Solarnim panelima protiv energetskog siromaštva

Krenula elektrifikacija solarnim panelima u selu Bjelajci koje nema električnu energiju

U selu Bjelajci kod Pakraca započelo je postavljanje solarne opreme na četiri kuće koje nemaju električnu energiju, izvijestili su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Bjelajci su jedno od najudaljenijih pakračkih sela te bi zbog pravno imovinskih odnosa postupak uvođenja struje bio dugotrajan i skup. Stoga je započet pilot projekt rješavanja pitanja opskrbe strujom kroz suradnju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, HEP ODS-a i Vlade RH.

„Zadovoljan sam što će uskoro biti postavljeni i pušteni u pogon solarni paneli jačine 5 kW na četiri kuće koje dosad nisu imale električnu energiju. Instalacija svih sustava očekuje se do sredine travnja. Ovaj pilot projekt je jedan od načina borbe protiv energetskog siromaštva, a voljeli bismo da se sličnim projektima bude obuhvaćena cijela Hrvatska, odnosno sva kućanstva koja su izvan dosega električne mreže“, istaknuo je direktor Fonda Siniša Kukić.

Riječ je o socijalno najugroženijim skupinama stanovništva, kojima bi dostupna i besplatna energija mogla značajno povećati kvalitetu života. Pored ovog pilot projekta, Fond je prošle godine u suradnji s centrima za socijalnu skrb sufinancirao energetsku obnovu kuća građanima u opasnosti od energetskog siromaštva. Tako je za 89 kuća odobreno oko 16 milijuna kuna bespovratnih sredstava te su se u potpunosti sufinancirale konkretne mjere energetske obnove – od toplinske zaštite vanjske ovojnice grijanog prostora i učinkovite stolarije pa korištenja obnovljivih izvora energije u sustavima grijanja.

FZOEU / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečki Smart Campus u pet godina uštedio 10.000 tona CO2

Smart Campus nova je centrala najvećeg austrijskog poduzeća za distribuciju električne energije i prirodnog plina Wiener Netze. Objekt raspolaže pametnom tehnologijom i fotonaponskim modulima i izgrađen je prema standardima pasivne kuće te je u pet godina uštedio 10.000 tona CO2. Centrala osigurava 2.400 radnih mjesta i pridonosi zaštiti okoliša na mnoge načine.

Obiteljske kuće u selu Bjelajci od danas konačno imaju električnu energiju

Direktor Fonda Siniša Kukić i potpredsjednik Vlade Boris Milošević obišli su danas obiteljske kuće u selu Bjelajci, koje od danas imaju električnu energiju. Ove kuće dio su pilot projekta ruralne elektrifikacije koji provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao jednog od načina borbe s energetskim siromaštvom u Hrvatskoj. 

Solarna energija povećala plaće nastavnika

Osim postizanja ušteda energije, ova škola daje izvrstan primjer kako se korištenjem solarne energije mogu povećati i plaće slabo plaćenih nastavnika. Škola u Batesvilleu instalirala je 1.600 solarnih panela kako bi smanjila troškove režija i ušteđenim novcem svojim nastavnicima dala prijeko potrebne povišice.

Pariz želi ubrzati provedbu svog klimatskog plana

Nakon postavljanja solarnih elektrana na krovovima četiri škole u jesen 2019., pariška gradska uprava nastavlja s razvojem projekata obnovljivih izvora energije. Do kraja 2021. fotonaponski sustavi trebali bi se instalirati na krovovima deset zgrada u vlasništvu Grada Pariza.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER