Pčelinjim opekama do zaštite urbane bioraznolikosti

Osmišljavanje proizvoda na način koji bi i priroda odabrala

Dizajn Bee Brick ili pčelinje opeke elegantan je pokušaj oživljavanja urbane bioraznolikosti i predstavlja idealno mjesto za nastanjivanje pčela samica koje se vrlo lako može koristiti u vrtu ili kao dio zidne konstrukcije.

Bee Brick - elegantan način spašavanja pčelinjih vrsta

Bee Brick™ / Foto: greenandblue.co.uk

Bee Brick™ / Foto: greenandblue.co.uk

Ovu zanimljivu opeku dizajnirala je obiteljska tvrtka Green&Blue iz jugozapadne Engleske, inače poznata po proizvodnji održivih proizvoda. Dvije trećine Bee Bricka ili pčelinje opeke izrađene su od otpadnih materijala lokalne glinene industrije. Ovakva opeka može se vrlo lako ugraditi u bilo koju ciglenu konstrukciju ili se samostalno koristiti u vrtu.

Samo u Velikoj Britaniji postoji gotovo 300 vrsta pčela, a više od 90 posto su solitarne pčele (samice ili divlje pčele). Radi se o inače bezopasnoj vrsti pčela koja ima ključnu ulogu u procesu oprašivanja kojim se osigurava raznolikost i obilje biljaka na nekom području.

Bee Brick™ / Foto: greenandblue.co.uk

Bee Brick™ / Foto: greenandblue.co.uk

Pčele samice suočavaju se s velikim padom populacije zbog povećane urbanizacije, vrtlarstva i uporabe kemikalija u poljoprivredi. Novi prostorni i tehnološki razvoji doveli su do gubitaka mnogih zelenih površina koje su služile kao prirodno stanište širokom rasponu divljih životinja, uključujući i pčele samice.

Već smo dosta puta na našem portalu pisali o važnosti pčela u ekosustavu – bez pčela nema oprašivanja biljaka, nema plodova, nema hrane za nas i životinjski svijet, a nije naodmet još jednom ponoviti izreku velikog genija i znanstvenika Alberta Einsteina: „Nestanu li pčele s planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko četiri godine života.“

Bee Brick™ / Foto: greenandblue.co.uk

Bee Brick™ / Foto: greenandblue.co.uk

Smanjenje pčelinjih vrsta ima drastičan utjecaj na sigurnost hrane. U isto vrijeme, skupo umjetno oprašivanje jedina je alternativa, a u određenim dijelovima svijeta ljudski oprašivači i pčele roboti zamijenili su prirodnu ulogu pčela i postali dijelom još jedne kapitalističke industrije stvorene na štetu okoliša.

Izrada ovakvih proizvoda, poput Bee Bricka, pruža savršenu priliku za sprječavanje potencijalne katastrofe, a koristi poput povećane urbane bioraznolikosti i minimalnih troškova trebali bi ih učiniti bitnim dijelom razvoja svih novih urbanih sredina.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sedam praktičnih savjeta za ekološki prihvatljiviju garderobu

Potreba za stalnom kupovinom odjeće dovodi do rastućeg nagomilavanja odjevnih predmeta pri čemu oni stariji komadi često završavaju neadekvatno zbrinuti na odlagalištima. Vrijeme je da takva praksa padne u zaborav i da počnete racionalnije razmišljati o tome kakvu odjeću želite imati u svom ormaru, a uz naše savjete stvaranje ekološki održivije garderobe nikad nije bilo lakše!

Amsterdam odlučio stati na kraj alarmantnom izumiranju pčela

Neugledan prizor visoke i nepokošene trave, divljeg cvijeća i korova ispred amsterdamske željezničke postaje svakako ne izgleda lijepo, ali može biti presudan za rješavanje jedne od najvećih zagonetki zaštite okoliša – misterioznog izumiranja pčela diljem svijeta. Dok znanstvenici zvone na uzbunu zbog alarmantnog pada pčelinjih populacija, raznolikost divljih i medonosnih pčela u nizozemskom glavnom gradu, čini se, nikada nije bila veća.

EU inicijativa za oprašivače

Oprašivanje je jedan od ključnih procesa u prirodi i neophodan za proizvodnju hrane. U Europi su oprašivači primarno kukci, poput pčela i leptira, a neke od tih vrsta su udomaćene poput pčela medarica. Međutim, njihova pojavnost i broj vrsta drastično se smanjio u divljini.

U nedostatku pčela, njujorški voćnjak jabuka oprašen je dronom

Njujorški poljoprivrednici primijetili su da se broj pčela u njihovim voćnjacima svake godine sve više smanjuje. Naime, sa smanjenim oprašivanjem smanjuje se i prinos plodova. Kao rješenje ovog problema javio se „dron oprašivač“ koji raspršuje pelud po stablima. To je odlično rješenje za smanjeno prirodno oprašivanje, no zaobilazi glavni problem - nestanak pčela.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER