PP Vransko Jezero priređuje bogat program povodom 20. rođendana

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero proslavlja svoj 20. rođendan te obilježava Europski dan promatranja ptica i Svjetski dan ptica selica

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero će tijekom mjeseca listopada za svoje posjetitelje i lokalne osnovne škole organizirati niz aktivnosti kojima će obilježiti jubilarni 20. rođendan Parka (4. listopada), Europski dan promatranja ptica (5. i 6. listopada) te Svjetski dan ptica selica (12. listopada).

U nedjelju 6. listopada, svim posjetiteljima bit će omogućen besplatan ulaz u Park te besplatno korištenje adrenalinskog parka od 14:00 – 18:00 sati. U jutarnjem i popodnevnom terminu bit će organiziran i obilazak drvene poučne staze u Ornitološkom rezervatu uz stručno vodstvo i promatranje ptica.

Obilazak drvene poučne staze uz stručno vodstvo započet će kod info centra Crkvine, u nedjelju 6. listopada u dva termina: prvi s početkom u 10:00, a drugi s početkom u 16:00 sati. Trajanje programa je od 45 minuta do jedan sat. Zbog ograničenog broja sudionika svi zainteresirani svoj dolazak trebaju potvrditi najkasnije danas, u petak 4. listopada i to do 12:00 sati na e-mail: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili broj telefona 023/383 181.

  • Foto: JU PP Vransko jezero

Istoga dana, obilježit će se i 20. rođendan Parka zajedno s BBK Pakoštane koji organizirapetu rođendansku biciklijadu tako da će  svi sudionici moći posjetiti i Ornitološki rezervat te priključiti se promatranju ptica. Za one spremne za još malo avanture bit će otvoren adrenalinski park.

Na info centru Crkvine u Ornitološkom rezervatu posjetitelji mogu unajmiti dalekozor i električne bicikle, a od ostalih lokacija u Parku nezaobilazni su vidikovac Kamenjak odakle se pruža najljepši pogled na cijelo jezero, more, bogati arhipelag i lučica Prosika gdje se može aktivno provesti vikend u Parku te unajmiti kajak i bicikl.

Od aktivnosti koje će Javna ustanova provoditi kroz listopad u suradnji s lokalnim školama je izrada kućica za ptice, a za niže razrede osnovnih škola održat će se mala škola prstenovanja te promatranje ptica na drvenoj poučnoj stazi.

Također, u sklopu projekta EuroNatur i u suradnji s udrugom Biom, za četvrte razrede lokalnih osnovnih škola održat će se edukacija o travnjacima na području poplavnih livada u Ornitološkom rezervatu.

Osim toga, dana 4. listopada, svi djelatnici Parka prirode sudjelovat će u aktivnosti bojanja drvene poučne staze u Ornitološkom rezervatu.

PP Vransko jezero / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Promatranje ptica u Botaničkom vrtu

Europski dani promatranja ptica (EuroBirdwatch) obilježit će se i ove godine 5. i 6. listopada. To je akcija BirdLife Partnera već 26 godina, a fokus je na migratornim pticama i njihovim staništima. Cilj ove akcije je podizanje svijesti o potrebi zaštite ptica na područjima razmnožavanja, preleta, zaustavljanja te na njihovim zimovalištima u Sredozemlju i Africi.

Promatranje ptica na Svjetski dan močvarnih staništa

Povodom Svjetskog dana močvara, koji ove godine u fokus stavlja očuvanje bioraznolikosti, Udruga Biom organizira promatranje ptica koje će u sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu“ voditi Branislav Oblučar.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER