Pčelinjim opekama do zaštite urbane bioraznolikosti

Osmišljavanje proizvoda na način koji bi i priroda odabrala

Dizajn Bee Brick ili pčelinje opeke elegantan je pokušaj oživljavanja urbane bioraznolikosti i predstavlja idealno mjesto za nastanjivanje pčela samica koje se vrlo lako može koristiti u vrtu ili kao dio zidne konstrukcije.

Bee Brick - elegantan način spašavanja pčelinjih vrsta

Ovu zanimljivu opeku dizajnirala je obiteljska tvrtka Green&Blue iz jugozapadne Engleske, inače poznata po proizvodnji održivih proizvoda. Dvije trećine Bee Bricka ili pčelinje opeke izrađene su od otpadnih materijala lokalne glinene industrije. Ovakva opeka može se vrlo lako ugraditi u bilo koju ciglenu konstrukciju ili se samostalno koristiti u vrtu.

Samo u Velikoj Britaniji postoji gotovo 300 vrsta pčela, a više od 90 posto su solitarne pčele (samice ili divlje pčele). Radi se o inače bezopasnoj vrsti pčela koja ima ključnu ulogu u procesu oprašivanja kojim se osigurava raznolikost i obilje biljaka na nekom području.

Pčele samice suočavaju se s velikim padom populacije zbog povećane urbanizacije, vrtlarstva i uporabe kemikalija u poljoprivredi. Novi prostorni i tehnološki razvoji doveli su do gubitaka mnogih zelenih površina koje su služile kao prirodno stanište širokom rasponu divljih životinja, uključujući i pčele samice.

Već smo dosta puta na našem portalu pisali o važnosti pčela u ekosustavu – bez pčela nema oprašivanja biljaka, nema plodova, nema hrane za nas i životinjski svijet, a nije naodmet još jednom ponoviti izreku velikog genija i znanstvenika Alberta Einsteina: „Nestanu li pčele s planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko četiri godine života.“

Smanjenje pčelinjih vrsta ima drastičan utjecaj na sigurnost hrane. U isto vrijeme, skupo umjetno oprašivanje jedina je alternativa, a u određenim dijelovima svijeta ljudski oprašivači i pčele roboti zamijenili su prirodnu ulogu pčela i postali dijelom još jedne kapitalističke industrije stvorene na štetu okoliša.

Izrada ovakvih proizvoda, poput Bee Bricka, pruža savršenu priliku za sprječavanje potencijalne katastrofe, a koristi poput povećane urbane bioraznolikosti i minimalnih troškova trebali bi ih učiniti bitnim dijelom razvoja svih novih urbanih sredina.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Hoćemo li uskoro usisavati plastični otpad iz oceana?

Možda zvuči krajnje neobično i gotovo nemoguće, ali američka neprofitna organizacija Clear Blue Sea sagradila je poluautonomni robot katamaran s kojim iz oceana namjerava usisati što više otpada. Priču o tome objavio je Washington Post.

I bečke pčele više vole livade šarenog divljeg cvijeća

S ciljem podizanja svijesti o značaju pčela i upoznavanja javnosti s alarmantnim smanjenjem njihovog broja u cijelom svijetu, Ujedinjeni narodi su 20. svibnja proglasili Svjetskim danom pčela. Ovu rezoluciju predložili su naši susjedi Slovenci, jer je na taj dan daleke 1734. godine rođen Anton Janša, pionir suvremenog pčelarstva i veliki poznavatelj pčela.

U Beču „živi i radi“ 200 milijuna pčela

Tijekom ljetnih mjeseci u Beču živi i do 200 milijuna pčela, a trenutno je po gradskim zelenim površinama Beča raspoređeno oko 5.000 košnica. Neke od njih smještene su na vrlo neobičnim mjestima – na glavnom gradskom groblju, u okviru Opće bolnice, uz pročišćivač vode ili pak na krovu gradske vijećnice u samom središtu grada.

Amsterdam odlučio stati na kraj alarmantnom izumiranju pčela

Neugledan prizor visoke i nepokošene trave, divljeg cvijeća i korova ispred amsterdamske željezničke postaje svakako ne izgleda lijepo, ali može biti presudan za rješavanje jedne od najvećih zagonetki zaštite okoliša – misterioznog izumiranja pčela diljem svijeta. Dok znanstvenici zvone na uzbunu zbog alarmantnog pada pčelinjih populacija, raznolikost divljih i medonosnih pčela u nizozemskom glavnom gradu, čini se, nikada nije bila veća.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER