Na Visu započela izgradnja najveće solarne elektrane u Hrvatskoj

Elektrana se gradi na lokaciji Griževa Glavica oko 3,6 kilometara jugozapadno od Visa

Tvrtka „Končar-obnovljivi izvori energije“ na otoku Visu gradi najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj, javlja portal Dalmacijadanas.hr.

Krenula je izgradnja najveće solarne elektrane u Hrvatskoj, snage dva megavata (MW) i vrijedne tri milijuna eura. Riječ je o solarnoj elektrani na otoku Visu, točnije na lokaciji Griževa Glavica oko 3,6 kilometara jugozapadno od Visa te oko 4,8 kilometara istočno od Komiže, na površini od oko 5,7 hektara.

Elektrana će puno značiti za otok Vis jer će njenom izgradnjom dobiti vlastiti izvor čiste energije, a procjenjuje se da će elektrana zadovoljiti potrebe otoka Visa tijekom sedam mjeseci u godini. Projekt se temelji na domaćoj opremi i znanju, a proizvedena energija će se isporučivati u elektroenergetsku mrežu. Gradonačelnik Visa Ivo Radica tvrdi kako solarna elektrana neće nimalo narušiti vizuru otoka.

„Solarna elektrana će biti odlična reklama za Vis jer na svim natječajima u svijetu na kojima tvrtka „Končar-obnovljivi izvori energije“ bude sudjelovala vidjet će se solarna elektrana na Visu, a to puno znači za sam otok, njegov turizam i promidžbu uopće. Postat će prepoznatljiv kao otok nasred Jadrana koji ima vlastiti izvor energije“, izjavio je za portal Dalmacijadanas.hr Ivo Radica.

Dalmacijadanas.hr / Ekovjesnik

 

 

>>> Pročitajte još >>> Čista energija za europske otoke

VEZANE VIJESTI

Krčka energetska tranzicija među najboljim primjerima EU dobre prakse

Tajništvo za čistu energiju EU otoka (Clean Energy for EU Islands Secretariat) uvrstilo je otok Krk među 10 najboljih primjera europske dobre prakse vezane za energetsku učinkovitost i pametne otoke/regije. Među 10 najboljih, osim našeg Krka, uvršteni su nizozemski Ameland, irski Aranski otoci, portugalski Azori, škotski Isle of Gigha, švedski Gotland, španjolska Menorca, talijanska Pantelleria, danski Samsø i grčki Tilos.

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

Cres dobija solarnu elektranu za 1.500 otočnih kućanstava

Elektrana u Orlecu na Cresu prostirat će se na oko 17 hektara, bit će snage 6,5 MW, a očekivana proizvodnja je do 8,5 milijuna kWh godišnje te će pružiti veću sigurnost elektroopskrbe cresko-lošinjskog otočja i stabilnost sustava, javlja Novi list.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER