Ove godine uginulo već šest sjevernoatlantskih pravih kitova

Mjere zaštite ovih ugroženih kitova ipak ne djeluju

Istraživači pozivaju na hitno djelovanje nakon pronalaska šestog uginulog sjevernoatlanskog pravog kita u ovoj godini. Svi su pronađeni u kanadskom zaljevu St. Lawrence – i to tijekom proteklog mjeseca.

Sjevernoatlanski pravi kitovi (Eubalaena glacialis) su jedna od najrjeđih i najugroženijih vrsta kitova na svijetu, a njihova se populacija smanjila na svega 400 jedinki, od čega samo stotinjak ženki. Iako smo ranije ove godine izvijestili o ohrabrujućem malom baby boomu ove vrste, što je znanstvenicima dalo nadu za oporavak njihovog brojnog stanja, istraživači s kanadskog Sveučilišta Dalhousie ističu nužnost strogog praćenja obrazaca ponašanja i hranjenja ovih kitova kako bi se spasila vrsta.

„Moglo bi se reći da su kitovi u potrazi za hranom promijenili smjer kretanja pa moramo saznati gdje su, predvidjeti njihovo kretanje i poduzeti hitne mjere zaštite“, rekao je morski biolog Boris Worm sa Sveučilišta Dalhousie.

Više je mogućih razloga promjene kretanja ovih rijetkih kitova, a čini se da im ne pomažu ni uvedena ograničenja brzine i prometa plovila u ovim vodama. Naime, s ciljem zaštite ove vrste kitova uveden je poseban sustav kontrole (RWSAS) kako bi se posade upozorile na njihovu prisutnost, a propisima su utvrđena ograničenja brzine od 10 čvorova za sva plovila duljine 20 metara ili duža u određenim visokorizičnim područjima koja ovi kitovi dosljedno posjećuju svake godine. Iako se obali približavaju tijekom sezone hranjenja, svako približavanje kitovima je nezakonito, odnosno dopušta se isključivo istraživačima.

Navedene mjere uvedene s ciljem zaštite kitova postale su očito neučinkovite. Naime, nekropsija uginulih kitova pronađenih ove godine potvrđuje da su većinom stradali zbog udara brodova, što je sve češća i fatalnija pojava.

Među uginulim je kitovima tako ove godine pronađena 40-godišnja ženka koja je stradala od teških ozljeda glave zadobivenih udarcem propelera, a prema portalu Mongabay pretpostavlja se da je imala najmanje osam mladih. Na isti način stradao je i prvi uginuli kit pronađen ove godine, star devet godina i nazvan Wolverine prema izgledu tri ozljede na repu. Nakon njega pronađene su još dvije uginule ženke, a prošlog tjedna i 34-godišnji kit nazvan Clipper. Kanadska vladina agencija za pomorstvo i ribarstvo objavila je u utorak da je i ovaj kit uginuo od posljedica udara broda. Tako je tijekom proteklog mjeseca u Kanadi pronađeno čak šest uginulih kitova, što je izazvalo veliku zabrinutost istraživača.

„Kanadska vlada izražava veliku zabrinutost zbog ove situacije i problemu zaštite ugroženih sjevernoatlanskih pravih kitova prilazi s velikom odgovornošću. Nastavit ćemo raditi s našim partnerima kako bismo osigurali sigurnost tih morskih sisavaca, kao i plovila te njihovih posada“, priopćio je kanadski ministar transporta Marc Garneau.

Ovako velik broj pronađenih uginulih kitova u samo mjesec dana približava se brojci iz 2017. godine, kada je američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) potvrdila pronalazak čak 17 sjevernoatlanskih pravih kitova od kojih je većina stradala od udara broda.

Studijom objavljenom prošlog mjeseca u časopisu Diseases of Aquatic Organisms (Bolesti vodenih organizama) potvrđeno je da je čak 90 % smrtnih slučajeva sjevernoatlantskih pravih kitova u razdoblju od 2003. do 2018. godine uzrokovano zapetljavanjem u ribarske mreže ili udarom broda. The New York Times također navodi kako nijedan od pronađenih kitova nije uginuo prirodnom smrću. Broj uginulih kitova u ovoj godini već je nadmašio broj koji ova vrsta može podnijeti kako bi održala stabilnu populaciju, ističe The Atlantic.

„Moramo udvostručiti naše napore kako bismo zaštitili ovu vrstu. Ova brojka je uistinu poražavajuća, i shvatili smo da naše mjere zaštite ne funkcioniraju“, rekao je Worm.

Podsjetimo, na svijetu postoje tri vrste pravog kita, a jedna je još rjeđa od sjevernoatlanskih pravih kitova – sjevernopacifički pravi kit (Eubalena glacialis). Prema NOAA-inim izvještajima vjerojatno ih ima manje od dvije stotine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novi teretni bicikli za cijeli Beč

U urbanom prostoru postoji puno potencijala za razvoj održivih oblika prijevoza, kako za građane, tako i za poduzetnike. Kratke i srednje duge udaljenosti mogu se prijeći na ekološki prihvatljiv način - električnim teretnim biciklima, a u europskim gradovima sve je više primjera razvoja logističkih usluga s nultom emisijom CO2.

U Atlantskom oceanu zaustavljena seizmička istraživanja nafte

Organizacije za zaštitu okoliša snažno su lobirale protiv „neopravdanog akustičnog napada na oceane“ pa je najava američke savezne vlade i industrije fosilnih goriva o ovogodišnjem odustajanju od seizmičkog istraživanja u Atlantskom oceanu dočekana s odobravanjem. Tzv. „seizmička bombardiranja“ u Atlantiku se možda neće izvoditi ni u bliskoj budućnosti.

Objavljene zadivljujuće snimke grbavih i sivih kitova

Program istraživanja morskih sisavaca (MMRP) Sveučilišta Hawai'i - Mānoa koristi dronove za proučavanje utjecaja klimatskih promjena, ljudskih aktivnosti i dostupnosti hrane na kitove i dupine

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER