Nakon gotovo 100 godina u bečkim se šumama pojavio ris

U prosincu 2020. u bečkim je šumama uočen euroazijski ris koji se smatrao izumrlim u zapadnoj Europi

Krajem 2020. Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) upozorila je na to da je broj ugroženih vrsta dosegnuo rekordnu razinu. No, iz austrijske metropole nedavno je stigla dobra vijest.

Euroazijski ili obični ris (Lynx lynx), koji se smatrao izumrlim u zapadnoj Europi, nakon gotovo jednog stoljeća vratio se na prag Bečana. Naime, prošle su godine u bečkim šumama pronađeni ostaci plijena za koje se sumnjalo da ih je ris ostavio za sobom. Nagađanja su potvrđena u prosincu 2020. kada je ondje uočen primjerak ove velike mačke. Snimke bečke gradske službe za upravljanje šumama i poljoprivrednim površinama (Forst- und Landwirtschaftsbetrieb / MA 49) u tom su području u posljednje vrijeme zabilježile dva risa različitog spola.

  • Kamere bečkog magistratskog odjelja MA49 snimile su risa još u prosincu 2020. © Forst- und Landwirtschaftsbetrieb der Stadt Wien (MA49)

Ris nije opasan za čovjeka i vrlo ga je teško sresti u prirodi jer se drži dalje od ljudi. Uglavnom živi samotnjačkim životom i aktivan je noću. Njegove prosječne dnevne potrebe za mesom iznose oko dva kilograma, a obično lovi srne, divokoze, zečeve, miševe i mlade divlje svinje. Očekivani životni vijek divljeg risa iznosi 10 do 15 godina.

  • U siječnju 2021. u bečkim je šumama snimljen još jedan ris © Forst- und Landwirtschaftsbetrieb der Stadt Wien (MA49)

Posljednji primjerak euroazijskog risa koji je u tom području živio u divljini ubijen je 1918. godine u austrijskoj regiji Bregenzerwald, nakon čega se prema navodima bečke gradske službe (MA 49) smatrao izumrlim u zapadnoj Europi. 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća organizirane su akcije njihovog ponovnog naseljavanja u Austriji. U nacionalnom parku Kalkalpen, koji obuhvaća najveće šumsko područje u Austriji, u prirodu su puštane jedinke risova u sklopu posljednjeg ponovnog naseljavanja od 2011. do 2017. godine. Ris je strogo zaštićena vrsta kojoj prijeti izumiranje, stoga je njegov povratak u bečke šume zaista odlična vijest.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pokrenuta nacionalna kampanja za Hrvatsku bez pasa na lancu

Prijatelji života priopćili su u petak da je pokrenuta peticija za zakonsku zabranu držanja pasa na lancu, za što se bore još od 2005. godine, naglasivši da životinje treba spasiti od lanca koji im ograničava kretanje na svega nekoliko metara.

Pobjeda za crvene vukove!

Američkoj saveznoj Agenciji za ribu i divlje životinje (U.S. Fish and Wildlife Service) sudskom je presudom naložena izrada plana za puštanje u divljinu u zatočeništvu uzgojenih jedinki ugrožene vrste crvenog vuka. Sud je zaključio kako je ta mjera nužna s ciljem sprječavanja izumiranja posljednje svjetske populacije crvenog vuka, a nacrt plana trebao bi se izraditi do 1. ožujka.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER