Zajedno bez plastike - U Jelsi otvorena izložba „Plastična (noćna) mora“

Izložbom „Plastična (noćna) mora“ službeno je počela provedba nacionalne kampanje „Zajedno bez plastike“

Izložba predstavlja tek jednu u nizu aktivnosti predviđenih tijekom kampanje „Zajedno bez plastike“, čiji je cilj podizanje svijesti o utjecaju plastičnog onečišćenja na morski okoliš i dostupna održiva rješenja

Postavljanjem izložbe „Plastična (noćna) mora“ uz šetnicu Hotela Jadran u Jelsi na otoku Hvaru, u sklopu Jelsa Art Biennala, Udruga Sunce službeno je pokrenula nacionalnu kampanju za smanjenje onečišćenja jednokratnom plastikom pod nazivom „Zajedno bez plastike“.

Podsjetimo, kampanja se provodi kao jedna od aktivnosti projekta For Plastic Free Croatian Islands, kao jedna od aktivnosti projekta For Plastic Free Croatian Islands i to na području Starog Grada na Hvaru i Općine Sali na Dugom otoku.

Dvojezična izložba postavljena je na panoima te prikazuje jadransko podmorje, što se sve u njemu krije i kakav utjecaj na morski ekosustav ostavlja čovjek. Ova izložba samo je jedna u nizu aktivnosti predviđenih tijekom kampanje „Zajedno bez plastike“, čiji je cilj podizanje svijesti o utjecaju plastičnog onečišćenja na morski okoliš i dostupna održiva rješenja.

U sklopu kampanje, povjerenstvo Udruge Sunce Split, Grada Dubrovnika i jednog vanjskog suradnika izabralo je pobjednika natječaja za najbolje idejno rješenje za Plastic Smart Gadget u sklopu projekta Plastic Smart Cities Croatia za Grad Dubrovnik.

Riječ je o  proizvodu hrvatske firme HORTIRIVIERA  d.o.o. pero® zero refill starter set „Slobodo“ koji se sastoji od 100-postotnog prirodnog vodotopivog praškastog refill gela za pranje ruku, kose i tijela s autohtonim mirisnim blendom dubrovačkog bilja te višekratne staklene boce s dozatorom, koji se može puniti. Ideja je bila izraditi predmet za višekratnu upotrebu koji snažno doprinosi smanjenju nastanka otpada, a neki od kriterija bili su doprinos smanjenju nastajanja plastičnog otpada, višekratna upotreba te  poticanje pojedinca na usvajanje principa „ponovno koristi“. Više informacija na poveznici.

Nacionalnu kampanju „Zajedno bez plastike“ financijski podržava The Beyond Med Association, nositelj projekta je Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, a partneri Grad Stari Grad (Hvar), Općina Sali (Dugi Otok) i Zelena akcija.

 

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

„Zajedno bez plastike“

Udruga Sunce počela je s provedbom nacionalne kampanje za smanjenje onečišćenja jednokratnom plastikom

Dubrovnik postaje prvi hrvatski Plastic Smart City

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i Svjetski fond za prirodu (WWF Mediterranean) potpisali su sporazum o suradnji s Gradom Dubrovnikom na projektu Plastic Smart Cities Croatia, čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada u moru.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER