Lisice na pariškom groblju uživaju u posljednjim satima karantene

Novi stanovnici poznatog pariškog groblja Père-Lachaise osvojili su srca mnogih Parižanki i Parižana

Najnovije snimke pokazuju kako par lisica i njihova četiri mladunca i dalje uživaju u sigurnosti koju im je pružilo poznato pariško groblje Père-Lachaise.

Ova preslatka obitelj lisica nastanila se tijekom karantene na pariškom groblju Père-Lachaise, a vijest o tome brzo se proširila medijima zahvaljujući fotografijama koje je krajem travnja snimio kustos groblja Benoît Gallot. Slatki mladunci i njihovi roditelji ponovno su snimljeni početkom svibnja, a video je u nedjelju objavio pariški dnevnik Le Parisien.

Nakon objave vijesti o nesvakidašnjoj prisutnosti lisica u srcu 20. pariškog arondismana, gradska uprava je priopćila kako ih po završetku karantene planira uhvatiti i premjestiti na Mali pojas ili u šumu Bois de Vincennes – lokacije koje su za njihovu sigurnost ipak daleko pogodnije. No, donijeta je konačna odluka da će lisice ipak ostati na groblju gdje će i dalje moći uživati u njegovom prostranstvu i zelenilu koje se proteže na površini od 45 hektara.

  • Mlade lisice s pariškog groblja Père-Lachaise / Foto © Benoît Gallot

Lisice će možda malo uznemiriti posjetitelje koji će za sada na groblju moći boraviti samo tijekom pogreba i to u ograničenom broju.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Mali pojas je najbolje čuvana zelena tajna grada

Nekadašnja pariška željeznička pruga namijenjena za prijevoz robe i putnika, poznata pod imenom Mali pojas, prestala se koristiti 1934. godine i od tada je prepuštena bujanju divljeg života. Dijelovi stare željeznice postupno se otvaraju za javnost od 2007. godine i danas predstavljaju pravo utočište biološke raznolikosti. Trenutno je za šetače i rekreativce otvoreno nekoliko dionica u ukupnoj dužini od sedam kilometara.

Na pariškom groblju Père-Lachaise nastanila se obitelj lisica

Par lisica i njihova četiri mladunca snimljeni su u srcu pariškog groblja Père-Lachaise. Iako su lisice već primijećene na drugim lokacijama francuskog glavnog grada, ovo je njihovo prvo pojavljivanje na jednom od najpoznatijih i najljepših groblja svijeta.

Pariz izlazi iz karantene i brine o zaštiti zdravlja svojih građana

Sljedećeg tjedna u Parizu počinje distribucija besplatnih zaštitnih maski, a gotovo 1.500 pariških autobusnih stanica i svi javni WC-i već će od ponedjeljka biti opremljeni dozatorima za dezinfekciju ruku. Podjela maski i postavljanje dozatora s hidroalkoholnom otopinom provodit će se do kraja lipnja.

Popuštanje mjera karantene izbacuje automobile s pariških ulica

Kako bi se tijekom popuštanja mjera karantene izbjegao nagli porast automobilskog prometa, ali i rasteretio javni gradski prijevoz, pariška gradonačelnica želi dodatno potaknuti korištenje bicikala. Jedna od središnjih pariških prometnica, rue de Rivoli, mogla bi se zbog toga namijeniti isključivo prometu biciklista, autobusa, taksija i malih dostavnih vozila.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER