Na Visu započela izgradnja najveće solarne elektrane u Hrvatskoj

Elektrana se gradi na lokaciji Griževa Glavica oko 3,6 kilometara jugozapadno od Visa

Tvrtka „Končar-obnovljivi izvori energije“ na otoku Visu gradi najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj, javlja portal Dalmacijadanas.hr.

Krenula je izgradnja najveće solarne elektrane u Hrvatskoj, snage dva megavata (MW) i vrijedne tri milijuna eura. Riječ je o solarnoj elektrani na otoku Visu, točnije na lokaciji Griževa Glavica oko 3,6 kilometara jugozapadno od Visa te oko 4,8 kilometara istočno od Komiže, na površini od oko 5,7 hektara.

Elektrana će puno značiti za otok Vis jer će njenom izgradnjom dobiti vlastiti izvor čiste energije, a procjenjuje se da će elektrana zadovoljiti potrebe otoka Visa tijekom sedam mjeseci u godini. Projekt se temelji na domaćoj opremi i znanju, a proizvedena energija će se isporučivati u elektroenergetsku mrežu. Gradonačelnik Visa Ivo Radica tvrdi kako solarna elektrana neće nimalo narušiti vizuru otoka.

„Solarna elektrana će biti odlična reklama za Vis jer na svim natječajima u svijetu na kojima tvrtka „Končar-obnovljivi izvori energije“ bude sudjelovala vidjet će se solarna elektrana na Visu, a to puno znači za sam otok, njegov turizam i promidžbu uopće. Postat će prepoznatljiv kao otok nasred Jadrana koji ima vlastiti izvor energije“, izjavio je za portal Dalmacijadanas.hr Ivo Radica.

Dalmacijadanas.hr / Ekovjesnik

 

 

>>> Pročitajte još >>> Čista energija za europske otoke

VEZANE VIJESTI

Sunčana elektrana Vis počela s radom

Kako je priopćio HEP, izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić u petak su pustili u rad 31 milijun kuna vrijednu Sunčanu elektranu Vis, najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj.

Na Cresu kreće gradnja najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj

Iako s odgodom zbog epidemije, upravo je počela izgradnja sunčane elektrane Orlec Trinket - Istok s rokom u travnju 2021. Priprema se dokumentacija za još jednu sličnu elektranu - Orlec Trinket - Zapad, kao i za solarnu elektranu kod Filozića, u koju bi sredstva uložila lokalna zajednica, javlja Novi list.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER