Viennabase19: Novi dom za 200.000 pčela

Na krovu bečkog studentskog doma postavljeno pet novih košnica za pčele

Veliki gradovi nisu privlačni samo posjetiteljima i doseljenicima, već i pčelama. To posebno vrijedi za austrijsku metropolu koja svojim brojnim parkovima, livadama, vrtovima, zelenim površinama i krovovima ovim izuzetno važnim oprašivačima nudi velik broj raznolikih staništa.

Tijekom ljetnih mjeseci u Beču živi i do 200 milijuna pčela, a po gradskim zelenim površinama raspoređeno je oko 5.000 košnica. Neke od njih nalaze se na krovu gradske vijećnice u samom središtu grada, na glavnom gradskom groblju, kao i u solarnoj elektrani u Liesingu, a odnedavno i na krovu studentskog doma Viennabase19 – jednog od četiri studentska doma kojima upravlja tvrtka Base - homes for students u vlasništvu WSE Wiener Standortentwicklung i Bečkog holdinga.

Od 30. kolovoza na krovu ovog studentskog doma, smještenog usred 19. bečkog okruga Döbling, nalazi se pet košnica s oko 200.000 pčela. O njima se brine tim lokalne udruge pčelara, a očekuje se kako će godišnje proizvoditi oko 60 kilograma cvjetnog meda. Osim u medu, korisnici ovog bečkog studentskog doma moći će dva puta godišnje uživati ​​u ekskluzivnom obilasku košnica i degustacijama.

  • Thomas Lebinger, direktor tvrtke Base i Sigrid Oblak, direktorica Bečkog holdinga © David Bohmann

Poticanje brige o zaštiti okoliša

„Bečki holding je pokretač važnih procesa modernizacije i razvoja u Beču te daje velik doprinos oblikovanju i provedbi strategije održivosti našeg grada. Uostalom, održivo poslovanje bilo je i jest jedan od temelja Bečkog holdinga. Nove pčelinje zajednice na krovu doma Viennabase19 nisu samo vrijedan doprinos održivosti, već i važan poticaj za zaštitu pčela“, kaže Sigrid Oblak, direktorica Bečkog holdinga (Wien Holding).

„Naš primarni cilj je osiguranje najboljeg mogućeg smještaja za studente u Beču, no vrlo nam je važno i stvaranje dodane vrijednosti za neposredno okruženje. Smatram da s košnicama na krovu doma na adresi Gymnasiumstraße 85, u suradnji s lokalnom udrugom pčelara, dajemo važan doprinos ekosustavu ovog dijela grada. Naša nova prirodna livada pčelama i drugim kukcima nudi optimalno okruženje i izvor hrane, a naši će korisnici moći uživati ​​u ukusnom cvjetnom medu”, rekao je Thomas Lebinger, direktor tvrtke Base koja u ime Grada Beča i Bečkog holdinga upravlja s četiri studentska doma naziva Viennabase.

Plodonosna suradnja

Novom suradnjom zadovoljni su i lokalni pčelari koji će se cijele godine brinuti o pčelama. Ističu važnost edukacije i podizanja svijesti o važnosti medonosnih pčela, ali i drugih pčelinjih vrsta kao naših najvažnijih oprašivača.

Projekt je dio šireg programa održivosti ovih studentskih domova, kojim se osim održavanja prirodne livade u krugu doma Viennabase19 uskoro planira i sadnja voćaka i drugog bilja u suradnji s udrugom Obststadt Wien. Osim toga, projektom se korisnici doma motiviraju da daju svoj osobni doprinos aktivnoj zaštiti pčela i drugih vrsta, a planiraju se i druge mjere u području održive mobilnosti u suradnji s bečkim javnim prijevoznikom Wiener Linien.

Podsjetimo, do ljeta 2022. bečko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien na svoje zelene površine namjerava naseliti oko 80 pčelinjih zajednica s ukupno dva milijuna pčela te time pridonijeti očuvanju bioraznolikosti u austrijskom glavnom gradu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Počela provedba projekta Cro Buzz Klima

U srijedu 11. svibnja na pilot površinama u zagrebačkom parkovima Maksimir, Ribnjak i Rokov perivoj postavljene su informativne table kojima su označeni dijelovi travnatih površina pod smanjenim režimom košnje – svega jednom ili četiri puta godišnje. Ova aktivnost realizirana je u sklopu projekta Cro Buzz Klima - Divlji oprašivači Hrvatske i prilagodba klimatskim promjenama.

U Beču „živi i radi“ 200 milijuna pčela

Tijekom ljetnih mjeseci u Beču živi i do 200 milijuna pčela, a trenutno je po gradskim zelenim površinama Beča raspoređeno oko 5.000 košnica. Neke od njih smještene su na vrlo neobičnim mjestima – na glavnom gradskom groblju, u okviru Opće bolnice, uz pročišćivač vode ili pak na krovu gradske vijećnice u samom središtu grada.

Med ovog bečkog muzeja ima okus ruža

Tijekom ljetnih mjeseci u Beču živi i do 200 milijuna pčela, a diljem gradskih zelenih površina raspoređeno je oko 5.000 košnica. Grad Beč se aktivno zalaže za zaštitu ovih vrijednih oprašivača te potiče proizvodnju pčelinjih proizvoda, a košnice s pčelama medaricama mogu se pronaći na posve neočekivanim mjestima pa tako i na krovu jednog od najpoznatijeg bečkog muzeja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER