Na Visu započela izgradnja najveće solarne elektrane u Hrvatskoj

Elektrana se gradi na lokaciji Griževa Glavica oko 3,6 kilometara jugozapadno od Visa

Tvrtka „Končar-obnovljivi izvori energije“ na otoku Visu gradi najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj, javlja portal Dalmacijadanas.hr.

Krenula je izgradnja najveće solarne elektrane u Hrvatskoj, snage dva megavata (MW) i vrijedne tri milijuna eura. Riječ je o solarnoj elektrani na otoku Visu, točnije na lokaciji Griževa Glavica oko 3,6 kilometara jugozapadno od Visa te oko 4,8 kilometara istočno od Komiže, na površini od oko 5,7 hektara.

Elektrana će puno značiti za otok Vis jer će njenom izgradnjom dobiti vlastiti izvor čiste energije, a procjenjuje se da će elektrana zadovoljiti potrebe otoka Visa tijekom sedam mjeseci u godini. Projekt se temelji na domaćoj opremi i znanju, a proizvedena energija će se isporučivati u elektroenergetsku mrežu. Gradonačelnik Visa Ivo Radica tvrdi kako solarna elektrana neće nimalo narušiti vizuru otoka.

„Solarna elektrana će biti odlična reklama za Vis jer na svim natječajima u svijetu na kojima tvrtka „Končar-obnovljivi izvori energije“ bude sudjelovala vidjet će se solarna elektrana na Visu, a to puno znači za sam otok, njegov turizam i promidžbu uopće. Postat će prepoznatljiv kao otok nasred Jadrana koji ima vlastiti izvor energije“, izjavio je za portal Dalmacijadanas.hr Ivo Radica.

Dalmacijadanas.hr / Ekovjesnik

 

 

>>> Pročitajte još >>> Čista energija za europske otoke

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Krčka energetska tranzicija među najboljim primjerima EU dobre prakse

Tajništvo za čistu energiju EU otoka (Clean Energy for EU Islands Secretariat) uvrstilo je otok Krk među 10 najboljih primjera europske dobre prakse vezane za energetsku učinkovitost i pametne otoke/regije. Među 10 najboljih, osim našeg Krka, uvršteni su nizozemski Ameland, irski Aranski otoci, portugalski Azori, škotski Isle of Gigha, švedski Gotland, španjolska Menorca, talijanska Pantelleria, danski Samsø i grčki Tilos.

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

U pogon je pušteno najveće bečko fotonaponsko postrojenje

Solarna elektrana na krovu trgovačkog centra Donauzentrum otvorena krajem listopada 2019. više nije najveća u Beču. Austrijska metropola je od jučer bogatija za novo fotonaponsko postrojenje snage 1,92 MW, a njegovih 6.500 solarnih panela zauzimaju površinu od 28.000 četvornih metara.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER