Ljubav na otpadu - jedno posve novo valentinovsko iskustvo

Za londonsku tvrtku Junk Hunters i recikliranje može biti romantično

Ovog Valentinova londonska tvrtka za zbrinjavanje otpada Junk Hunters nudi doživljaj prikupljanja i recikliranja otpada umjesto tradicionalne romantične večere za dvoje. Ideja je uistinu originalna, a parovi koji će Valentinovo provesti u prikupljanju otpada moći će se osobno uvjeriti koliko se odbačenih predmeta može reciklirati i ponovno upotrijebiti.

Parovi koji se na Valentinovo odluče pridružiti djelatnicima tvrtke Junk Hunters bit će nagrađeni uistinu nesvakidašnjim doživljajem – provest će cijeli dan prikupljajući i prerađujući otpad u društvu dvojice djelatnika koji će im demonstrirati brojne mogućnosti recikliranja i ponovnog korištenja otpada.

Štoviše, svaki će par moći odabrati nešto od odbačenih predmeta koje će sami prikupiti i odnijeti sa sobom kao suvenir, a u tvrtki Junk Hunters ističu kako se u otpadu može pronaći mnogo korisnih predmeta poput prijenosnih računala, kamera, pa čak i nekih vrijednih izdanja knjiga.

Tvrtka Junk Hunters je ovo iskustvo prvi put ponudila kao božićni darovni paket u vrijednosti od 150 £, a zbog velikog broja zainteresiranih odlučili su ga ponuditi i zaljubljenim parovima koji na Valentinovo traže neko drukčije iskustvo.

Sudionici će tako iskusiti doživljaj cjelodnevnog prikupljanja i prerade otpada s dvojicom Junk Hunterovih djelatnika, koji će im pokazati koliko se korisnih predmeta može reciklirati i ponovno koristiti. Dan će započeti vrlo rano i to oblačenjem uniforme u 6 sati, nakon čega će uslijediti kratki trening prije ukrcaja na kamion i početak prikupljanja otpada.

Parovi će provesti dan u obilasku brojnih kućanstava i preuzimanju njihovog otpada, cijelog niza neželjenih predmeta kao što su stari namještaj i bijela tehnika, ali i neiskorišteni građevinski materijal s gradilišta. U Junk Huntersu jasno naglašavaju kako ovaj paket predstavlja više od same prilike za promatranje, pa se od parova očekuje da zasuču rukave i aktivno sudjeluju u prikupljanju otpada.

U tvrtki Junk Hunters tvrde kako svake godine spase tisuće tona odbačenih predmeta. Trenutno recikliraju 75 posto sakupljenog otpada, a cilj im je povećanje na 80 posto.

Iza ove ideje stoji osnivač tvrtke Junk Hunters Harsha Rathnayake koji se sa Šri Lanke doselio u Veliku Britaniju kako bi studirao inženjerstvo na Sveučilištu Kingston. Po svršetku studija pokrenuo je svoj prvi posao s otpadom 2008. godine, a danas vodi tvrtku s višemilijunskim prometom koja posluje diljem Velike Britanije.

„Imao sam razvijenu ekološku svijest još tijekom odrastanja na Šri Lanci, a kada sam se preselio u London šokirao sam se količinom otpada koju su ljudi ovdje bacali“, rekao je  Rathnayake. „Ovdje je vrlo izražen konzumerizam i nisam mogao vjerovati koliko se dobrih i korisnih predmeta ostavlja na odlagalištima. Razvijanjem poslovanja sam samom sebi obećao kako ću učiniti sve kako bih umanjio taj problem.“

Rathnayake dodaje kako su njegovi djelatnici među bačenim stvarima često pronalazili dragocjene predmete.

„Parovi koji nam se pridruže mogu aktivno sudjelovati u prikupljanju otpada i njegovoj obradi, no najvažnije nam je uvjeriti ih koliko se bačenih predmeta može ponovno upotrijebiti. U otpadu smo nalazili prijenosna računala, ispravne televizore, kamere i druge električne uređaje, namještaj u dobrom stanju, a jednom smo pronašli i jedno od prvih izdanja Charlesa Dickensa. Uistinu se čini kako otpad jednog može postati blago drugoga čovjeka“, zaključio je Rathnayake.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Slavonskom Brodu u tri mjeseca 663 tone manje odloženog miješanog komunalnog otpada

Ohrabrujući rezultati novog sustava odvajanja miješanog komunalnog otpada ostvareni su već u drugom tjednu nakon uvođenja žutih vrećica za navedenu vrstu otpada. Količina miješanog komunalnog otpada od 8. prosinca do 15. prosinca 2021. godine iznosila je 200,92 tone, a u istom razdoblju 2022. godine 132,14 tona ili 68,78 tona manje.

Plastični otpad iz Velike Britanije spaljuje se na jugu Turske

Plastični otpad iz Velike Britanije spaljuje se u južnom turskom gradu i istoimenoj pokrajini Adana što utječe na onečišćenja tla i zraka te uništavanje prirodnih resursa. O tome svjedoče brojne fotografije nagomilanog plastičnog otpada, a o putovanju „reciklirane“ britanske plastike nedavno je izvijestio i BBC.

Pokrenut prvi sustav zbrinjavanja mekih kontaktnih leća

Zbog neodgovornog bacanja nakon kratkotrajne upotrebe, većina iskorištenih kontaktnih leća završava u odvodnim cijevima, a posljedično i u okolišu. Kako bi se to spriječilo, u Velikoj Britaniji je ovog tjedna uveden prvi besplatni nacionalni sustav za recikliranje plastičnih kontaktnih leća. Tako će ih od sada korisnici bilo koje vrste mekanih kontaktnih leća moći odložiti u za to predviđene spremnike ili ih besplatno poslati na odgovarajuće adrese.

Prodaja plastičnih vrećica u Engleskoj u godinu dana smanjena 59 %

Prodaja jednokratnih plastičnih vrećica u proteklih je pet godina u najvećim trgovačkim lancima smanjena čak 95 %. Čini se da je prodaju uspješno smanjila njihova naplata uvedena u listopadu 2015. godine, jer se u Engleskoj sada u prosjeku godišnje prodaju samo četiri plastične vrećice po osobi, u usporedbi s 10 u 2019. i čak 140 u 2014. godini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER