Imate li ideju za osmišljavanje Plastic Smart Gadgeta?

Prijave su otvorene do 30. lipnja 2021.

Udruga Sunce Split raspisala je Natječaj za najbolje idejno rješenje za Plastic Smart Gadget u sklopu projekta Plastic Smart Cities Croatia

Udruga Sunce Split poziva sve zainteresirane pravne i fizičke osobe s područja Republike Hrvatske, motivirane za zaštitu okoliša, da se prijave na natječaj za osmišljavanje Plastic Smart Gadgeta, odnosno predmeta, koji će biti distribuiran u sklopu projekta Plastic Smart Cities.

Projekt se provodi u suradnji Udruge Sunce Split, Grada Dubrovnika i WWF Mediterranean Marine inicijative, a njegov cilj je borba protiv onečišćenja okoliša plastikom i smanjenje korištenja jednokratne plastike u gradu Dubrovniku. Ideja natječaja je izrada predmeta za višekratnu upotrebu koji doprinosi smanjenju nastanka otpada.

Prijedlog predmeta mora zadovoljiti nekoliko ključnih zahtjeva:

  • predloženi predmet mora doprinositi smanjenju nastajanja plastičnog otpada
  • predloženi predmet mora biti za višekratnu upotrebu te potaknuti pojedinca na usvajanje principa „ponovne upotrebe“
  • predloženi predmet mora sadržavati element inovativnosti (npr. izrađen od reciklirane plastike, novih alternativnih materijala, inovativnog dizajna ili slično)
  • proizvodnja predmeta ne smije biti skuplja od 30 eura bruto (uključujući sve poreze) po predmetu (planira se proizvodnja od minimalno 250 predmeta)
  • vizualno rješenje predloženog predmeta mora uključivati logotipove Grada Dubrovnika i Plastic Smart Cities inicijative (dostupni na poveznici u Obrascu prijave)
  • predloženi predmet mora biti dostupan za distribuciju do kraja rujna 2021. te je potrebno dostaviti dokaz o postojanju minimalno dva gospodarska subjekta koji predloženi predmet mogu proizvoditi unutar vremenskog i cjenovnog limita te u ukupnoj količini ne manjoj od 250 predmeta.

Pobjednik Natječaja, čije će idejno rješenje doprinijeti realizaciji projektnog cilja, bit će nagrađen s 500 eura neto, a rezultat će biti objavljen 3. srpnja 2021. godine, na dan kad bi u Hrvatskoj trebala zaživjeti primjena EU Direktive o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš.

Proizvodnja se planira do kraja rujna 2021. godine, a predmet će biti distribuiran na projektnim događanjima, uz mogućnost nastavka proizvodnje i distribucije od strane Grada Dubrovnika i Udruge Sunce Split nakon završetka projekta.

Za prijavu na Natječaj potrebno je dostaviti:

  • ispunjeni Obrazac prijave (dostupan OVDJE) i
  • idejno rješenje (skicu, grafičko rješenje, mock-up ili slično).

Obrazac i idejno rješenje potrebno je dostaviti na info@sunce-st.org naslovljeno s „Prijava na Natječaj za izradu Plastic Smart Gadgeta“ do 30. lipnja 2021. Sve dodatne informacije i uvjete moguće je pronaći u Obrascu prijave.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Nakon Dubrovnika i Trogir ograničio korištenje jednokratne plastike!

U okviru projekta „Plastic Smart Cities” Udruge Sunce, Gradsko vijeće Grada Trogira je na svojoj posljednjoj sjednici, održanoj 5. listopada 2021., usvojilo Odluku o ograničavanju korištenja jednokratne plastike za Grad Trogir te ustanove i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada, kao i sva javna događanja koja (su)organizira ili (su)financira Grad.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER