Ove biorazgradive maske pretvaraju se u cvijeće

Izvrsna ideja iz Nizozemske, najvećeg svjetskog izvoznika cvijeća i lukovica

Evo inovativnog načina kako možete učiniti nešto dobro za pčele i ostale oprašivače: koristite 100-postotno biorazgradive maske sa sjemenkama cvijeća!

Na ovu ideju došla je nizozemska grafička dizajnerica Marianne de Groot-Pons iz tvrtke Pons Ontwerp sa sjedištem u Utrechtu.

„Svih ovih godina koliko radim kao grafički dizajner koristila sam toliko prirodnih resursa pa sam prirodi konačno odlučila nešto i vratiti. Tjednima sam razmišljala o ogromnim količinama plavih jednokratnih maski koje se bacaju posvuda po ulicama i pločnicima pa sam se jednog jutra probudila s idejom o biorazgradivoj maski za lice sa sjemenkama cvijeća. Njome možemo zaštititi okoliš i prirodu koju nas okružuje, poticati bioraznolikost te učiniti nešto dobro za pčele, ali i ljude. Stoga sam dizajnirala masku s imenom Marie Bee Bloom i nadam se da će zahvaljujući ovoj ideji procvjetati cijeli svijet! “

Postavlja se pitanje koliko nas ova maska može zaštititi i koliko je sigurna. Marianne de Groot-Pons tvrdi da njena maska štiti jednako kao i platnene maske izrađene u kućnoj radinosti, što znači da se mogu koristiti u kombinaciji s drugom maskom za veću zaštitu. Maska je izrađena od rižinog papira i sadrži sjemenke cvijeća koje su čak i vidljive, a proizvode se u maloj radionici u Nizozemskoj.

Izvor: Marianne de Groot-Pons / mariebeebloom.com

Također, umjesto gumenih imaju mekane trakice od čiste ovčje vune. Sjemenke cvijeta su pričvršćene pomoću posebnog ljepila izrađenog od vode i krumpirovog škroba, a uz sve ostale održive materijale od kojih je ova biorazgradiva maska izrađena, čak je i logotip ispisan posebnom održivom tintom.

Za najbolje rezultate ove maske poslije korištenja treba zakopati u vrtu ili u loncima sa zemljom. Mogu se naravno baciti u smeće nakon čega će se razgraditi na odlagalištu otpada, ali tamo se najvjerojatnije neće pretvoriti u prekrasno cvijeće.

Maske se za sada osim u Nizozemskoj mogu nabaviti u Belgiji i Njemačkoj, a svaka stoji tri eura. Ovisno o količini, cijena pakiranja kreće se od 15 do 45 eura.

Više informacija potražite na Facebooku i Instagramu te na stranicama mariebeebloom.com gdje ih možete i naručiti.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Počela provedba projekta Cro Buzz Klima

U srijedu 11. svibnja na pilot površinama u zagrebačkom parkovima Maksimir, Ribnjak i Rokov perivoj postavljene su informativne table kojima su označeni dijelovi travnatih površina pod smanjenim režimom košnje – svega jednom ili četiri puta godišnje. Ova aktivnost realizirana je u sklopu projekta Cro Buzz Klima - Divlji oprašivači Hrvatske i prilagodba klimatskim promjenama.

Pčelinjim opekama do zaštite urbane bioraznolikosti

Dizajn Bee Brick ili pčelinje opeke elegantan je pokušaj oživljavanja urbane bioraznolikosti i predstavlja idealno mjesto za nastanjivanje pčela samica koje se vrlo lako može koristiti u vrtu ili kao dio zidne konstrukcije.

Na pragu smo revolucije novih materijala

Potrošački konzumerizam i pretjerano iskorištavanje prirodnih resursa u cijelom su svijetu doveli do značajnih promjena u prirodi i narušavanja biološke raznolikosti, a gospodarenje otpadom postaje jedan od najvećih problema zaštite okoliša.

Nove Reebok tenisice od pamuka i kukuruza

Svjetski poznati proizvođač sportske opreme Reebok proizveo je biorazgradive tenisice na bazi biljnih materijala poput pamuka i kukuruza. Inovacija je uspješno plasirana na tržište, a prva isporuka već je rasprodana.   

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER