U Atlantskom oceanu zaustavljena seizmička istraživanja nafte

Istraživanje nafte i plina u moru treba se zauvijek zabraniti!

Organizacije za zaštitu okoliša snažno su lobirale protiv „neopravdanog akustičnog napada na oceane“ pa je najava američke savezne vlade i industrije fosilnih goriva o ovogodišnjem odustajanju od seizmičkog istraživanja u Atlantskom oceanu dočekana s odobravanjem. Tzv. „seizmička bombardiranja“ u Atlantiku se možda neće izvoditi ni u bliskoj budućnosti.

„Pozdravljamo najavu odgađanja provođenja seizmičkog istraživanja u Atlanskom oceanu u 2020. godini", rekla je Diane Hoskins iz organizacije Oceana te vijest nazvala „svijetlom točkom“ u dosadašnjim naporima uloženima u zaustavljanje ove aktivnosti naftne industrije koju je velik dio javnosti ocijenio neprimjerenom i štetnom.

Odgoda seizmičkog istraživanja u Atlanskom oceanu, kao početnog koraka u potrazi za naftom u obalnom dijelu SAD-a, potvrđena je tijekom sudske parnice koja se vodi zbog izdavanja takozvanih ovlaštenja za slučajno uznemiravanje (Incidental Harassment Authorizations - IHAs) koja bi naftnim kompanijama omogućila da „slučajno, ali nenamjerno, uznemiruju morske sisavce“, uključujući ugrožene sjevernoatlantske prave kitove (Eubalaena glacialis), grbave kitove (Megaptera novaeangliae) i dupine.

Seizmičko istraživanje posebno je pogubno za sjevernoatlanske prave kitove, a Alice M. Keyes, potpredsjednica organizacije One Hundred Miles upozorila je da bi ta aktivnost „u Atlantiku prouzročila posljednji, smrtni udarac ovoj veličanstvenoj vrsti“.

Zagovaratelji očuvanja oceana su odavno podigli uzbunu protiv provođenja seizmičkog istraživanja koje uzrokuje neprocjenjivu štetu morskom ekosustavu generirajući u podmorju najglasnije zvukove izazvane ljudskim djelovanjem koji mogu izazvati gubitak sluha kod morskih sisavaca koji se oslanjaju na eholokaciju. Takvi se zvučni udari mogu „ponavljati svakih 10 sekundi, 24 sata dnevno, i to danima i tjednima“.

Vladini odvjetnici potvrdili su u četvrtak da ranije navedena IHAs ovlaštenja istječu krajem studenog i da ne postoji zakonska ili regulatorna mogućnost da se produlje. Pravnici naftne industrije također su tijekom online saslušanja ukazali da bi, čak ako im se izdaju nove dozvole, tijekom ove godine bilo nemoguće započeti seizmička istraživanja. Štoviše, potvrdili su kako je izdavanje novih dozvola dugotrajan postupak.

„Ove godine neće biti seizmičkog istraživanja, a možemo očekivati da ih u Atlantiku još dugo nećemo imati“, rekla je Catherine Wannamaker, odvjetnica neprofitne pravne tvrtke za zaštitu okoliša Southern Environmental Law Center. Osim na golemu izravnu štetu koju uzrokuje, zagovaratelji zaštite oceana ukazali su i na nepotrebno provođenje potrage za naftom usred produbljivanja klimatske krize.

„Seizmičko istraživanje nafte u obalnom području šteti kitovima i ostalim morskim organizmima u vremenu  kada bi fosilna goriva trebala ostati tamo gdje im je mjesto – duboko u zemlji! Ne možemo dopustiti da pohlepa prljave naftne industrije dodatno ugrozi ugrožene sjevernoatlantske prave kitove i druge ranjive vrste“, rekla je Kristen Monsell iz Centra za biološku raznolikost, neprofitne organizacije poznate po svom djelovanju na zaštiti ugroženih vrsta putem zakonskog djelovanja, peticija znanstvenika, kreativnih medija i aktivizma.

„Sretni smo da će ove ugrožene životinje dobiti na vremenu odgodom ovog neopravdanog akustičnog napada na naše oceane“, rekla je Monsell te istaknula da će se „nastaviti boriti kako bi osigurala da se naftnoj industriji spriječi pristup Atlanskom oceanu.“

„To zahtijeva potpunu zabranu bušenja nafte u moru“, rekao je Michael Jasny, direktor Projekta zaštite morskih sisavaca od podvodne buke pri Vijeću za obranu prirodnih resursa (Natural Resources Defense Council – NRDC). „Jedini način da se zaustavi ova prijetnja je da se istraživanje nafte i plina u moru zauvijek zabrani.“

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sivi vukovi pobijeni nakon uklanjanja s popisa ugroženih vrsta

Čak trećina sivih vukova u američkoj saveznoj državi Wisconsin stradala je nakon njihovog uklanjanja s popisa ugroženih vrsta. Prema istraživanju Sveučilišta Wisconsin-Madison između travnja 2020. i travnja 2021. od ljudske su ruke najvjerojatnije stradala 323 vuka.

Grbavi kitovi nas napuštaju u tišini

Mužjaci grbavih kitova poznati su po svom pjevanju kao načinu komunikacije, no kako otkrivaju japanski istraživači, njihove su klasične melodije sve kraće i tiše zbog reakcije na buku teretnih brodova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER