Beč dobiva pametne i pristupačne stanice javnog prijevoza

Nakon pametnih semafora u Beču se postavljaju i najsuvremenija pametna stajališta tramvaja i autobusa

Nova tramvajska i autobusna stajališta korisnicima bečkog javnog prijevoza nude obavijesti o dolascima prijevoznog sredstva u stvarnom vremenu i brojne druge korisne informacije, a prilagođena su i za slijepe i slabovidne osobe

Osim što brojnim projektima nastoji potaknuti održiv razvoj javnog prijevoza i time doprinijeti očuvanju okoliša, bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien velik značaj također pridaje digitalizaciji i pristupačnosti svojih usluga. Stoga je u austrijskoj prijestolnici razvijena nova vrsta tramvajskih i autobusnih stajališta koja putnicima pruža mnoštvo korisnih informacija.

Kako bi informacije bile preglednije i dostupnije, sve se nalazi na jednom stupu. Uz informativni zaslon koji u stvarnom vremenu obavještava putnike o dolascima prijevoznog sredstva na istom stupu može se pronaći i interaktivan zaslon, takozvani e-papir. Putnici na njemu mogu provjeriti kad dolazi sljedeći tramvaj ili autobus u stvarnom vremenu. Također mogu pronaći mrežu svih linija i mogućnosti presjedanja, vozne redove i druge korisne informacije, primjerice o kupnji voznih karata, a zasloni informiraju i o smetnjama te zastojima u javnom gradskom prijevozu. Sve informacije dostupne su na njemačkom i engleskom jeziku.

  • Nova stanica javnog prijevoza linije 13A u Beču čiji interaktivan zaslon nudi brojne funkcije © Wiener Linien

Prilikom razvoja ovog projekta poduzeće Wiener Linien usko je surađivalo s udrugama osoba s invaliditetom kako bi tramvajske i autobusne stanice u Beču postale što pristupačnije za sve. Tako interaktivni zaslon ima i način rada za slijepe i slabovidne osobe koje ga mogu aktivirati tako što tipku na dnu drže pritisnutom najmanje tri sekunde. Nakon toga se informacije na zaslonu prikazuju velikim bijelim slovima na crnoj pozadini uz zvučni zapis teksta.

Osim toga, stajališta imaju prepoznatljiv dizajn i jedinstven izgled, a zbog svjetla na vrhu stupa lako ih je uočiti čak i noću. Za boju stupova odabrana je crvena jer slabovidne osobe lakše percipiraju tu boju, dok bijeli rubovi povećavaju kontrast, a samim time i uočljivost.

Do sada je u austrijskoj prijestolnici postavljeno oko 30 ovakvih stajališta, a u narednim će godinama ova nova i pristupačnija vrsta postupno zamijeniti sve postojeće tramvajske i autobusne stanice.

Za više informacija i detaljniji opis novih bečkih stajališta pogledajte priloženi video tvrtke Wiener Linien.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

98 posto Bečana zadovoljno javnim gradskim prijevozom

Najnovije istraživanje javnog mijenja pokazalo je da su stanovnici Beča izrazito zadovoljni javnim gradskim prijevozom. Čak 98 posto ispitanika ocijenilo je ponudu bečkog javnog prijevoza pozitivnom ocjenom, čime se nastavlja pozitivan trend koji se još od 2010. kreće iznad 96 posto.

74 posto Bečana i Bečanki svakodnevno koristi javni prijevoz, pješači i biciklira

Prema najnovijim podacima za 2023. godinu 32 posto Bečana i Bečanki svakodnevno je koristilo javni prijevoz, 32 posto ih je pješačilo, a 10 posto na posao i s posla vozilo bicikl. Ove brojke pokazuju koliko je glavni grad Austrije fokusiran na održivost i da je na dobrom putu da do 2040. godine postane klimatski neutralan.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER