Viennabase19: Novi dom za 200.000 pčela

Na krovu bečkog studentskog doma postavljeno pet novih košnica za pčele

Veliki gradovi nisu privlačni samo posjetiteljima i doseljenicima, već i pčelama. To posebno vrijedi za austrijsku metropolu koja svojim brojnim parkovima, livadama, vrtovima, zelenim površinama i krovovima ovim izuzetno važnim oprašivačima nudi velik broj raznolikih staništa.

Tijekom ljetnih mjeseci u Beču živi i do 200 milijuna pčela, a po gradskim zelenim površinama raspoređeno je oko 5.000 košnica. Neke od njih nalaze se na krovu gradske vijećnice u samom središtu grada, na glavnom gradskom groblju, kao i u solarnoj elektrani u Liesingu, a odnedavno i na krovu studentskog doma Viennabase19 – jednog od četiri studentska doma kojima upravlja tvrtka Base - homes for students u vlasništvu WSE Wiener Standortentwicklung i Bečkog holdinga.

Od 30. kolovoza na krovu ovog studentskog doma, smještenog usred 19. bečkog okruga Döbling, nalazi se pet košnica s oko 200.000 pčela. O njima se brine tim lokalne udruge pčelara, a očekuje se kako će godišnje proizvoditi oko 60 kilograma cvjetnog meda. Osim u medu, korisnici ovog bečkog studentskog doma moći će dva puta godišnje uživati ​​u ekskluzivnom obilasku košnica i degustacijama.

  • Thomas Lebinger, direktor tvrtke Base i Sigrid Oblak, direktorica Bečkog holdinga © David Bohmann

Poticanje brige o zaštiti okoliša

„Bečki holding je pokretač važnih procesa modernizacije i razvoja u Beču te daje velik doprinos oblikovanju i provedbi strategije održivosti našeg grada. Uostalom, održivo poslovanje bilo je i jest jedan od temelja Bečkog holdinga. Nove pčelinje zajednice na krovu doma Viennabase19 nisu samo vrijedan doprinos održivosti, već i važan poticaj za zaštitu pčela“, kaže Sigrid Oblak, direktorica Bečkog holdinga (Wien Holding).

„Naš primarni cilj je osiguranje najboljeg mogućeg smještaja za studente u Beču, no vrlo nam je važno i stvaranje dodane vrijednosti za neposredno okruženje. Smatram da s košnicama na krovu doma na adresi Gymnasiumstraße 85, u suradnji s lokalnom udrugom pčelara, dajemo važan doprinos ekosustavu ovog dijela grada. Naša nova prirodna livada pčelama i drugim kukcima nudi optimalno okruženje i izvor hrane, a naši će korisnici moći uživati ​​u ukusnom cvjetnom medu”, rekao je Thomas Lebinger, direktor tvrtke Base koja u ime Grada Beča i Bečkog holdinga upravlja s četiri studentska doma naziva Viennabase.

Plodonosna suradnja

Novom suradnjom zadovoljni su i lokalni pčelari koji će se cijele godine brinuti o pčelama. Ističu važnost edukacije i podizanja svijesti o važnosti medonosnih pčela, ali i drugih pčelinjih vrsta kao naših najvažnijih oprašivača.

Projekt je dio šireg programa održivosti ovih studentskih domova, kojim se osim održavanja prirodne livade u krugu doma Viennabase19 uskoro planira i sadnja voćaka i drugog bilja u suradnji s udrugom Obststadt Wien. Osim toga, projektom se korisnici doma motiviraju da daju svoj osobni doprinos aktivnoj zaštiti pčela i drugih vrsta, a planiraju se i druge mjere u području održive mobilnosti u suradnji s bečkim javnim prijevoznikom Wiener Linien.

Podsjetimo, do ljeta 2022. bečko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien na svoje zelene površine namjerava naseliti oko 80 pčelinjih zajednica s ukupno dva milijuna pčela te time pridonijeti očuvanju bioraznolikosti u austrijskom glavnom gradu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Počela provedba projekta Cro Buzz Klima

U srijedu 11. svibnja na pilot površinama u zagrebačkom parkovima Maksimir, Ribnjak i Rokov perivoj postavljene su informativne table kojima su označeni dijelovi travnatih površina pod smanjenim režimom košnje – svega jednom ili četiri puta godišnje. Ova aktivnost realizirana je u sklopu projekta Cro Buzz Klima - Divlji oprašivači Hrvatske i prilagodba klimatskim promjenama.

U Beču „živi i radi“ 200 milijuna pčela

Tijekom ljetnih mjeseci u Beču živi i do 200 milijuna pčela, a trenutno je po gradskim zelenim površinama Beča raspoređeno oko 5.000 košnica. Neke od njih smještene su na vrlo neobičnim mjestima – na glavnom gradskom groblju, u okviru Opće bolnice, uz pročišćivač vode ili pak na krovu gradske vijećnice u samom središtu grada.

I bečke pčele više vole livade šarenog divljeg cvijeća

S ciljem podizanja svijesti o značaju pčela i upoznavanja javnosti s alarmantnim smanjenjem njihovog broja u cijelom svijetu, Ujedinjeni narodi su 20. svibnja proglasili Svjetskim danom pčela. Ovu rezoluciju predložili su naši susjedi Slovenci, jer je na taj dan daleke 1734. godine rođen Anton Janša, pionir suvremenog pčelarstva i veliki poznavatelj pčela.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER