Pokrenut prvi sustav zbrinjavanja mekih kontaktnih leća

Može li se stati na kraj neodgovornom bacanju kontaktnih leća?

Zbog neodgovornog bacanja nakon kratkotrajne upotrebe, većina iskorištenih kontaktnih leća završava u odvodnim cijevima, a posljedično i u okolišu. Kako bi se to spriječilo, u Velikoj Britaniji je ovog tjedna uveden prvi besplatni nacionalni sustav za recikliranje plastičnih kontaktnih leća. Tako će ih od sada korisnici bilo koje vrste mekanih kontaktnih leća moći odložiti u za to predviđene spremnike ili ih besplatno poslati na odgovarajuće adrese.

Već smo ranije pisali o neadekvatnom zbrinjavanju kontaktnih leća i opasnosti koju takva vrsta plastičnog otpada predstavlja za okoliš. Neodgovorno zbrinjavanje leća nakon završetka njihove upotrebe velik je problem, a tu prvenstveno mislimo na njihovo bacanja u odvodne cijevi, čime vrlo lako mogu dospjeti u okoliš i tako narušiti njegovu prirodnu ravnotežu, a predstavljaju i dodatnu prijetnju morskom životu.

U Velikoj Britaniji, koja inače broji oko 3,7 milijuna korisnika ovog proizvoda, odlučili su pronaći rješenje ovog okolišnog problema te je tako ovog tjedna uveden prvi besplatni nacionalni sustav za recikliranje plastičnih kontaktnih leća. Korisnici bilo koje vrste mekanih kontaktnih leća imat će mogućnost njihova zbrinjavanja i to putem organiziranog slanja na odgovarajuće adrese ili putem odlaganja u spremnike za recikliranje na za to predviđenim mjestima.

Recikliranje kontaktnih leća pravi je izazov, a 20 posto korisnika priznaje da iskorištene leće jednostavno baca u odvodne cijevi ili umivaonik. Nova shema pružanjem jednostavne i praktične alternative ima za cilj smanjenje plastičnog otpada na odlagalištima i u oceanima. Recikliranjem će se kontaktne leće i sve ostalo što s njima dolazi u pakiranju koristiti za izradu raznih proizvoda poput primjerice manjih dijelova namještaja.

Organizirani sustav zbrinjavanja kontaktnih leća uspostavljen je suradnjom između proizvođača medicinskih proizvoda Johnson & Johnson Vision i tvrtke za reciklažu TerraCycle. Korisnike kontaktnih leća potiče se da se na internetskim stranicama Acuvue i TerraCycle upoznaju s informacijama o najbližim javnim mjestima za odlaganje, kao i o adresama na koje će biti moguće besplatno slati iskorištene leće.

Prema nedavnom istraživanju tvrtke Johnson & Johnson, sedam od deset Britanaca priznaje da ne zna koje se sve vrste kućanskih predmeta mogu reciklirati, a kada je riječ o kontaktnim lećama 39 posto korisnika kaže da vjeruju da ih mogu reciklirati ili nisu sigurni.

„77 posto britanskih korisnika kontaktnih leća reklo je da će sudjelovati u recikliranju svojih kontaktnih leća ako im se to omogući, čime smo mi kao tvrtka prepoznali njihov interes u smanjenju količine plastičnog otpada u okolišu“, rekla je Sandra Rasche iz tvrtke Johnson & Johnson Medical. „Zbrinjavanjem mekih kontaktnih leća dat ćemo svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena, zaštiti prirodnih resursa našeg planeta te smanjiti nastajanje otpada.“

Klara Perović / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

„Croatia: Full Of Plastic!“

U Hrvatskoj ćemo još pričekati na zabranu plastičnih vrećica i ostalih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu te se nećemo svrstati uz bok država članica EU-a i ostatka svijeta koje su uvođenjem zabrane odlučile utjecati na rješavanje plastične krize.

I kontaktne leće predstavljaju prijetnju morskom životu

Prema istraživanju tima Državnog sveučilišta u Arizoni u postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda pored svog ostalog plastičnog otpada  dospijevaju i velike količine kontaktnih leća, a u otprilike svaka dva kilograma kanalizacijskog mulja obično se može pronaći jedan par kontaktnih leća.

Ljubav na otpadu - jedno posve novo valentinovsko iskustvo

Ovog Valentinova londonska tvrtka za zbrinjavanje otpada Junk Hunters nudi doživljaj prikupljanja i recikliranja otpada umjesto tradicionalne romantične večere za dvoje. Ideja je uistinu originalna, a parovi koji će Valentinovo provesti u prikupljanju otpada moći će se osobno uvjeriti koliko se odbačenih predmeta može reciklirati i ponovno upotrijebiti.

Tesco je svjestan sve veće ekološke osviještenosti svojih kupaca

Britanski lanac trgovina Tesco provodi najučinkovitije mjere štednje i udvostručuje svoje napore u borbi protiv plastike za jednokratnu plastiku. The Guardian izvještava o namjeri uklanjanja proizvoda s pretjeranim plastičnim pakiranjima s polica Tescovih trgovina te najavi prestanka korištenja teško reciklabilne crne plastike za pakiranje gotovih jela do kraja ove godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER