, od kojih svaki ima mogućnost glasanja o prijedlogu, da ga odbiju.

Europska komisija je pokleknula pod pritiskom Francuske i drugih država, objavivši skup pravila o održivom financiranju koja će nanijeti ogromnu štetu EU-u i globalnom ekološkom djelovanju. Komisija službeno klasificira fosilni plin i nuklearnu energiju kao 'ekološki održive' prema EU taksonomiji - EU-ovom „vodiču za zelena ulaganja“ - unatoč činjenici da fosilni plin stvara ogromne emisije, a nuklearna energija stvara visoko radioaktivni otpad s kojim se i dalje ne znamo nositi.

Time se stvara mjerilo koje zaostaje za postojećim tržištem zelenim obveznicama, koje isključuje plin i nuklearnu energiju, te riskira usmjeravanje milijardi eura prema tim štetnim industrijama. Tek prošlog tjedna, znanstveni savjetnici Europske komisije za taksonomiju osudili su prijedlog Komisije, rekavši da „nije u skladu s Uredbom o taksonomiji" i predstavlja „ozbiljan rizik potkopavanja okvira održive taksonomije".

Prijedlog Komisije ima za cilj razjasniti pojedinosti robusnog akta o taksonomiji EU-a, čiji članak 19. zahtijeva da se kriteriji taksonomije temelje na znanosti, ne daju poseban tretman određenim tehnologijama i da se lako mogu provjeriti. Međutim, novi plinski i nuklearni kriteriji krše svaki od ovih zahtjeva i stoga nisu u skladu s uredbom. WWF stoga poziva Europski parlament i Vijeće, od kojih svaki ima mogućnost glasanja o prijedlogu, da ga odbiju.

„Ogroman pritisak omiljenih industrija nekih europskih vlada doveo je do ovog prijedloga. Zakon koji je Komisija jučer usvojila pozicionirala bi europski financijski sustav protiv planeta. Moraju ponovno razmisliti i zadržati plin i nuklearnu energiju izvan Taksonomije”. – izjavila je Ester Asin, direktorica WWF-ovog ureda za europske politike.

Francuska se mjesecima zalagala za uključivanje nuklearne energije kao održive u taksonomiju EU. U zamjenu za potporu Poljske, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke i drugih vezano uz nuklearnu energiju, francuska vlada pristala je proaktivno podržati znanstveno neutemeljeno uključivanje fosilnog plina. Njemačka podržava uključivanje plina, ali se protivi nuklearnom. I Hrvatska je među zemljama koje podržavaju uključivanje plina u EU taksonomiju.

  • „Nuklearna energija nije ni zelena ni održiva“, izjavio je austrijski kancelar Karl Nehammer. „Ne mogu razumjeti odluku EU-a da nuklearnu energiju klasificira kao 'zelenu'. Ministrica okoliša Leonore Gewessler ima moju punu podršku, a Austrija će se i dalje fokusirati na širenje primjene obnovljivih izvora energije.“

Na stranu znanstvenih dokaza stala je Španjolska, koja se protivila uključivanju i plina i nuklearne energije, dok su se Nizozemska, Austrija, Švedska i Danska protivile uključivanju plina. U skupini država članica EU-a koje se snažno protive nuklearnoj energiji su Austrija, Danska, Luksemburg i Portugal. Austrijska vlada je obećala da će postaviti pravni izazov za svaki zakon koji sadrži nuklearnu energiju. Dok su neke države članice bile uključene u izradu prijedloga, Europski parlament - i građani - bili su potpuno isključeni iz procesa. 

Odluka da se nuklearna energija i plin klasificiraju „ekološki održivima“ nije konačna - Europsko vijeće i Parlament na raspolaganju imaju četiri mjeseca za iznošenje prigovora, a o tome bi mogla odlučiti većina od 20 država članica EU-a ili većina članova Europskog parlamenta, izvijestio je Reuters.

„Europska komisija upustila se u opasan proces inkriminacije s europskim vladama. Konačni plinski i nuklearni kriteriji još su gori nego u nacrtu i ovaj akt se, ako želimo zaštititi vjerodostojnost cijele taksonomije EU, mora odbaciti. U trenucima dok se cijeli svijet suočava s problemom klimatskih promjena, ulaganje u nuklearnu, što zagovara i Slovenija, ili fosilnu energiju, što zagovara Hrvatska, apsolutno je problematično! Niti jedna financijska institucija ne bi smjela koristiti ovaj akt za donošenje odluka o zelenim financijama, jer bi se i dalje izlagale rizicima lažnog zelenog pranja, štete po ugled, neiskoristive imovine i pravnih komplikacija,” ističe Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adrije.

Mnogi ulagači i banke već su jasno dali do znanja da ne podržavaju zelenu taksonomiju, sustav koji je izričito osmišljen da identificira zelene gospodarske aktivnosti na jasan i transparentan način za ulagače.

WWF Adria / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Energetske zajednice i perspektiva njihovog razvoja u Hrvatskoj u fokusu „Dobre energije“

Zelena energetska zadruga (ZEZ) u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj 25. travnja 2024. u prostoru Wespa Spaces (Radnička 50) u Zagrebu organizira konferenciju „Dobra energija“. U fokusu četvrtog izdanja ovog ZEZ-ovog redovnog događanja posvećenog građanskoj energiji su energetske zajednice i perspektiva njihovog razvoja u Hrvatskoj.

WWF poziva hrvatske europarlamentarce da glasaju protiv lažno zelene energije

U sljedećih nekoliko tjedana Europska unija bi mogla proglasiti nuklearnu energiju i prirodni plin održivim izvorima energije. EU se priprema na potpisivanje liste „zelenih” ulaganja koja će postati dio EU taksonomije, dokumenta koji će služiti kao vodič investitorima za održiva ulaganja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER