Solarnim panelima protiv energetskog siromaštva

Krenula elektrifikacija solarnim panelima u selu Bjelajci koje nema električnu energiju

U selu Bjelajci kod Pakraca započelo je postavljanje solarne opreme na četiri kuće koje nemaju električnu energiju, izvijestili su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Bjelajci su jedno od najudaljenijih pakračkih sela te bi zbog pravno imovinskih odnosa postupak uvođenja struje bio dugotrajan i skup. Stoga je započet pilot projekt rješavanja pitanja opskrbe strujom kroz suradnju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, HEP ODS-a i Vlade RH.

„Zadovoljan sam što će uskoro biti postavljeni i pušteni u pogon solarni paneli jačine 5 kW na četiri kuće koje dosad nisu imale električnu energiju. Instalacija svih sustava očekuje se do sredine travnja. Ovaj pilot projekt je jedan od načina borbe protiv energetskog siromaštva, a voljeli bismo da se sličnim projektima bude obuhvaćena cijela Hrvatska, odnosno sva kućanstva koja su izvan dosega električne mreže“, istaknuo je direktor Fonda Siniša Kukić.

Riječ je o socijalno najugroženijim skupinama stanovništva, kojima bi dostupna i besplatna energija mogla značajno povećati kvalitetu života. Pored ovog pilot projekta, Fond je prošle godine u suradnji s centrima za socijalnu skrb sufinancirao energetsku obnovu kuća građanima u opasnosti od energetskog siromaštva. Tako je za 89 kuća odobreno oko 16 milijuna kuna bespovratnih sredstava te su se u potpunosti sufinancirale konkretne mjere energetske obnove – od toplinske zaštite vanjske ovojnice grijanog prostora i učinkovite stolarije pa korištenja obnovljivih izvora energije u sustavima grijanja.

FZOEU / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obiteljske kuće u selu Bjelajci od danas konačno imaju električnu energiju

Direktor Fonda Siniša Kukić i potpredsjednik Vlade Boris Milošević obišli su danas obiteljske kuće u selu Bjelajci, koje od danas imaju električnu energiju. Ove kuće dio su pilot projekta ruralne elektrifikacije koji provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao jednog od načina borbe s energetskim siromaštvom u Hrvatskoj. 

Solarna energija povećala plaće nastavnika

Osim postizanja ušteda energije, ova škola daje izvrstan primjer kako se korištenjem solarne energije mogu povećati i plaće slabo plaćenih nastavnika. Škola u Batesvilleu instalirala je 1.600 solarnih panela kako bi smanjila troškove režija i ušteđenim novcem svojim nastavnicima dala prijeko potrebne povišice.

Pariz želi ubrzati provedbu svog klimatskog plana

Nakon postavljanja solarnih elektrana na krovovima četiri škole u jesen 2019., pariška gradska uprava nastavlja s razvojem projekata obnovljivih izvora energije. Do kraja 2021. fotonaponski sustavi trebali bi se instalirati na krovovima deset zgrada u vlasništvu Grada Pariza.

20 milijuna kuna za proizvodnju energije na krovovima kuća

FZOEU je objavio Javni poziv za sufinanciranje fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama. Programom su obuhvaćeni sustavi priključeni na mrežu, ali i „off grid“ sustavi, a ovisno o lokaciji se za sustav i stručni nadzor može dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75.000 kuna.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER