Bečka luka je dom za gotovo 800.000 pčela

Jedna pčela za 500 grama meda mora letjeti i do 50.000 puta

Luka Beč (Hafen Wien) je još jedna od tvrtki u sastavu Bečkog holdinga koja se u svom poslovanju usredotočuje na održivost i zaštitu okoliša. Osim što raspolaže s dva fotonaponska sustava i kontejnerskim terminalom WienCont, koji se opskrbljuje 100-postotnom zelenom energijom, Luka Beč također podržava gradski pčelarski projekt i svoj prostor ustupa lokalnim pčelarskim udrugama.

„Bečki holding daje veliki doprinos oblikovanju i provedbi strategije održivosti grada Beča. Uostalom, održivo poslovanje bilo je i jest jedan od temelja našeg poslovanja. Deset košnica u bečkoj luci daljnji je doprinos održivosti jer time podržavamo zaštitu i opstanak pčela koje imaju značajnu važnost za ekosustav”, kaže Kurt Gollowitzer, direktor Bečkog holdinga (Wien Holding).

Na području bečke luke trenutno je smješteno deset košnica s gotovo 800.000 pčela. Lokacije Freudenau i Albern za pčele predstavljaju idealno okruženje zbog mira i prostranih zelenih površina, a protežu se sve do Pratera koji s mnoštvom cvijeća i bilja te stablima lipa i kestena pčelama nudi obilje hrane. Neposredna blizina hrane je od velike važnosti za pčelinje zajednice jer tako većina nektara prikupljenog s cvijeća završi u košnicama, a pčele je ovdje mogu pronaći na maloj udaljenosti.

>>> Pročitajte još >>> Viennabase19: Novi dom za 200.000 pčela >>> Na krovu bečkog studentskog doma postavljeno pet novih košnica za pčele

  • Slijeva nadesno: Fritz Lehr i Doris Pulker-Rohrhofer iz Luke Beč, pčelar Felix Munk i Kurt Gollowitzer, direktor Bečkog holdinga © Barbara Nidetzky

Održivi projekt

O pčelama u bečkoj luci već deset godina brine Felix Munk, šef gradskih pčelara u Beču, a njegov cilj je daljnje proširenje pčelinjaka i zaštita divljih pčela. Bečki pčelari skrbe oko 160 košnica diljem austrijske metropole i odlično rade svoj posao. Osim za podizanje razine svijesti o važnosti zaštite i očuvanja pčela, zalažu se za širenje njihovih staništa i sadnju medonosnih biljaka čime se osigurava i veća proizvodnja pčelinjih proizvoda. U tome im pomaže i Luka Beč na čijem području pčele imaju izvrsne uvjete što se odražava i na visoku kvalitetu proizvedenog meda. To svojim certifikatom potvrđuje i austrijska tvrtka SGS Austria Controll-Co., a kako bi podržala razvoj projekta Luka Beč već nekoliko godina kupuje cvjetni med proizveden na njenom području i dijeli ga svoji radnicima i klijentima u reklamne svrhe.

  • Organski suncokretov med proizveden u Luci Beč i voditelj bečkog pčelarskog saveza Felix Munk © Barbara Nidetzky

Godišnja proizvodnja između 180 i 260 kg

„Potreban je velik trud ovih vrijednih oprašivača kako bi se jedna staklenka napunila s 500 grama cvjetnog meda, odnosno svaka pčela za tu količinu meda mora letjeti i do 50.000 puta. Tako smo prošle godine uspjeli proizvesti oko 180 kg organskog meda“, kaže Fritz Lehr, komercijalni direktor Luke Beč.

„Unatoč kišnom proljeću, ove smo godine uspjeli proizvesti možda i dvostruko veću količinu. Na obje lokacije proizvedeno je oko 80 kg cvjetnog i oko 180 kg suncokretovog meda“, ističe tehnička direktorica Luke Beč Doris Pulker-Rohrhofer, i dodaje kako će nova sezona pčelinje paše u bečkoj luci početi sredinom ožujka 2022. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Livade i travnjaci Parka Helmuta Zilka važan su izvor bioraznolikosti i izuzetno vrijedna staništa pčela

Projekti planiranja urbanog razvoja u uskoj su vezi sa zaštitom vrsta jer su gradske zelene površine, parkovi i šume vrijedna staništa za biljke, životinje i ljude. Podizanje udjela zelenih površina i uklanjanje asfalta u urbanom okruženju uz sadnju raznolikog drveća i bilja pomaže u rješavanju problema gubitka bioraznolikosti, a pritom je važna i najmanja zelena površina koja potiče suživot ljudi s biljkama i životinjama.

Na krovu bečke gradske vijećnice godišnje se proizvede 180 kg meda!

Tijekom ljetnih mjeseci u Beču živi i do 200 milijuna pčela, a diljem gradskih zelenih površina raspoređeno je oko 5.000 košnica. Grad Beč se aktivno zalaže za zaštitu ovih vrijednih oprašivača te potiče proizvodnju pčelinjih proizvoda. Stoga ne čudi što se nekoliko košnica nalazi i na krovu gradske vijećnice u samom središtu grada.

Med ovog bečkog muzeja ima okus ruža

Tijekom ljetnih mjeseci u Beču živi i do 200 milijuna pčela, a diljem gradskih zelenih površina raspoređeno je oko 5.000 košnica. Grad Beč se aktivno zalaže za zaštitu ovih vrijednih oprašivača te potiče proizvodnju pčelinjih proizvoda, a košnice s pčelama medaricama mogu se pronaći na posve neočekivanim mjestima pa tako i na krovu jednog od najpoznatijeg bečkog muzeja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER