Najveća svjetska solarna elektrana bit će vidljiva iz svemira

Sun Cable izgradnju planira dovršiti do 2027. godine

U Australiji se nadaju da će izgradnja najveće svjetske solarne farme započeti 2023. godine, a proizvedena električna energija bi osim napajanja australskog Sjevernog teritorija trebala namiriti čak 20 posto energetskih potreba 4.500 kilometara udaljenog Singapura.

Na velikom prostranstvu australskog Sjevernog teritorija smjestit će se najveća svjetska solarna farma koja će proizvoditi dovoljno energije i za njezin izvoz u Singapur, izvijestio je britanski The Guardian. Po završetku izgradnje na lokaciji Elliott koja se nalazi na pola puta između gradova Alice Springs i Darwin, solarna elektrana će sa svojih 120 četvornih kilometara biti vidljiva iz svemira, a njezina će izgradnja stajati 20 milijardi dolara.

Ovo se područje trenutno koristi za uzgoj stoke, a vlasnik projekta tvrtka Sun Cable nada se da će izgradnju solarne elektrane započeti 2023. i završiti je do 2027. godine. Očekuje se da će proizvodnja električne energije u ovoj velikoj solarnoj elektrani biti dovoljna za napajanje cijelog australskog Sjevernog teritorija, no čak dvije trećine proizvedene električne energije trebale bi se podvodnim kabelima izvoziti u više od 4.500 kilometara udaljeni Singapur.

Sun Cable je projekt nazvan Australian-ASEAN Power Link (AAPL) pokrenuo obveznom izradom procjene utjecaja na okoliš te njegovim usklađivanjem s propisima Uprave za zaštitu okoliša Sjevernog teritorija, kako je izvijestila australska nacionalna televizijska kuća Australian Broadcasting Corporation (ABC).

„Koristit ćemo tisuće hektara zemlje i moramo pomno ispitati utjecaj elektrane na okoliš“, izjavio je za ABC direktor tvrtke Sun Cable David Griffin. Unatoč izazovima izgradnje solarne elektrane u izrazito stočarskom dijelu Australije, u tvrtki Sun Cabel vjeruju da je ovo golemo područje idealna lokacija za solarnu farmu.

„Nalazi se na željezničkom pravcu Adelaide-Darwina, što je sjajno za našu logistiku s obzirom na ogromnu količinu materijala koju ćemo morati dopremiti“, rekao je Griffin za The Guardian. Također, lokacija buduće elektrane je svega 29 kilometara udaljena od glavne autoceste koja prolazi rijetko naseljenim područjem Sjevernog teritorija, a lokalna klima omogućuje idealne uvjete za proizvodnju električne energije.

  • Izvor: Sun Cable

Ovaj golemi solarni projekt od velike je važnosti za udaljena područja australskog Sjevernog teritorija, koja obično moraju koristiti energiju iz generatora na dizel. Kao što je i ranije navedeno, energija će se izvoziti i u Singapur čime će se osigurati 20 posto njegovih energetskih potreba.

Osim toga, projekt tvrtke Sun Cable, koji podržavaju milijarderi Mike Cannon-Brookes i Andrew Forrest, trebao bi potaknuti gospodarski razvoj australskog Sjevernog teritorija te utjecati na stvaranje tisuća novih radnih mjesta. U svojoj izjavi za The Guardian, Griffin je istaknuo da bi izgradnjom nove solarne elektrane uvelike trebale profitirati lokalne autohtone zajednice australskih Aboridžina.

S.F. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Bečki Smart Campus u pet godina uštedio 10.000 tona CO2

Smart Campus nova je centrala najvećeg austrijskog poduzeća za distribuciju električne energije i prirodnog plina Wiener Netze. Objekt raspolaže pametnom tehnologijom i fotonaponskim modulima i izgrađen je prema standardima pasivne kuće te je u pet godina uštedio 10.000 tona CO2. Centrala osigurava 2.400 radnih mjesta i pridonosi zaštiti okoliša na mnoge načine.

HEP će u suradnji s 11 općina i gradova izgraditi 120 MW sunčanih elektrana

Hrvatska elektroprivreda je danas objavila javni poziv zainteresiranim partnerima za iskazivanjem interesa za razvoj i prodaju projekata obnovljivih izvora energije na području Republike Hrvatske. Na temelju rezultata javnog poziva za 2019. godinu, HEP je s 11 jedinica lokalne samouprave potpisao sporazume o razvoju projekata sunčanih elektrana ukupne snage 120 MW.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER