Park prirode Vransko jezero organizira Sajam razmjene u Biogradu na Moru

Sajmom razmjene u Biogradu na Moru nabavite besplatne poklone za nadolazeće blagdane

U petak 16. prosinca, od 15 do 18 sati, Javna ustanova Park prirode Vransko jezero za sve zainteresirane građane organizira Sajam razmjene korištenih predmeta u Turističko informativnom centru u Biogradu n/M (Trg hrvatskih velikana 20).

Cilj Sajma razmjene je razvijanje svijesti o važnosti kruženja predmeta, a ne njihovog nepotrebnog gomilanja. Stoga možete donijeti najviše pet očuvanih korištenih predmeta poput odjeće, igračaka, knjiga, obuće, nakita i ukrasa koje namjeravate besplatno zamijeniti. JU Park prirode Vransko jezero Sajam razmjene organizira u suradnji s Udrugom Sunce u sklopu projekta poticanja Plastic free zone – „Jezero bez plastike“, financiranog od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sajmovi razmjene vrlo su popularni u Europi, a kod nas su tek nedavno zaživjeli. Evo kako će funkcionirati Sajam razmjene u Biogradu na Moru:

  • na ulazu predajte predmete koje ste donijeli (najviše pet komada urednih i dobro očuvanih) i koje želite mijenjati s drugima.
  • za donesene predmete dobit ćete bonove za razmjenu – koliko predmeta, toliko bonova.
  • na sajmu će, uz vaše predmete, biti izloženi i predmeti svih drugih sudionika koje možete mijenjati za svoje bonove!

Prema najnovijem Izvješću Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u Republici Hrvatskoj se prosječno proizvede 454 kg otpada po stanovniku godišnje, što je dvostruko više nego 1990-ih, dok na razini EU te brojke dostižu i preko 500 kg otpada. Prenamjena i ponovna upotreba starih predmeta neophodna je želimo li smanjiti količinu otpada koji svakodnevno stvaramo.

Kako bi se doprinijelo smanjenju nastanka otpada i korištenja jednokratnih predmeta, na Sajmu neće biti dostupne plastične vrećice. Sudionici se mole da ponesu vlastite torbe ili višekratne platnene vrećice u koje će spremiti predmete s razmjene. U okviru Sajma razmjene održat će se radionica izrade voskomota – ekološke folije od pčelinjeg voska. Ako ste zainteresirani doznati kako se izrađuju i čemu služe, pridružite se radionici.

Donesite predmete koji vam više ne trebaju, razmijenite ih, a možda i pronađete poklon s kojim možete nekoga drugog razveseliti. Već danas ih spremite u platnenu vrećicu koju ćete donijeti na Sajam razmjene u petak 16. prosinca 2022. u TIC u Biogradu n/M.

Projekt „Jezero bez plastike financiran je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u okviru poziva „Plastic free zone“, koji ima za cilj poduprijeti mjere koje doprinose ograničenju korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda, kao i uklanjanju otpadne plastike i drugih vrsta otpada u zaštićenim područjima prirode.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

Održana treća radionica u okviru projekta „Plastic free zone – Jezero bez plastike“

U ponedjeljak je u Parku prirode Vransko jezero održana treća radionica u sklopu usluge povećanja specifičnih znanja i dostupnih informacija o gospodarenju otpadom, upotrebi jednokratne plastike i razini zagađenja plastikom te stvaranja pravnog okvira unutar PP Vransko jezero koju provodi Udruga Sunce u okviru projekta „Plastic free zone – Jezero bez plastike“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER