Na pariškom groblju Père-Lachaise nastanila se obitelj lisica

(Ne)očekivane posljedice uvođenja karantene u Parizu (2)

Par lisica i njihova četiri mladunca snimljeni su u srcu pariškog groblja Père-Lachaise. Iako su lisice već primijećene na drugim lokacijama francuskog glavnog grada, ovo je njihovo prvo pojavljivanje na jednom od najpoznatijih i najljepših groblja svijeta.

Dok su Francuskinje i Francuzi već šest tjedana primorani na život u strogoj karanteni, životinje ove europske zemlje pogođene pandemijom koronavirusa nesmetano uživaju u slobodi kretanja i pojavljuju se na mjestima gdje ih još nitko nikada nije vidio. Tako se i jedna preslatka obitelj lisica nastanila na pariškom groblju Père-Lachaise – mama, tata i njihova četiri mladunca slobodno šetaju grobljem na kojem počivaju mnogi francuski velikani i velikanke.

Ovdje ipak nije riječ o basni Jeana de La Fontainea, jer u ovoj priči nedostaju gavran i roda, a lisica ima i više. Čak cijela šesteročlana obitelj! Ove ljupke životinje je krajem prošlog tjedna fotografirao kustos groblja Père-Lachaise, Benoît Gallot, dok je hodao puteljcima između grobova ovog poznatog groblja koje su šetači napustili s početkom uvođenja mjera karantene 17. ožujka.

  • Mlade lisice s pariškog groblja Père-Lachaise / Foto © Benoît Gallot

Njegove fotografije su se munjevitom brzinom proširile društvenim mrežama zahvaljujući Pénélope Komitès, zamjenici pariške gradonačelnice zaduženoj za zelene površine, urbanu prirodu, bioraznolikost i urbanu poljoprivredu, koja ih je objavila na Twitteru. Vijest o obitelji lisica oduševila je mnoge Parižanke i Parižane koji su zbog pandemije koronavirusa duže od mjesec dana zatvoreni u svojim kućama i stanovima.

Novi stanovnici ovog pariškog groblja osvojili su srca mnogih građana, pa tako i prve dame pariške ekologije, Pénélope Komitès, koja je izjavila „da bi ih najradije usvojila koliko su slatki“. No, iako je zrak na praznim pariškim ulicama i trgovima toliko čist, a zbog naglog smanjenja prometa i buke građani konačno mogu uživati u cvrkutu ptica, ovdje se ipak radi o divljim životinjama koje mnogi smatraju opasnima i štetnima.

„Lisice smo na našim grobljima primijetili još prije pet ili šest godina, ali na onima u predgrađima poput Thiaisa, Bagneuxa, Pantina ili Ivrya“, navodi Pénélope Komitès. „Međutim, sada su prvi put viđene na groblju Père-Lachaise. Osim toga, pomoćnik kustosa, koji na groblju radi već 25 godina, nikada ih ranije nije vidio.“

  • Pariško groblje Père-Lachaise godišnje posjeti preko tri milijuna turista / Foto: Pixabay

Posljednje počivalište brojnih slavnih osoba

Par lisica i njihova četiri mladunca nastanili su se tako na najpoznatijem i najvećem groblju francuske metropole koje se prostire na površini od 43 hektara, a svake ga godine, barem u vremenu prije pandemije koronavirusa, posjećuje preko tri milijuna turista.

Ovdje počivaju brojni francuski i svjetski velikani i velikanke: umjetnici iz svijeta glazbe Frédéric Chopin, Rossini, Jim Morrison, Edith Piaf, Maria Callas, Yves Montand, Georges Moustaki i Michel Legrand, književnici Molière, Honoré de Balzac, Colette, Marcel Proust, Oscar Wilde i Gertrude Stein, glumci Simone Signoret i Marcel Marceau, slikari Théodore Géricault i Amedeo Modigliani, veliki preporoditelj Pariza Georges-Eugène Haussmann, poznatiji kao barun Haussmann te brojni državnici, vojskovođe i ostale poznate povijesne ličnosti.

No ipak, najzanimljivije u ovoj priči je to što se na ovom prelijepom groblju nalazi i grob slavnog francuskog pjesnika i basnopisca Jeana de La Fontainea, u čijim su basnama lisice često bile glavni likovi.

  • Grob Frédérica Chopina / Foto: Pixabay

Lisice su za sada sigurne

„Obitelj lisica ovdje nema prirodnog neprijatelja, nitko ih ne uznemirava, a njihova prisutnost potvrđuje da divlje životinje u potrazi za hranom sada prelaze velike udaljenosti i nastanjuju se u blizini ljudi. Zapravo, sigurni smo da lisice obitavaju u šumi Bois de Vincennes ili na prostoru Malog pojasa (la Petite Ceinture je nekadašnja željeznička pruga koja okružuje Pariz, koja se ne koristi se od 1934. godine i sada je pravo utočište bioraznolikosti s više od 200 vrsta biljaka i 70 životinjskih vrsta)“, objašnjava pomoćnica pariške gradonačelnice Anne Hidalgo.

Groblje Père-Lachaise je za tek doseljenu obitelj lisica gotovo idilična lokacija. Trenutno nema automobila i posjetitelja, a lisice ovdje nemaju prirodnog neprijatelja. Doduše, tijekom više godina grobljem Père-Lachaise „harala“ je jedna belgijska ovčarka koja je konačno uhvaćena krajem prošle godine nakon nekoliko mjeseci potrage. Na prostoru groblja sada žive samo glodavci, mačke i ptice.

„Od 2015. godine smo u potpunosti promijenili način upravljanja pariškim grobljima i njihovim zelenim površinama te smo s ciljem poticanja bioraznolikosti zabranili upotrebu pesticida“, navodi Pénélope Komitès.

  • Pénélope Komitès je fotografije lisica prva objavila na Twitteru / Foto © Benoît Gallot

Potrebno je pronaći rješenje za post-pandemijsko razdoblje

Nije poznato što će se dogoditi s ovom obitelji lisica nakon 11. svibnja kada u Francuskoj konačno popuštaju mjere karantene, no Pénélope Komitès tvrdi kako će se rješenje za njihovu zaštitu morati pronaći.

U međuvremenu, slatki mladunci i njihovi roditelji, kojima Parižanke i Parižani još nisu dali imena, na raspolaganju imaju još dva tjedna koja mogu iskoristiti za siguran boravak u srcu 20. pariškog arondismana. Nakon toga će najvjerojatnije biti uhvaćene i prebačene na Mali pojas ili u šumu Bois de Vincennes – lokacije koje su za njihovu sigurnost ipak daleko pogodnije.

Lisice nisu jedine divlje životinje koje su se tijekom karantene nastanile u glavnom francuskom gradu. Posljednjih mjeseci i tjedana u Parizu su primijećene i divlje patke, i to u šetnji samim središtem grada – ispred čuvenog kazališta La Comédie-Française (video) i na Trgu Republike (Place de la République).

Prazni bulevari francuskog glavnog grada bez uobičajene gužve i buke turista i automobila očito su veliki mamac i za divlje životinje koje su krenule u njegovo osvajanje. Uostalom, ljepoti Pariza teško je odoljeti, čak i tijekom pandemije koronavirusa. Kako je Pariz izgledao prije nekoliko dana, pogledajte u priloženom videu.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Biciklistički procvat u postkarantenskom Parizu

Tijekom protekla dva i pol tjedna, u vremenu od konačnog izlaska iz karantene 11. svibnja do danas, francuska metropola doživljava najnoviji procvat biciklističkog prometa.

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Pariz izlazi iz karantene i brine o zaštiti zdravlja svojih građana

Sljedećeg tjedna u Parizu počinje distribucija besplatnih zaštitnih maski, a gotovo 1.500 pariških autobusnih stanica i svi javni WC-i već će od ponedjeljka biti opremljeni dozatorima za dezinfekciju ruku. Podjela maski i postavljanje dozatora s hidroalkoholnom otopinom provodit će se do kraja lipnja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER