Održana treća radionica u okviru projekta „Plastic free zone – Jezero bez plastike“

Projekt Parka prirode Vransko jezero FZOEU sufinancira iznosom od 86.515,60 kuna (bez PDV-a), odnosno 11.482,59 eura

U ponedjeljak je u Parku prirode Vransko jezero održana treća radionica u sklopu usluge povećanja specifičnih znanja i dostupnih informacija o gospodarenju otpadom, upotrebi jednokratne plastike i razini zagađenja plastikom te stvaranja pravnog okvira unutar PP Vransko jezero koju provodi Udruga Sunce u okviru projekta „Plastic free zone – Jezero bez plastike“.

Radionica je namijenjena dionicima koji svoje aktivnosti obavljaju na području Parka prirode Vransko jezero, a cilj radionice bio je od njih dobiti informacije i ideje na koji način izbaciti jednokratnu plastiku iz njihovog poslovanja. Program radionice je započeo edukativnim obilaskom poučne drvene staze u ornitološkom rezervatu gdje su sudionici promatrali ptice, a potom se nastavio u Maškovića Hanu.

Na uvodnom predavanju sudionici su upoznati sa SUP Direktivom, Europskom direktivom o zabrani korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda te primjerima proizvoda kojim se lako mogu zamijeniti jednokratni plastični proizvodi. Kao poseban problem istaknut je plastični otpad koji s poljoprivrednih površina kanalima dospijeva u Vransko jezero.

© PP Vransko jezero

Na interaktivnom dijelu radionice korištena je metoda World Caffe pomoću koje su sudionici došli do odgovora na pitanja na koji bi način organizirali svoje poslovanje bez jednokratne plastike, koji su to plastični predmet koje mogu tj. ne mogu zamijeniti te što im je potrebno od Javne ustanove PP Vransko jezero, komunalnih poduzeća i općine za uspostavu poslovanja bez jednokratne plastike.

Projekt „Jezero bez plastike financiran je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u okviru poziva „Plastic free zone“, koji ima za cilj poduprijeti mjere koje doprinose ograničenju korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda, kao i uklanjanju otpadne plastike i drugih vrsta otpada u zaštićenim područjima prirode.

© PP Vransko jezero

U okviru projekta do sada je održano javno događanje bez plastike, ciklus radionica „zero waste“ za zainteresirane pojedince na kojim su izrađivani proizvodi bez ambalaže te dvije radionice u sklopu usluge koju provodi Udruga Sunce, zeleni ured za zaposlenike i sastanak s komunalnim poduzećima. Tijekom prosinca održat će se završna radionica sa zaposlenicima i relevantnim dionicima u Parku s ciljem donošenja odluke o smanjenu korištenja jednokratne plastike u Parku prirode Vransko jezero.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ove subote promatranje ptica u Parku prirode Vransko jezero

Park prirode Vransko jezero je područje od presudne važnosti za očuvanje biološke raznolikosti i staništa ptica, a kao najveće prirodno, bočato i stalno vodeno područje u Hrvatskoj uvršten je na popis Ramsarskih područja dana 2. veljače 2013. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER