Ove subote promatranje ptica u Parku prirode Vransko jezero

Park prirode Vransko jezero obilježio je 50. Svjetski dan vlažnih staništa premijerom filma o pticama Vranskog jezera

Park prirode Vransko jezero je područje od presudne važnosti za očuvanje biološke raznolikosti i staništa ptica, a kao najveće prirodno, bočato i stalno vodeno područje u Hrvatskoj uvršten je na popis Ramsarskih područja dana 2. veljače 2013. godine.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana vlažnih staništa naglašava važnost močvara u očuvanju dragocjenih zaliha slatke vode. Potrebe za vodom su sve veće, a zalihe se smanjuju zbog čega nam prijeti opasnost od nedostatka vode. Racionalno korištenje i očuvanje vlažnih staništa, koja su rezervoari pitke vode, ključno je za sprječavanje katastrofe i osiguravanje kvalitete života ljudi u godinama koje dolaze.

Zašto je voda važna za biološku raznolikost, posebice ptica, možete saznati u subotu 6. veljače kada se na lokaciji Info centra Crkvine i poučnoj stazi „Ptice Vranskog jezera“ za sve zainteresirane posjetitelje organizira promatranje ptica s početkom u 11:00 sati. Prijave su moguće su do petka 5. veljače u 12:00 sati na e-mail: pp.vransko.jezero@gmail.com.

Osim toga, od 2. veljače na YouTube kanalu PP Vransko jezero možete pogledati najnoviji promotivni filma „Park prirode Vransko jezero – mjesto gdje se ptice uvijek iznova vraćaju”, autora Gorana Šafareka. Film s prikazom mnoštva predivnih kadrova iz života ptica izrađen je u sklopu Projekta „Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero”, a dostupan je i na engleskom i njemačkom jeziku.

Izradu video materijala sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj koji je dio projekta „Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero”. Javna ustanova Park prirode Vransko jezero navedeni projekt provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“.

VEZANE VIJESTI

Samobor: Na Stražniku otvorena staza „Upoznajmo šumu”

U Park šumi Stražnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830.000,00 kn od čega je 80 % financirano sredstvima Europske unije.

PP Vransko Jezero priređuje bogat program povodom 20. rođendana

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero će tijekom mjeseca listopada za svoje posjetitelje i lokalne osnovne škole organizirati niz aktivnosti kojima će obilježiti jubilarni 20. rođendan Parka (4. listopada), Europski dan promatranja ptica (5. i 6. listopada) te Svjetski dan ptica selica (12. listopada).

Održana treća radionica u okviru projekta „Plastic free zone – Jezero bez plastike“

U ponedjeljak je u Parku prirode Vransko jezero održana treća radionica u sklopu usluge povećanja specifičnih znanja i dostupnih informacija o gospodarenju otpadom, upotrebi jednokratne plastike i razini zagađenja plastikom te stvaranja pravnog okvira unutar PP Vransko jezero koju provodi Udruga Sunce u okviru projekta „Plastic free zone – Jezero bez plastike“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER