Na krovu KBC Osijek dovršena fotonaponska solarna elektrana

Fotonaponska solarna elektrana vrijedna je gotovo dva milijuna eura

Unatoč trenutnoj zdravstvenoj krizi i zbrinjavanju pacijenata oboljelih od koronavirusa, Klinički bolnički centar Osijek uspio je dovršiti i montažu fotonaponske solarne elektrane u sklopu projekta RESCUE.

Fotonaponska solarna elektrana vrijedna je 1.936.989,91 eura, a na objekt KBC Osijek je postavljena krajem prošlog tjedna u sklopu projekta RESCUE. Glavni cilj ovog projekta je promocija inovativnog pristupa obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti za javne zgrade u prekograničnoj regiji.

„Postavili smo solarne ploče na objektu Prehrana, Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju i Zavodu za onkologiju. Dvije su sunčane elektrane spojene na trafostanicu „Maternite“, tako da će ukupno proizvedena energija biti i potrošena jer je navedena trafostanica najviše opterećena. Naime, budući da smo u proteklom razdoblju nabavili dosta nove opreme, koja je veliki potrošač energije, ovo će ipak dijelom rasteretiti sustav. Ovim aktivnostima očekujemo godišnju uštedu od oko 370 tisuća kuna. No, ovim projektnim aktivnostima doprinosimo i očuvanju okoliša te smanjujemo negativni utjecaj na klimatske promjene te nastojimo pokazati kako održiva rješenja s niskom razinom ugljika donose značajne zdravstvene i ekonomske prednosti“, ističe se u priopćenju KBC Osijek.

Nositelj projekta je Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, a uz KBC Osijek projektni partneri su i Klinički centar Vojvodine, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informatičkih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Strojarski fakultet Sveučilišta u Slavonskom Brodu, koji će primijeniti inovativni pristup RES i EE za javne zgrade u prekograničnoj regiji.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Osijek nastavlja s razvojem zelene infrastrukture

U okviru projekta GReENERGY, Grad Osijek obnavlja zgradu Srednjoškolskog igrališta, postavlja na nju zeleni krov te gradi fotonaponsku elektranu snage 93 kW.

HEP će u suradnji s 11 općina i gradova izgraditi 120 MW sunčanih elektrana

Hrvatska elektroprivreda je danas objavila javni poziv zainteresiranim partnerima za iskazivanjem interesa za razvoj i prodaju projekata obnovljivih izvora energije na području Republike Hrvatske. Na temelju rezultata javnog poziva za 2019. godinu, HEP je s 11 jedinica lokalne samouprave potpisao sporazume o razvoju projekata sunčanih elektrana ukupne snage 120 MW.

Najveća svjetska solarna elektrana bit će vidljiva iz svemira

U Australiji se nadaju da će izgradnja najveće svjetske solarne farme započeti 2023. godine, a proizvedena električna energija bi osim napajanja australskog Sjevernog teritorija trebala namiriti čak 20 posto energetskih potreba 4.500 kilometara udaljenog Singapura.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER