Zelene površine bečkog javnog prijevoznika postaju dom za dva milijuna pčela

Wiener Linien pridonosi očuvanju bioraznolikosti u austrijskoj metropoli

Do ljeta 2022. bečko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien namjerava naseliti oko 80 pčelinjih zajednica s ukupno dva milijuna pčela na svoje zelene površine čime žele pridonijeti očuvanju bioraznolikosti

Kako bi se podigla svijest o značaju pčela, Ujedinjeni su narodi u čast začetnika modernog pčelarstva Antona Janše njegov rođendan – 20. svibnja – proglasili Svjetskim danom pčela. Njihove važnosti svjesno je i bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien koje je tim povodom najavilo stvaranje pogodnih staništa za ove marljive kukce. Tako u ovom poduzeću do ljeta 2022. namjeravaju naseliti oko 80 pčelinjih zajednica s ukupno dva milijuna pčela na svoje zelene površine. Prve košnice već su smještene na livade u neposrednoj blizini stanice Leopoldau linije podzemne željeznice U1 koja se nalazi u 21. gradskom okrugu.

  • Poduzeće Wiener Linien namjerava naseliti oko 80 pčelinjih zajednica na zelene površine © Stadt Wien / Wiener Gewässer

Alexandra Reinagl, članica uprave Wiener Linien, kazala je da će neiskorištene zelene površine pretvarati u staništa za pčele gdje god to bude moguće. Istaknula je da uz tračnice postoje brojne livade na kojima se nalazi razno cvijeće, što predstavlja idealan izvor hrane za ove životinjice jer ne sadrži pesticide.

U suradnji s bečkim Sveučilištem za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti BOKU poduzeće Wiener Linien već godinama istražuje biološku raznolikost na zelenim površinama uz tračnice. Najavljuju da će uskoro biti predstavljene daljnje mjere kojima se nastoje stvoriti bolji uvjeti za divlje pčele, leptire i skakavce u austrijskoj prijestolnici. 

  • Tijekom ljetnih mjeseci u Beču živi i do 200 milijuna pčela, a trenutno je po gradskim zelenim površinama Beča raspoređeno oko 5.000 košnica. Neke od njih smještene su na vrlo neobičnim mjestima – na glavnom gradskom groblju, u okviru Opće bolnice, uz pročišćivač vode ili pak na krovu gradske vijećnice u samom središtu grada. / Izvor: Grad Beč

Prema istraživanju iz 2015. godine u Beču postoji ukupno 456 različitih vrsta divljih pčela, što je jedinstveno za jedan velegrad i nenadmašeno diljem Europe. U austrijskoj metropoli živi čak 200 milijuna pčela u oko 5.000 košnica, a u gradu je aktivno više od 700 pčelara. Svojim novim projektom bečko poduzeće za javni prijevoz pridonijet će očuvanju pčela i biološke raznolikosti.

 

  • Zeleni krov bečkog Magistratskog odjela za zaštitu okoliša MA22 / © Ekovjesnik

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb od hrvatskog Malog Beča može puno naučiti o poticanju bioraznolikosti i očuvanju pčela

Nakon što smo o pčelarstvu i pčelama u glavnom gradu Austrije razgovarali sa stručnjacima za bioraznolikost iz Grada Beča i pčelarima iz Zemaljskog pčelarskog saveza, nastavljamo s temom poticanja uzgoja medonosnih i zaštite solitarnih pčela te donosimo razgovor sa Sašom Zavrtnikom, dr. med. vet., M.Th., doktorandom na poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju Inženjerstvo okoliša na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu.

Viennabase19: Novi dom za 200.000 pčela

Veliki gradovi nisu privlačni samo posjetiteljima i doseljenicima, već i pčelama. To posebno vrijedi za austrijsku metropolu koja svojim brojnim parkovima, livadama, vrtovima, zelenim površinama i krovovima ovim izuzetno važnim oprašivačima nudi velik broj raznolikih staništa.

I bečke pčele više vole livade šarenog divljeg cvijeća

S ciljem podizanja svijesti o značaju pčela i upoznavanja javnosti s alarmantnim smanjenjem njihovog broja u cijelom svijetu, Ujedinjeni narodi su 20. svibnja proglasili Svjetskim danom pčela. Ovu rezoluciju predložili su naši susjedi Slovenci, jer je na taj dan daleke 1734. godine rođen Anton Janša, pionir suvremenog pčelarstva i veliki poznavatelj pčela.

U Beču „živi i radi“ 200 milijuna pčela

Tijekom ljetnih mjeseci u Beču živi i do 200 milijuna pčela, a trenutno je po gradskim zelenim površinama Beča raspoređeno oko 5.000 košnica. Neke od njih smještene su na vrlo neobičnim mjestima – na glavnom gradskom groblju, u okviru Opće bolnice, uz pročišćivač vode ili pak na krovu gradske vijećnice u samom središtu grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER