Na krovu bečke gradske vijećnice godišnje se proizvede 180 kg meda!

Austrijska metropola svojim brojnim parkovima, livadama, vrtovima, zelenim površinama i krovovima pčelama nudi velik broj raznolikih staništa

Tijekom ljetnih mjeseci u Beču živi i do 200 milijuna pčela, a diljem gradskih zelenih površina raspoređeno je oko 5.000 košnica. Grad Beč se aktivno zalaže za zaštitu ovih vrijednih oprašivača te potiče proizvodnju pčelinjih proizvoda. Stoga ne čudi što se nekoliko košnica nalazi i na krovu gradske vijećnice u samom središtu grada.

  

  • Gradski pčelar Alfred Hauska i njegov zet Michael Drachsler brinu se o pčelama u košnicama na krovu bečke gradske vijećnice © Stadtlandwirtschaft Wien

Od 2014. godine na krovu bečke gradske vijećnice postavljeno je nekoliko košnica, a zahvaljujući njihovim vrijednim stanarkama svake se godine proizvede oko 180 kilograma meda. O pčelama brine gradski pčelar Alfred Hauska koji je u subotu 16. listopada bečkom gradonačelniku Michaelu Ludwigu predao ovogodišnju berbu meda.

„Grad Beč se aktivno zalaže za zaštitu pčela, a s tim ciljem potiče i organsku poljoprivredu. Osim toga, u svim bečkim parkovima i na zelenim površinama ostavljaju se divlje livade za ispašu gradskih pčela, sade se medonosni grmovi i cvijeće, a posljednjih godina sve se više ozelenjavaju fasade zgrada. Naš cilj je pčelama osigurati dovoljno hrane u cijelom Beču”, objašnjava gradonačelnik Michael Ludwig.

Beč uspijeva zadržati konstantan udio zelenih površina od preko 50 %, a to postiže uređenjem novih i širenjem postojećih zelenih površina te ozelenjavanjem gradskih ulica i trgova, kao i pročelja zgrada. Također, građani se savjetuju kako mogu doprinijeti povećanju populacije pčela te se potiče sadnja šarenog poljskog cvijeća i začinskih biljaka na balkonima i u vrtovima, kao i divljih livada umjesto engleskih travnjaka. Naravno, uz izbjegavanje korištenja kemijskih zaštitnih biljnih sredstava. Tim se mjerama pčelama tijekom cijele godine osigurava obilje hrane i povećava proizvodnja meda, što posebno vrijedi za Rathauspark koji sa svojim drvećem i cvijećem pčelama smještenima na krovu gradske vijećnice nudi hranu u neposrednoj blizini.

>>> Pročitajte još >>> Viennabase19: Novi dom za 200.000 pčela >>> Na krovu bečkog studentskog doma postavljeno pet novih košnica za pčele

  • Med se koristi isključivo u humanitarne i druge općekorisne svrhe © Christian Jobst | PID 

Gradski pčelar Alfred Hauska i njegov zet Michael Drachsler brinu o pčelama na krovu gradske vijećnice, kao i još 80 pčelinjih zajednica u Beču i okolici. Neke od njih nalaze se u neposrednoj blizini bečke gradske vijećnice, na primjer, na krovu Hotela Steigenberger u ulici Herrengasse i banke Oesterreichische Kontrollbank (OeKB) u ulici Strauchgasse – nedaleko čuvene kavane Café Central. Njihov Madebybees med i ostali pčelinji proizvodi mogu se svakog petka i subote kupiti na tržnici Viktor-Adler-Markt, kao i u medomatu u trgovačkom centru Donauzentrum.

Pčelama na krovu bečke gradske vijećnice posvećuje se puno brige, a njihov med koristi  se isključivo u humanitarne i druge općekorisne svrhe.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Livade i travnjaci Parka Helmuta Zilka važan su izvor bioraznolikosti i izuzetno vrijedna staništa pčela

Projekti planiranja urbanog razvoja u uskoj su vezi sa zaštitom vrsta jer su gradske zelene površine, parkovi i šume vrijedna staništa za biljke, životinje i ljude. Podizanje udjela zelenih površina i uklanjanje asfalta u urbanom okruženju uz sadnju raznolikog drveća i bilja pomaže u rješavanju problema gubitka bioraznolikosti, a pritom je važna i najmanja zelena površina koja potiče suživot ljudi s biljkama i životinjama.

Bečka luka je dom za gotovo 800.000 pčela

Luka Beč (Hafen Wien) je još jedna od tvrtki u sastavu Bečkog holdinga koja se u svom poslovanju usredotočuje na održivost i zaštitu okoliša. Osim što raspolaže s dva fotonaponska sustava i kontejnerskim terminalom WienCont, koji se opskrbljuje 100-postotnom zelenom energijom, Luka Beč također podržava gradski pčelarski projekt i svoj prostor ustupa lokalnim pčelarskim udrugama.

Med ovog bečkog muzeja ima okus ruža

Tijekom ljetnih mjeseci u Beču živi i do 200 milijuna pčela, a diljem gradskih zelenih površina raspoređeno je oko 5.000 košnica. Grad Beč se aktivno zalaže za zaštitu ovih vrijednih oprašivača te potiče proizvodnju pčelinjih proizvoda, a košnice s pčelama medaricama mogu se pronaći na posve neočekivanim mjestima pa tako i na krovu jednog od najpoznatijeg bečkog muzeja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER