Sajmom razmjene u Lazaretima nabavite besplatne poklone za nadolazeće blagdane

Prošlogodišnji Božićni swap sajam u Trogiru u okviru projekta Plastic Smart Cities Croatia imao je jako dobar odaziv među Trogiranima pa se u Udruzi Sunce nadaju uspjehu dubrovačkog izdanja sajma razmjene

U petak 2. prosinca, od 14 do 19 sati, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce za sve zainteresirane građan(k)e Dubrovnika organizira Sajam razmjene korištenih predmeta u Lazaretima.

„Donesite predmete koji vam više ne trebaju, razmijenite ih i tako pronađite poklon za nadolazeće blagdane potpuno besplatno.“ - poručuje organizatorica sajma, Lina Vuletić iz udruge Sunce.

Sajam razmjene korištenih predmeta u Lazaretima (plato, Frana Supila 8, Dubrovnik) održat će se u petak 2. prosinca, od 14 do 19 sati, u organizaciji Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce. Cilj sajma razmjene je razvijanje svijesti kod građana o važnosti kruženja predmeta, a ne njihovog nepotrebnog gomilanja. Zainteresirani građani Dubrovnika mole se da na Sajam donesu do tri očuvana korištena predmeta poput odjeće, igračaka, knjiga, obuće, nakita i ukrasa koje namjeravaju besplatno zamijeniti.

„Sajmovi razmjene ili Swap sajmovi vrlo su popularni u Europi, a kod nas su tek nedavno zaživjeli. Udruga Sunce je prošle godine organiziralo Božićni swap-sajam u Trogiru koji je imao jako dobar odaziv među Trogiranima. Stoga smo se odlučili sajam razmjene organizirati ove godine i u Dubrovniku, prvom Plastic Smart Cities gradu u Hrvatskoj.“ – dodala je Andrea Tvrdić, voditeljica projekata Sunca.

Sajam se provodi kao dio projekta Plastic Smart City Dubrovnik koji je odobren i sufinanciran u okviru Javnog poziva za sufinanciranje projekata udruga u području zaštite okoliša i prirode od interesa za Grad Dubrovnik za 2022. Tvrtka Dubrovačka baština d.o.o. ustupila je svoj prostor i tako dala doprinos održavanju Sajma .

Kako Sajam razmjene funkcionira:

  • na ulazu u Lazarete predajte predmete koje ste donijeli (najviše tri komada) i koje želite mijenjati s drugima.
  • za donesene predmete dobit ćete bonove za razmjenu – koliko predmeta, toliko bonova.
  • na sajmu će, uz vaše predmete, biti izloženi i predmeti svih drugih sudionika koje možete mijenjati za svoje bonove!

Prema dostupnim podacima, u Republici Hrvatskoj se prosječno proizvede 454 kg otpada po glavi stanovnika godišnje, dok na razini EU te brojke dostižu i preko 500 kg otpada. Prenamjena i ponovna upotreba starih predmeta neophodna je želimo li smanjiti količinu otpada koji svakodnevno stvaramo. 

Kako bi se doprinijelo smanjenju nastanka otpada i korištenja jednokratnih predmeta, na sajmu neće biti dostupne plastične vrećice. Građani se time potiču na korištenje vlastitih torbi ili višekratnih platnenih vrećica u koje će spremiti predmete s razmjene.

„Imate li u svom domu onu jednu ladicu punu raznih stvarčica koje nepotrebno zauzimaju mjesto, čekaju neka bolja vremena, ali podsvjesno znate da ih ipak nećete nikada koristiti? Već danas ih spremi u višekratne vrećice koje ćeš odnijeti na sajam razmjene u Lazaretima u petak.“ – poručuju iz udruge Sunce.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Nakon Dubrovnika i Trogir ograničio korištenje jednokratne plastike!

U okviru projekta „Plastic Smart Cities” Udruge Sunce, Gradsko vijeće Grada Trogira je na svojoj posljednjoj sjednici, održanoj 5. listopada 2021., usvojilo Odluku o ograničavanju korištenja jednokratne plastike za Grad Trogir te ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada, kao i sva javna događanja koja (su)organizira ili (su)financira Grad.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER