Srpska vlada povukla sporne izmjene Zakona o vodama

U Beogradu ipak održan najavljeni prosvjed

Povučene su sporne izmjene Zakona o vodama koje je Narodna skupština Republike Srbije usvojila sredinom srpnja ove godine. Brojne nevladine organizacije ustale su protiv izmjena ovog zakona koje bi omogućile zakup prostora javnog vodnog dobra i postavljanje splavova neposrednom pogodbom, izvijestio je portal Balkan Green Energy News.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović potvrdio je da su sporne izmjene Zakona o vodama povučene na sjednici Vlade Republike Srbije, i to na prijedlog ministarstva koje je najavilo održavanje javne rasprave. Nedimović je izjavio kako vjeruje da će rasprava biti široka i da će se svako tko ima bilo kakvu primjedbu moći izjasniti o izmjenama zakona. Tako bi se trebali ispraviti nedostaci predloženih izmjena te dobiti bolja i kvalitetnija rješenja, dodao je ministar.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ smatra da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbio potpisati Zakon o vodama zbog predstojećih izbora. „Dogodilo se čudo neviđeno – predsjednik je odlučio poštivati Ustav. To se do sada još nije dogodilo“, rekao je Jovanović u Novom danu na N1.

Pokrenuta peticija za održavanje referenduma o izmjenama zakona

Nakon usvajanja izmjena u Narodnoj skupštini 14. srpnja, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i okoliš (Renewables and Environmental Regulatory Institute - RERI) i ogranak Svjetskog fonda za prirodu WWF Adria pokrenuli su peticiju sa zahtjevom za povlačenje zakona i održavanje referenduma.

Predsjednik Upravnog odbora organizacije RERI, Jovan Rajić, izjavio je kako se takvim izmjenama „legalizira korupcija“ jer bi se prostori javnog vodnog dobra, uključujući vodocrpilišta, mogli dati u zakup „bez jasnih kriterija“ i „bez poštivanja pravne procedure“, čime bi se kršila „osnovna pravila tržišta i tržišne konkurencije“.

RERI također upozorava kako javnost nije bila informirana o izmjenama Zakona o vodama te da joj nije bilo omogućeno sudjelovanje u postupku njihovog donošenja.

Unatoč povlačenju spornih izmjena Zakona o vodama, početkom ovog tjedna u Beogradu je ipak održan najavljeni prosvjed ispred Skupštine, na kojem se okupilo oko 200 aktivista i aktivistkinja. Nevladine organizacije zahtijevaju da „zakon bude u interesu građana” te smatraju da njegovo vraćanje u proceduru ne rješava problem, navodi Balkan Green Energy News.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zbog ovog ćete se izvrsnog projekta stalno vraćati u Supetar

Prva faza projekta rekonstrukcije bivšeg rasadnika Hrvatskih šuma u predjelu Trolokve u Supetru na otoku Braču bliži se kraju. Poučna staza koja će ovdje nastati na najljepši će način prezentirati tradiciju otočnog života i važnost očuvanja prirode.

Slovenci na referendumu odbili izmjene zakona o vodama

Masovan odaziv slovenskih građana na referendumu za odbijanje izmjena zakona o vodama kojima bi se znatno olakšala izgradnja objekata na područjima izvan naselja - na zaštićenim obalama mora, rijeka i jezera.

U Beogradu se danas održava „Ekološki ustanak”

Prosvjednici zahtijevaju poštovanje i primjenu Ustava Republike Srbije te postojećih propisa i zakona u području zaštite okoliša i njihovog usklađivanja s najvišim ekološkim standardima, kao i pravo sudjelovanja građanki i građana u procesu odlučivanja o svim problemima očuvanja zdravog okoliša. 

Svjetski dan voda 2021. – Vrednovanje vode

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka već dvadeset i osmu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER