PP Vransko Jezero priređuje bogat program povodom 20. rođendana

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero proslavlja svoj 20. rođendan te obilježava Europski dan promatranja ptica i Svjetski dan ptica selica

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero će tijekom mjeseca listopada za svoje posjetitelje i lokalne osnovne škole organizirati niz aktivnosti kojima će obilježiti jubilarni 20. rođendan Parka (4. listopada), Europski dan promatranja ptica (5. i 6. listopada) te Svjetski dan ptica selica (12. listopada).

U nedjelju 6. listopada, svim posjetiteljima bit će omogućen besplatan ulaz u Park te besplatno korištenje adrenalinskog parka od 14:00 – 18:00 sati. U jutarnjem i popodnevnom terminu bit će organiziran i obilazak drvene poučne staze u Ornitološkom rezervatu uz stručno vodstvo i promatranje ptica.

Obilazak drvene poučne staze uz stručno vodstvo započet će kod info centra Crkvine, u nedjelju 6. listopada u dva termina: prvi s početkom u 10:00, a drugi s početkom u 16:00 sati. Trajanje programa je od 45 minuta do jedan sat. Zbog ograničenog broja sudionika svi zainteresirani svoj dolazak trebaju potvrditi najkasnije danas, u petak 4. listopada i to do 12:00 sati na e-mail: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili broj telefona 023/383 181.

  • Foto: JU PP Vransko jezero

Istoga dana, obilježit će se i 20. rođendan Parka zajedno s BBK Pakoštane koji organizirapetu rođendansku biciklijadu tako da će  svi sudionici moći posjetiti i Ornitološki rezervat te priključiti se promatranju ptica. Za one spremne za još malo avanture bit će otvoren adrenalinski park.

Na info centru Crkvine u Ornitološkom rezervatu posjetitelji mogu unajmiti dalekozor i električne bicikle, a od ostalih lokacija u Parku nezaobilazni su vidikovac Kamenjak odakle se pruža najljepši pogled na cijelo jezero, more, bogati arhipelag i lučica Prosika gdje se može aktivno provesti vikend u Parku te unajmiti kajak i bicikl.

Od aktivnosti koje će Javna ustanova provoditi kroz listopad u suradnji s lokalnim školama je izrada kućica za ptice, a za niže razrede osnovnih škola održat će se mala škola prstenovanja te promatranje ptica na drvenoj poučnoj stazi.

Također, u sklopu projekta EuroNatur i u suradnji s udrugom Biom, za četvrte razrede lokalnih osnovnih škola održat će se edukacija o travnjacima na području poplavnih livada u Ornitološkom rezervatu.

Osim toga, dana 4. listopada, svi djelatnici Parka prirode sudjelovat će u aktivnosti bojanja drvene poučne staze u Ornitološkom rezervatu.

PP Vransko jezero / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Rijeka 2020: Majstorska radionica suhozidne gradnje

Susjedstvo Kampus, jedno od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, poziva sve zainteresirane građane na besplatnu majstorsku radionicu izrade suhozida, namijenjenu svim uzrastima (od djece do umirovljenika), koja će se održavati od 24. veljače do 1. ožujka 2020. godine, svakodnevno od 10 do 17 sati na Sveučilišnom Kampusu Rijeka (Radmile Matejčić 3, teren pored Građevinskog fakulteta).

Promatranje ptica u Botaničkom vrtu

Europski dani promatranja ptica (EuroBirdwatch) obilježit će se i ove godine 5. i 6. listopada. To je akcija BirdLife Partnera već 26 godina, a fokus je na migratornim pticama i njihovim staništima. Cilj ove akcije je podizanje svijesti o potrebi zaštite ptica na područjima razmnožavanja, preleta, zaustavljanja te na njihovim zimovalištima u Sredozemlju i Africi.

Promatranje ptica na Svjetski dan močvarnih staništa

Povodom Svjetskog dana močvara, koji ove godine u fokus stavlja očuvanje bioraznolikosti, Udruga Biom organizira promatranje ptica koje će u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu“ voditi Branislav Oblučar.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER