U Posebnom ornitološkom rezervatu PP Vransko jezero provedena velika akcija čišćenja

Vransko jezero i pritoci svake se godine 'dopune' desecima kubika otpada

Čuvari prirode i djelatnici tehničke službe Parka prirode Vransko jezero proveli su i ove godine veliku akciju čišćenja u samom srcu Posebnog ornitološkog rezervata „Sjeverozapadni dio Vranskog jezera“, izvijestili su iz JU Park prirode Vransko jezero.

„Lateralni kanal, a samim time i ornitološki rezervat i cijelo Vransko jezero ponovno su, nažalost, postali najzgodnije mjesto za odbacivanje raznoraznog otpada prvenstveno s okolnih poljoprivrednih površina, ali i usputno mjesto za bacanje kućnog smeća, kao i uginulih domaćih životinja.“ – kazali su u JU Park prirode Vransko jezero.

U više desetaka kubika izvučenog otpada ponovno su dominirali odbačeni stiroporni kontejneri za presadnice, a poznato je da se stiropor u prirodi nikad ne razgradi. Naime, prema iskustvima djelatnika JU PP Vransko jezero, stiropor se u relativno kratkom periodu, nakon otprilike tri godine, počne raspadati na sitne komadiće - svima poznate stiroporne kuglice, koje je gotovo nemoguće pokupiti iz vodenog staništa, posebice iz tršćaka.

„Kao da sam po sebi nije dovoljna šteta za organizam, stiropor veže na sebe čestice teških metala, pa takve 'obogaćene' stiroporne kuglice ulaze i u hranidbeni lanac u prirodi, a u krajnjoj liniji završavaju i na jelovniku ljudi“, ističu u JU Park prirode Vransko jezero.

© PP Vransko jezero

Uz stiropor, Vransko jezero i pritoci se svake godine 'dopune' novim količinama kućnog otpada, ambalažama za motorna ulja, goriva i pesticide, crijevima za kap na kap sustave, ceradama i raznim najlonima, vrećama, kantama, starim automobilskim gumama, bocama i gotovo svim ostalim otpadom što jedno prosječno reciklažno dvorište rado preuzme i zbrine.

Ovaj tršćak spada u najvažnija močvarna staništa i hranilišta za ptice, kao i mnoge druge vrste na Mediteranu, uvršten je i na Ramsarski popis važnih staništa od međunarodnog značaja, ali svake godine bude zatrpan desecima i desecima kubika otpada. Srećom, postoje vrijedni čuvari prirode i djelatnici JU Park prirode Vransko jezero koji ga redovito čiste.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Travnate površine Arheološkog parka Pompeji odnedavno održava stado ovaca

Arheološki park Pompeji svoju budućnost vidi u razvoju ekološke poljoprivrede, a u tome je svoju važnu ulogu dobilo i stado od 150 ovaca. Zadaća ovih prirodnih „kosilica“ je održavanje zelenih površina u golemom dijelu Parka u kojem se još ne provode arheološka iskopavanja.

Održana treća radionica u okviru projekta „Plastic free zone – Jezero bez plastike“

U ponedjeljak je u Parku prirode Vransko jezero održana treća radionica u sklopu usluge povećanja specifičnih znanja i dostupnih informacija o gospodarenju otpadom, upotrebi jednokratne plastike i razini zagađenja plastikom te stvaranja pravnog okvira unutar PP Vransko jezero koju provodi Udruga Sunce u okviru projekta „Plastic free zone – Jezero bez plastike“.

Ove subote promatranje ptica u Parku prirode Vransko jezero

Park prirode Vransko jezero je područje od presudne važnosti za očuvanje biološke raznolikosti i staništa ptica, a kao najveće prirodno, bočato i stalno vodeno područje u Hrvatskoj uvršten je na popis Ramsarskih područja dana 2. veljače 2013. godine.

Europski dani promatranja ptica ovog vikenda na tri lokacije u Hrvatskoj

Prvog vikenda u listopadu tradicionalno se organiziraju Europski dani promatranja ptica. Akcija je usmjerena na bilježenje brojnosti vrsta ptica u vrijeme dok milijuni ptica sele na jug te ima za cilj povećati svijest o potrebi zaštite ptica, njihovih gnjezdilišta, zimovališta te odmarališta na seobenim putevima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER