Pobjeda za crvene vukove!

Malo dobrih vijesti za još jednu ugroženu životinjsku vrstu

Američkoj saveznoj Agenciji za ribu i divlje životinje (U.S. Fish and Wildlife Service) sudskom je presudom naložena izrada plana za puštanje u divljinu u zatočeništvu uzgojenih jedinki ugrožene vrste crvenog vuka. Sud je zaključio kako je ta mjera nužna s ciljem sprječavanja izumiranja posljednje svjetske populacije crvenog vuka, a nacrt plana trebao bi se izraditi do 1. ožujka.

Tužbu je krajem 2020. u ime više organizacija za zaštitu divljih životinja pokrenuo Southern Environmental Law Center (SELC), tvrtka s dugogodišnjim iskustvom u području okolišnog prava u SAD-u. SELC je uspio uvjeriti sud da su savezni dužnosnici nadležni za zaštitu divljih životinja kršili zakon o ugroženim vrstama, i to postupcima i aktivnostima koji su, između ostalog, uključivali odluku iz 2015. godine da se u divljinu zaustavi puštanje vukova uzgojenih u zatočeništvu.

Prema podacima organizacije za zaštitu vukova Wolf Conservation Center (WCC), trenutno u divljini američke savezne države Sjeverna Karolina slobodno živi svega osam preostalih jedinki crvenih vukova (Canis rufus), od kojih je jedan pušten iz utočišta za divlje životinje prije otprilike godinu dana. Organizacije za zaštitu životinja oduševljene su sudskom presudom te smatraju kako je puštanje vukova u divljinu nužno kako bi se utjecalo na jačanje populacije i sprječavanje izumiranja crvenog vuka.

Crveni vukovi nekada su zauzimali veći dio istočnog dijela SAD-a, no gotovo su u potpunosti izumrli zbog lova i gubitka staništa prije nego što je određen broj jedinki naseljen u Sjevernoj Karolini 1987. godine. U zoološkim vrtovima i raznim utočištima za divlje životinje posljednjih je godina zatočeno oko 200 crvenih vukova.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pokrenuta nacionalna kampanja za Hrvatsku bez pasa na lancu

Prijatelji života priopćili su u petak da je pokrenuta peticija za zakonsku zabranu držanja pasa na lancu, za što se bore još od 2005. godine, naglasivši da životinje treba spasiti od lanca koji im ograničava kretanje na svega nekoliko metara.

Akcija „Jeste li ih vidjeli?“ proširena na plemenitu perisku

Akcija „Jeste li ih vidjeli?“ koju je pokrenulo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, provodi se s ciljem uključivanja javnosti u određivanje rasprostranjenosti vrsta te podizanja svijesti o važnosti njihovog očuvanja. Ovog ljeta akcija se proširuje na plemenitu perisku (Pinna nobilis).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER