Na pragu smo revolucije novih materijala

Odjeća izrađena od oklopa rakova, biorazgradive boce ruma i višekratne posude za brzu hranu

Potrošački konzumerizam i pretjerano iskorištavanje prirodnih resursa u cijelom su svijetu doveli do značajnih promjena u prirodi i narušavanja biološke raznolikosti, a gospodarenje otpadom postaje jedan od najvećih problema zaštite okoliša.

Sporo rješavanje zbrinjavanja svih vrsta i količina otpada možemo nadvladati jedino promjenom naših potrošačkih navika, pronalaženjem održivih rješenja i primjenom inovativnog dizajna proizvoda koji neće biti štetni za okoliš.

Zahvaljujući globalnim kampanjama protiv pretjerane upotrebe plastike, u svijetu se sve više odbacuje, a ponegdje i zabranjuje korištenje jednokratnih plastičnih proizvoda, dok se velike svjetske kompanije – među njima i one koje su identificirane kao najveći proizvođači plastičnog otpada, obvezuju na napuštanje plastičnih i korištenje alternativnih materijala za izradu ambalaže. Poboljšanjem korištenih materijala, trajnošću proizvoda i postupcima njihovog zbrinjavanja nakon završetka životnog vijeka ipak se mogu stvarati proizvodi koji su bolji za naš jedini planet, a u nastavku navodimo tri takva primjera.

  • U Allbirdsu tvrde kako su od početka htjeli postati brend s pozitivnim imidžom koji će potrošači cijeniti zbog njihovih inovacija u proizvodnji obuće i odjeće. / Allbirds

Allbirds odjeća izrađena od oklopa rakova

Brend Allbirds je poznat po svojoj brizi za dobrobit potrošača i okoliša. Iako je na tržištu prisutan svega četiri godine postao je izuzetno popularan zbog svojih tenisica i odjeće izrađenih od prirodnih i ekološki prihvatljivih materijala, poput merino vune i tencela koji se izrađuje od drvene celuloze, točnije od stabala eukaliptusa.

Ovaj je brend nedavno lansirao svoju prvu liniju odjeće za muškarce i žene izrađene od ekoloških materijala s niskim udjelom ugljika. Između ostalog, Allbirds je predstavio i novi materijal za majice pod nazivom „TrinoXO“, koji je izrađen od vune i oklopa snježnih rakovica (Chionoecetes opilio) iz kanadske industrije morske hrane o čemu su izvijestile televizijske kuće CNBC i CNN te časopisi Men's Health i Vogue.

„Oklopi ovih rakova su fantastičan izvor održivih vlakana i njihovim korištenjem činimo dobro za okoliš“, rekao je Jad Finck iz Allbirdsa.  Osim toga, imaju antimikrobna svojstva koja odjeću održavaju svježom čak i nakon višesatnog nošenja, što omogućuje dulja razdoblja nošenja između pranja čime se smanjuje utjecaj na okoliš.“

U Allbirdsu tvrde kako su od početka htjeli postati brend s pozitivnim imidžom koji će potrošači cijeniti zbog njihovih inovacija u proizvodnji obuće i odjeće.

  • Nove Bacardijeve biorazgradive boce bi se trebale u potpunosti razgraditi nakon 18 mjeseci bez ikakvih tragova mikroplastike. / Bacardi

Bacardijeve biorazgradive boce ruma

Bacardi će svoj rum do 2023. godine prodavati isključivo u 100-postotno biorazgradivim bocama. Naime, poznati proizvođač alkoholnih pića udružio se s tvrtkom Danimer Scientific, vodećim proizvođačem biorazgradivih proizvoda, kako bi stvorio nove boce izrađene korištenjem prirodnih ulja iz sjemenki palmi, repice i soje. Nove boce će se razgraditi u okolišu u roku od 18 mjeseci bez ikakvih tragova čestica mikroplastike.

Nodax PHA predstavlja jedan od najperspektivnijih ekološki prihvatljivih materijala na svijetu jer je biorazgradiv što potrošači sve više zahtijevaju, a kvalitetan je kao i tradicionalna plastika“, rekao je Scott Tuten, glavni direktor marketinga i održivosti tvrtke Danimer Scientific.

Naime, Nodax PHA (polihidroksialkanoat) je izrađen na 100-postotnoj biološkoj osnovi i biorazgradiv je u anaerobnim uvjetima, u tlu, slatkoj vodi i morskom okruženju.

Osim toga, Bacardi je najavio proizvodnju boca od održivog papira, a proizvodnjom novih vrsta boca ostvarit će velike uštede energije u odnosu na plastične boce koje su izrađene na bazi nafte. Bacardi također namjerava surađivati s konkurentskim brendovima kako bi time pomogao u globalnoj borbi protiv plastičnog onečišćenja, a upotrebu plastike u potpunosti planira okončati do 2030. godine.

  • Novi višekratni spremnici za hranu i čaše moći se se koristiti i do stotinu puta. / Burger King

Burger King uvodi višekratne spremnike za brzu hranu

Poznati lanac brze hrane Burger King do početka sljedeće godine planira uvođenje višekratnih Whopper čaša i spremnika za hranu. U suradnji s tvrtkom TerraCycle, privatnim poduzećem za reciklažu sa sjedištem u američkoj saveznoj državi New Jersey, Burger King svoje kupce planira natjerati na povrat ambalaže koja će se nakon pranja moći ponovno koristiti, slično onome kako su se nekad koristile staklene boce s mlijekom.

„Tijekom pandemije koronavirusa svjedočili smo velikom povećanju ambalažnog otpada i štetnosti dostave hrane u jednokratnoj ambalaži, što ovu inicijativu Burger Kinga čini još važnijom“, rekao je Tom Szaky, izvršni direktor TerraCyclea.

Kako je izvijestio CNN, novu višekratnu ambalažu moći će koristiti kupci kojima ponovna upotreba ne predstavlja problem, a prilikom dostave će im se naplatiti mali polog, koji će dobiti nazad kad vrate ambalažu. Inače, Burger King i TerraCycle planiraju izraditi spremnik koji se može koristiti najmanje stotinu puta.

„Ovaj proizvod je dovoljno izdržljiv tako da kroz sustav može proći čak stotinu puta te u konačnici znatno smanjuje naš utjecaj na okoliš i minimizira količinu ambalaže za jednokratnu upotrebu“, rekao je Matt Banton, voditelj inovacija i održivosti u Burger Kingu.

Osim toga, Burger King se također obvezao da će do 2025. godine svoju cjelokupnu ambalažu nabavljati isključivo od certificiranih tvrtki i od recikliranih materijala te da će je isto tako reciklirati u svim svojim restoranima u Sjedinjenim Državama i Kanadi, izvijestio je CNN.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Nove oznake energetske učinkovitosti primjenjive u EU-u od 1. ožujka 2021.

Kako bi se potrošačima u EU-u pomoglo da smanje račune za energiju te ugljični otisak, od 1. ožujka 2021. u svim trgovinama i internetskim maloprodajnim trgovinama primjenjivat će se nova verzija široko prihvaćene EU-ove oznake energetske učinkovitosti, izvijestila je u ponedjeljak Europska komisija.

Prijeti nam trostruko veća količina plastike u oceanima i to već za 20 godina

Hoćemo li se unatoč postignutom napretku ipak gušiti u morima plastike i jesu li svi dosadašnji napori uloženi u zaustavljanje porasta plastičnog onečišćenja bili uzaludni? Prema izvještaju „Breaking the plastic wave“ („Razbijanje plastičnog vala“) prijeti nam enormno povećanje plastičnog otpada u svjetskim morima i oceanima čija bi se količina u sljedećih 20 godina mogla gotovo utrostručiti.

Još jedna potvrda zabluda o recikliranju jednokratne plastike

Nova istraga koju su zajedno proveli National Public Radio (NPR) i istraživački program PBS-a Frontline otkriva kako su čelnici naftnih kompanija desetljećima ulagali milijune američkih dolara kako bi javnost dovodili u zabludu o recikliranju plastike. I dok tako većina odgovornih građana vrijedno odvaja otpad u kućanstvima misleći da će se tako prikupljena plastika reciklirati, očito je da je sav taj trud godinama bio uzaludan.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER