Pčelinjim opekama do zaštite urbane bioraznolikosti

Osmišljavanje proizvoda na način koji bi i priroda odabrala

Dizajn Bee Brick ili pčelinje opeke elegantan je pokušaj oživljavanja urbane bioraznolikosti i predstavlja idealno mjesto za nastanjivanje pčela samica koje se vrlo lako može koristiti u vrtu ili kao dio zidne konstrukcije.

Bee Brick - elegantan način spašavanja pčelinjih vrsta

Bee Brick™ / Foto: greenandblue.co.uk

Bee Brick™ / Foto: greenandblue.co.uk

Ovu zanimljivu opeku dizajnirala je obiteljska tvrtka Green&Blue iz jugozapadne Engleske, inače poznata po proizvodnji održivih proizvoda. Dvije trećine Bee Bricka ili pčelinje opeke izrađene su od otpadnih materijala lokalne glinene industrije. Ovakva opeka može se vrlo lako ugraditi u bilo koju ciglenu konstrukciju ili se samostalno koristiti u vrtu.

Samo u Velikoj Britaniji postoji gotovo 300 vrsta pčela, a više od 90 posto su solitarne pčele (samice ili divlje pčele). Radi se o inače bezopasnoj vrsti pčela koja ima ključnu ulogu u procesu oprašivanja kojim se osigurava raznolikost i obilje biljaka na nekom području.

Bee Brick™ / Foto: greenandblue.co.uk

Bee Brick™ / Foto: greenandblue.co.uk

Pčele samice suočavaju se s velikim padom populacije zbog povećane urbanizacije, vrtlarstva i uporabe kemikalija u poljoprivredi. Novi prostorni i tehnološki razvoji doveli su do gubitaka mnogih zelenih površina koje su služile kao prirodno stanište širokom rasponu divljih životinja, uključujući i pčele samice.

Već smo dosta puta na našem portalu pisali o važnosti pčela u ekosustavu – bez pčela nema oprašivanja biljaka, nema plodova, nema hrane za nas i životinjski svijet, a nije naodmet još jednom ponoviti izreku velikog genija i znanstvenika Alberta Einsteina: „Nestanu li pčele s planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko četiri godine života.“

Bee Brick™ / Foto: greenandblue.co.uk

Bee Brick™ / Foto: greenandblue.co.uk

Smanjenje pčelinjih vrsta ima drastičan utjecaj na sigurnost hrane. U isto vrijeme, skupo umjetno oprašivanje jedina je alternativa, a u određenim dijelovima svijeta ljudski oprašivači i pčele roboti zamijenili su prirodnu ulogu pčela i postali dijelom još jedne kapitalističke industrije stvorene na štetu okoliša.

Izrada ovakvih proizvoda, poput Bee Bricka, pruža savršenu priliku za sprječavanje potencijalne katastrofe, a koristi poput povećane urbane bioraznolikosti i minimalnih troškova trebali bi ih učiniti bitnim dijelom razvoja svih novih urbanih sredina.

Klara Perović / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Jadranka hoteli - prvi hrvatski lanac hotela s certifikatom ISO 50001:2018

Na svečanoj dodjeli u Hotelu Bellevue lošinjskim Jadranka hotelima uručen je certifikat ISO 50001:2018. Time su Jadranka hoteli postali prvi lanac hotela u Hrvatskoj sa ISO 50001:2018 certifikatom, što potvrđuje predanost lošinjske tvrtke održivom razvoju. Kako bi dobili djelotvoran alat za učinkovito upravljanje energijom, koji uključuje i zaštitu okoliša, Jadranka hoteli prošli su zahtjevan audit sustava upravljanja energijom koji je provela tvrtka SGS Adriatica iz Italije.

U Beču „živi i radi“ 200 milijuna pčela

Tijekom ljetnih mjeseci u Beču živi i do 200 milijuna pčela, a trenutno je po gradskim zelenim površinama Beča raspoređeno oko 5.000 košnica. Neke od njih smještene su na vrlo neobičnim mjestima – na glavnom gradskom groblju, u okviru Opće bolnice, uz pročišćivač vode ili pak na krovu gradske vijećnice u samom središtu grada.

Amsterdam odlučio stati na kraj alarmantnom izumiranju pčela

Neugledan prizor visoke i nepokošene trave, divljeg cvijeća i korova ispred amsterdamske željezničke postaje svakako ne izgleda lijepo, ali može biti presudan za rješavanje jedne od najvećih zagonetki zaštite okoliša – misterioznog izumiranja pčela diljem svijeta. Dok znanstvenici zvone na uzbunu zbog alarmantnog pada pčelinjih populacija, raznolikost divljih i medonosnih pčela u nizozemskom glavnom gradu, čini se, nikada nije bila veća.

Zeleni tjedan Europske unije 2019.

Zakoni EU-a o zaštiti okoliša imaju ogroman utjecaj na naše živote. Poboljšavaju kvalitetu vode i zraka, štite prirodu i potiču recikliranje. No, za postizanje stvarne razlike, ovi se zakoni Europske unije moraju implementirati u cijelosti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER